Kadir Gecesi ne zaman? Bu yıl Kadir Gecesi hangi gün idrak edilecek? Bin aydan daha hayırlı olan mübarek Kadir Gecesine artık az bir zaman kaldı. İslam alemi için oldukça değerli olan bu günde Kur'an-ı Kerim Allah c.c tarafından Cebrail aracılığyla Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed vahyedilmeye başlanmıştır. Bu anlamlı gecede milyonlarca Müslüman dualar ederek, namaz ibadetlerini yaparak Allah'a dua etmektedir. Peki Kadir Gecesi 2018 yılında hangi güne denk geliyor? Kadir Gecesi'nin ne zaman olduğunu ve bu değerli gecede neler yaşandığını haberimizde detaylı olarak görebilirsiniz.
KADİR GECESİ NE ZAMAN İDRAK EDİLECEK?
Her yıl Razaman ayının 27. gününe denk gelen Kadir Gecesi, miladi yakvime göre bu yıl 10 Haziran'ı 11 Haziran gecesine bağlayan gece idrak edilecek. Kadir Gecesi Kur’an’da belirtildiğine göre, içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Kur’an, Ramazan ayında (Bakara, 2/185) ve bu gecede indirilmiştir (Kadr, 97/1). Kadir gecesinin Ramazan ayında olduğu kesindir. Ancak hangi güne tekabül ettiği konusunda farklı rivayetler vardır.
Zirr b. Hubeyş anlatıyor: “Ubey b. Ka’b’a; (r.a.) İbn Mes’ud’un, (r.a.) ‘Senenin bütün gecelerini ihya eden kimse kadir gecesine tesadüf edebilir.’ sözünü hatırlattığımda, bana şu cevabı verdi: ‘Kendisinden başka ilah olmayan Yüce Allah’a yemin olsun ki, kadir gecesi Ramazan ayındadır. Kadir gecesi; Resûlullah’ın (s.a.s.) bize namaz kılmamızı emir buyurduğu gecedir. O da Ramazan’ın 27. gününün gecesidir. O gecenin alameti, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınları gözü almayacak şekilde doğmasıdır’” (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 179).
Abdullah b. Ömer’den gelen bir rivayette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kadir gecesini aramak isteyen 27. gecede arasın.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, VIII, 426) buyurmuş, böylece 27. geceyi ibadet ve zikirle uyanık olarak geçirmemizi tavsiye etmiştir.
Kadir gecesinin Ramazan ayının 27. gecesinde olduğu (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 179-180) genel kabul görmüş olmakla birlikte, Ramazan’ın son on gününün tek gecelerinde (Müslim, Sıyâm, 207) veya son yedi gecesinde aranması ile ilgili farklı rivayetler de vardır (Müslim, Sıyâm, 205-206). Dolayısıyla Ramazan’ın son gecelerini Kadir gecesiymiş gibi değerlendirmek gerekir.
İmâm-ı Şa’rânî Hazretleri: Kadir Gecesi’nin kaçıncı gece olduğunu, Ramazân-ı Şerîf’in ilk gününe göre şöyle tesbit etmiştir. Ramazân-ı Şerîf:
Pazar günü girerse, 28’i 29’a bağlayan gece.
Pazartesi günü girerse, 20’yi 21’e bağlayan gece.
Salı günü girerse, 26’yı 27’ye bağlayan gece.
Çarşamba günü girerse, 18’i 19’a bağlayan gece.
Perşembe günü girerse, 24’ü 25’e bağlayan gece.
Cuma günü girerse, 16’yı 17’ye bağlayan gece.
Cumartesi günü girerse, 22’yi 23’e bağlayan gece.
İmâm-ı Şa’rânî Hazretleri 30 sene Kadir Gecesi’yle bu usûle göre müşerref olmuşlardır. Birçok evliyâ, bu usûlle Kadir Gecesi’ni bulmuşlardır.
Kadir Gecesi’nin bu ay içerisinde hangi gece olduğunun gizlenmesi, mü’minlerin her geceyi Kadir Gecesi bilip, her gece çokça ibâdet etmeleri içindir.
