ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Brüksel'de gerçekleştirdiği basın toplantısında, Fethullah Gülen'in iadesi ile ilgili herhangi resmi bir talepte bulunulmadığını ifade ederek, "Somut kanıtları görmemiz gerekiyor. Eğer bunlar standartları karşılıyorsa, iade anlaşmasına uyacağız" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Brüksel'de gerçekleştirilen Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile kameraların karşısına geçti. John Kerry, Türkiye'de yaşanan durumu da ele aldıklarını ifade ederek, "Türkiye'deki seçilmiş lider tarafındayız" dedi. Kendisinin ve Obama'nın da bunu daha ifade ettiklerini hatırlatan Kerry, "Ancak hükümetin, ülke genelinde soğukkanlılığı ve istikrarı sürdürmesini arzuluyoruz. Aynı zamanda ülkenin en demokratik kurumlarına ve hukukun egemenliğine duyulan saygının en yüksek standartlarda sürdürülmesi çağrısında bulunuyoruz. Darbe girişiminin arkasındaki isimleri adalete teslim edilmesini destekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Basın mensuplarının FETÖ'nün bir numaralı sanığı Fethullah Gülen'in iadesi ile ilgili soruya ise Kerry, "Gülen'in iadesi ile ilgili herhangi resmi bir talepte bulunulmadı" yanıtını verdi. Kerry, "Somut kanıtları görmemiz gerekiyor. Eğer bunlar standartları karşılıyorsa, iade anlaşmasına uyacağız" ifadesini kullandı.
"İDAM CEZASINI UYGULAYAN HİÇBİR ÜLKE AB ÜYESİ OLAMAZ"
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise Türkiye'deki durumu ele aldıklarını kaydederek, "Biliyorsunuz AB, yaşanan trajik gece hakkında kuruluşların meşruiyetinin önemini vurgulayan ve olayı kınayan ilk kurumlardan biriydi. Darbe girişimi hakkındaki bu duruşunu sürdürecek. Aynı zamanda Türkiye'nin anayasal düzene tam bağlı kalmasını umuyoruz. Biz, Avrupa Birliği olarak, yasaların ülkede rağbet görmesinin önemini vurguluyoruz. Bu saatlerde ülkede gerçekleşen olaylar hakkında kaygılarımızı paylaşıyoruz. Türkiye'nin demokrasiye, insan haklarına ve kişisel özgürlüklere saygı göstermesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuyu bakanlarımızla birlikte tartışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Mogherini, Türkiye'de idam cezasının geri getirilmesi ile ilgili soruya, "İdam cezasını uygulayan hiçbir ülke Avrupa Birliği üyesi olamaz. Bu konuda duruşumuz çok nettir. Diğer bir nokta, Türkiye Avrupa Konseyi'nin önemli bir parçasıdır. Darbe girişiminin gerçekleşmiş olması, temel insan haklarının ihlal edilmesi hakkını doğurmaz" yanıtını verdi.