Kaçış sendromu hastalığını ilk olarak 1960 yılında Doktor B. Clarkson tarif etmişti. Çok nadir görülen bir hastalık olan ve hastalığı kanın yoğunlaşması, tansiyonun düşmesi gibi belirtilerle kendisini gösteren kaçış sendromu, ABD'de 10, Fransa'da 32 kişide, Türkiye'deyse ilk defa Mehmet Ali Erbil'de görüldü. Detaylar haberimizde...
MEHMET ALİ ERBİL'İN HASTALIĞI NEDİR?
2018 yılında evinin banyosunda geçirdiği kaza sonucu kaburgalarında kırık meydana gelen ve hastaneye kaldırılan Mehmet Ali Erbil, buradaki tedavisi sırasında 'kaçış sendromu' hastalığının nüksetmesi dolayısıyla uzun süre yoğun bakımda yattı. Erbil 258 gün yoğun bakımda tedavi gördükten sonra 2019'da ayında taburcu olmuştu.
KAÇIŞ SENDROMU NEDİR, NASIL BİR HASTALIKTIR?
Kaçış sendromu hastalığının, oldukça nadiren görülen bir hastalık olduğu biliniyor. Şimdiye kadar yalnızca 800 kişide tespit edilmiş olan kaçış sendromu, ani ataklara sebep olan ve ciddi boyutlara ulaştığı takdirde hastaların yardım almasını gerektiren bir sağlık problemidir.
Kaçış sendromu hastalığı (capillary leak syndrome), damarlardan protein, mineral ve suyun sızması olarak tanımlanmaktadır. Bir diğer adıyla 'kılcal sızıntı sendromu', kan plazmasından kılcal duvarlardan, kan dolaşım sisteminden çevre dokulara, kas bölmelerine, organlara veya vücut boşluklarına kaçması ile bilinir. Damar dışına sızan sıvı kütlesinden dolayı akciğerler, kalp, karın zarı gibi vücudun iç kısmında yer alan boşluklarda ve kasların içerisinde sıvı birikimi meydana gelir. Sızan sıvı nedeniyle damar içerisindeki kan basıncı ani olarak düşer ve bu durum şok tablosunun oluşmasına neden olur. Yine damar içindeki sıvının damar dışına sızması sonucunda kandaki albümin seviyesi düştüğünden kanın akıcılığı azalır, diğer bir deyişle kanda yoğunlaşma meydana gelir.
KAÇIŞ SENDROMU BELİRTİLERİ NELER?
Belirsiz periyotlarda tekrarlayan krizler ve benzeri belirtiler ile kendini gösteren, ciddi ataklara sebep olan ciddi hastalığın belirtileri vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen şişlikler, tansiyonun ani bir şekilde düşmesi şeklindedir.
Kaçış sendromu tanısı koyulan kişilerin büyük bir çoğunluğunda uzun yıllar boyunca bir belirti görülmez. Sebebi saptanamayan şekilde ortaya çıkan ataklar, hastalığın en önemli belirtisidir. Söz konusu ataklardan önce gribal enfeksiyon ve benzeri hastalıkların ortaya çıkışına da rastlanabilir. Hastalığın en aktif olduğu zaman aralığında rastlanan yaygın belirtiler aşağıdaki gibi listelenebilir:
* Şok
* Karın bölgesinde biriken fazla asit
* Vücudun bazı bölgelerinde meydana gelen şişlik problemi
* Bağırlarda gelişen ödem
* Kusma ve bulantı gibi problemler
* Kanın yoğun bir form alması
* Tansiyonun sebebi belirlenemeyen bir şekilde aniden düşmesi
* Sebepsiz karın ağrısı
* Ani baş dönmesi
KAÇIŞ SENDROMUNU HANGİ DURUMLAR TETİKLER?
Kaçış sendromuna neden olan etkenler henüz net olarak ortaya çıkarılamamıştır. Fakat dünya genelinde hastaların yaşam öykülerine yönelik elde edilen bilgiler neticesinde hastalığın genetik olmadığı bilgisine ulaşılmıştır. Fakat birtakım tetikleyici durumların kaçış sendromunu meydana getirebileceği gerekçesi ile aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekiyor:
* Böbrek yetmezliği
* Kemik iliği kaynaklı hastalıklar
* Lenfatik sistem kaynaklı hastalıklar
* Endokrin hastalıkları
* Olumsuz ilaç reaksiyonu
* Yılın ısırığına bağlı olarak kan zehirlenmesi yaşanması
* Kemoterapi ilaçlarının olumsuz etkileri