Kadir Gecesi’nde hava berrâk ve güzel olur. O gece her şey Hz. Allâh’a secde eder. Denizlerin suyu bir an için tatlılaşır. Mü’minler, aff-ı ilâhî ve mağfiret-i sübhânîye mazhar olurlar.
Netîce olarak Ramazân-ı Şerîf hangi gün girerse girsin, bu hesaba göre Kadir Gecesi, cumartesiyi pazara bağlayan geceye isâbet etmektedir. Ramazân-ı Şerîf’in ikinci yarısındaki iki adet cumartesi gününden 17, 19 gibi tek sayılı gecelerden biri Kadir Gecesi’dir.
KADİR GECESİ HANGİ İBADETLER YAPILMALI?
* Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
* Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
* Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
* Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
* Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur'an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).
AYET : KADİR GECESİ 1-5. AYETLER
إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ:وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ:لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ:تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْر:سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ:
MEALİ :
“Doğrusu Biz Kur’an’ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (KADİR GECESİ 1-5. AYETLER)
Allah’ın yarattığı varlıklar birbirinden üstün olarak yaratılmışlardır. Allah, yarattığı varlıkların bazılarını diğerinden efdal olarak kabul etmiştir. Mahlûkatın birbirlerine nispetle üstünlüklerine bakalım:
1-) Mahlûkatın en efdali, en faziletlisi ve en üstünü Hz Muhammed (SAV) efendimizdir.
2-) İkinci sırada diğer peygamberler gelir.
3-) Meleklerin büyükleri Cebrail (AS), Mikail (AS), İsrafil (AS), Azrail (AS))
4-) Peygamberler hariç umum insanlar
5-) Büyük meleklerden başka umum melekler
Bunun gibi mekânların en üstünü Beytullah’tır. Günlerin en üstünü Cuma ve bayram günleridir. Gecelerin en üstün olanları da Mevlid gecesi, Regaib gecesi, Mirac gecesi, Berat gecesi ve Kadir gecesidir. Kadir gecesinin bu üstünlüğünün sebepleri nelerdir? Bu sorunun cevabı Kadir suresindedir. Şimdi sureyi ayet ayet açıklayarak sorunun cevabını bulmaya çalışalım:
1.AYET:
إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ:
“Gerçek biz onu kadir gecesinde indirdik.” Berat gecesinde toptan dünya semasına indirilen Kur’an’ın Peygamberimiz (SAV)’e bu gecede indirilmeye başlanmıştır. İlk nazil olan ALAK SURESİ’nin ilk beş ayeti bu gecede nazil olmuş ve vahyin başlangıcını teşkil etmiştir. KADİR kelimesi güç, kudret, kuvvet, azamet, darlık ve şeref anlamlarına gelir. Kadir gecesi yeryüzüne o derece kalabalık bir melek topluluğu iner ki adım başı her yeri doldururlar. Çok melek indiğinden yeryüzü daralmış, adeta boş yer kalmamış olur. Bir iğne atılsa meleklere isabet edercesine. Tabii ki melekler cisim olmadıklarından bir yer kaplamazlar. Onların cisim olmadıklarını düşünmek lazımdır. Onlar nurani varlıklardır. Melekler yeryüzüne elbette bir vazife için, bir gaye ve hikmete binaen inerler.
İKİNCİ AYET:
وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْر:
“Kadir gecesi nedir? Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin?”
Kadir gecesinin fazileti şu şekilde izah edilebilir:
1-) Kadir gecesinde yapılan ibadet, içinde kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha hayırlıdır.
2-) Beni İsrail’den bir kimse geceleri kaim, gündüzleri mücahit olarak bin ay çalıştı. Buna Peygamberimiz (SAV) ve müminler hayret ettiler. Bunun üzerine bu sure nazil oldu.
Bilindiği gibi eski ümmetlerin ömrü uzun olurdu. Bu uzun ömür içerisinde çok ibadet yaparlardı. Çok ibadetin karşılığında da çok sevap kazanırlardı. Onların bu halleri Cebrail (AS) tarafından Peygamberimiz (SAV)’e haber verildi. Ümmetinin ömrünün az olacağını, az ömür içinde az ibadet yapıp karşılığında az sevap kazanacaklarını, böylece ahirette diğer ümmetlerin derecelerine erişemeyeceklerini düşünen Peygamberimiz (SAV) üzüldü. O’nun üzüntüsü ümmeti içindi. Allah, Peygamberimiz (SAV)’e bu sureyi inzal buyurarak O’nu teselli etti. Ümmet-i Muhammed’in Kadir gecesini ihya etmesi, İsrail oğullarının bin ay (83 yıl 4 ay) silah kullanan kimsenin ibadetinden daha hayırlıdır.
3-) Allah’ın Resulü (SAV)’e ümmetlerinin ömürleri gösterildi. Ümmetinin ömürlerinin kısa oluşundan dolayı başka ümmetlerin amellerine yetişemeyeceklerinden korktu ve üzüldü. Bunun üzerine Allah, Kadir gecesini Resulü (SAV)’e ve O’nun şerefli ümmetine ihsan etti. Kadir gecesinde yapılan ibadetlerin sevabı, içinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetin sevabından hayırlıdır.
Bir kimse Bu geceyi ihya ederse, ibadet ve taatla geçirirse, bin ay Allah’a ibadet etmiş gibi sevap kazanır. Bir kimse her yıl Kadir gecesini ihya ederse, birçok ömürlerle rızıklanmış olur. Bir kimse Ramazan ayını ihya ederse, yakinen Kadir gecesinin sevabına nail olmuş olur. Çünkü Ramazanı ihya etmiş olan Kadir gecesini de ihya etmiş, hangi gecesi olursa olsun isabet etmiş olur. Bu da mümin için büyük bir bahtiyarlık ve saadettir.
Rivayet olunduğuna göre: Kıyamet günü Beni İsrail’den 400 sene ibadet etmiş olan bir kimse getirilir. Bu ümmetten de 40 sene ibadet yapmış birisi getirilir. 40 sene ibadet etmiş olan müminin sevabı, 400 sene ibadet eden Beni İsrail’in sevabından çok olur. Beni İsrail’den olan kimse: “Ey Rabbim, bunun sevabı benden çok. Sen adilsin.” diye halini arz eder. Bunun üzerine Allah ona: “Siz dünya azabından korktuğunuz için ibadet yapardınız. Ümmet-i Muhammed ise, dünya azabından emin oldukları halde, sırf bana kulluk yapmak için ibadet etmişlerdir. Bunun için Ümmet-i Muhammed’in yapmış oldukları ibadetlerin sevabı, sizin ibadetlerinizin sevabından çoktur.” buyuracaktır.
Hiçbir ümmete nasip olmayan, içinde bulunmakla şereflendiğimiz Kadir gecesini uyanıklık içerisinde, ibadetle, taatla, hayır ve hasenatla ihya edersek, içerisinde Kadir gecesi olmayan bin aydan daha hayırlı ibadet yapmış, ona göre de bol sevap kazanmış ve geçmiş ümmetleri de bu anlamda geçmiş oluruz inşallah…
3. VE 4. AYET:
لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ:تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ:
“Melekler ve Cebrail o gecede (Kadir gecesinde) Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler.”
MELEKLERİN İNİŞ SEBEPLERİ NELERDİR?
1-) Kadir gecesi, beşeriyetin dünya ve ahiret saadeti ve selametine vesile olarak gönderilen Kur’an-ı Kerim’in bu gecede nazil olmasından dolayı bu gecenin şerefine nihayet yoktur. Bu mübarek gecede melekler yeryüzüne inerler. Onlar da bu gecenin feyiz ve bereketinden müstefit olurlar.
2-) Melekler ruha nazar ederler, insanların taşıdığı ruha manevi yaşayışlarına bakar, Sabaha kadar onları temaşa ederler. Başlangıçta insanın yaratılışına rıza göstermeyen, insanı kan döken, fitne fesat çıkaran varlıklar olarak gören meleklere bu gecede emir verilir: “Yeryüzüne inin de kullarımın neler yaptıklarını görün bakalım, kan mı döküyorlar, fitne-fesat mı çıkarıyorlar? Yoksa ilim meclislerinde, zikir meclislerinde, camilerde ibadet ve taatla mı meşgul oluyorlar? Rabbimiz Allah, Peygamberimiz Hz Muhammed (SAV), Kıblemiz Kâbe-i Muazzama, dinimiz İslam, kitabımız Kur’an mı diyorlar? İnin de bunları mahallinde görün.”
Melekler, Cebrail (AS)’ın emir ve kumandasında bu gece yeryüzüne inerler, ilim, zikir ve ibadet meclislerini camileri dolaşırlar. Bakarlar ki, müminler kan dökmüyor, fitne-fesat çıkarmıyorlar, Allah’a kulluk yapıyorlar. Bunun üzerine Allah’ta bütün müminlerin bağışlanmalarını isterler. Sabaha kadar dolaşmalarının sonunda takdim edecekleri raporlarında bunu yazıyorlar. Her şeyi bilen ve gören Allah’a Kadir gecesinde olup bitenleri haber veriyorlar.
3-) Melekler Kadir gecesinde yeryüzüne alay alay bölük bölük inerler. İnsanların ibadet ve tatlarındaki gayreti ve çalışmalarını görmek için inerler. Bu inişleri Allah’ın izniyledir. Hz Ali (RA) der ki: “Melekler Kadir gecesi bize selam vermek ve şefaat etmek için inerler. Onların selamları kime isabet ederse, geçmiş günahları mağfiret olunur.”
4-) Yeryüzünde geceleri ibadet etmenin fazileti çok büyüktür. Melekler bu gece müminlerin ibadet ve taatlarının, hayır ve hasenatlarının sevabı çok olsun diye yeryüzüne inerler. Bu haller müminin ibadet şevkini arttırmalıdır. Meleklerin yeryüzüne iniş sebebi, müminlerin ibadetlerinin daha faziletli olması içindir.
5-) Melekler Cebrail (AS) ile beraber SİDRE-İ MÜNTEHA’nın sakinleri olan meleklerle inerler. Bunlar o gece, Allah’ın emriyle yerlerini terk ederek dünyaya inerler. Sabaha kadar yeryüzünü gezerler, Kadir gecesini ihya eden kulları tespit ederler. Şafakla beraber yeryüzünden ayrılırlar, semaya çıkarlar. Sema tabakalarında her semanın ehline müminlerin ibadetlerini haber verirler. Sidre-i Münteha’ya varırlar. Sidre onlara: “Ey benim sakinlerim, yeryüzündeki insanlardan bana haber veriniz. Benim için onlar üzerinde bir hak vardır. Ben Allah’a muhabbet edenler, O’na ibadet ve taatta bulunanları severim.” der. Bunun üzerine melekler, kadın ve erkekten yeryüzünde ibadet yapan kimleri görmüşlerse hepsini isimleriyle beraber teker teker Sidre’ye haber verirler. Bu haber cennete ulaşır. Cennet te: “Allah’ım! Onları bana acele et, gönder.” diye dua eder. Sidre ehli ve melekler, Cennetin bu duasına âmin derler de Cennetin duasının kabul edilmesini Allah’tan isterler ve niyaz ederler.
Şurası muhakkak ki, nerede büyük bir mümin ve Müslüman topluluğu bulunursa Allah’ın rahmeti oraya çok iner. Nitekim hac mevsiminde hac vazifesinin yapıldığı yerlerde Müslümanlar büyük topluluklar meydana getirdikleri için onların üzerine Allah’ın rahmeti de çok iner. Arafat’ta toplu halde yapılan dualar kabul edilir, müminler mağfiret edilir, analarından doğmuş gibi günahlarından temizlenir.
Kadir gecesinde mukarrabin meleklerinin topluluğu çok olduğu, yeryüzünü doldurduğu için bu gece Allah’ın rahmeti üzerimize bol bol inecektir. İnşallah bu gece mağfirete nail olacağız. Allah bu geceyi Peygamberimiz (SAV) hürmetine bize nasip etmiştir. Bunun için Allah’a ne kadar hamd-ü senada bulunsak azdır.