Japonya, Kovid-19'dan kurtuldu ama 'evde kal' sonları oldu

Japonya'da başkent Tokyo dahil 10 büyük eyalette uygulanan olağanüstü hal nedeniyle tarihinin ikinci büyük daralmasını yaşadı.

Kabine Ofisi, Japonya'da koronavirüs tedbirleri nedeniyle ekonomide yaşanan olumsuzlukları rakamlarla açıkladı. Yapılan açıklamada Japon ekonomisinde 1955’ten beri en büyük daralmanın yaşandığını belirtildi. Japonya Kovid salgınında aldığı tedbirler nedeniyle dünyada örnek gösterilen bir ülke oldu. Kovid- 19 salgını ile başa çıkabilen ülkede 2020 yılında evde kalan, yalnızlaşan ve yaşanan ekonomik sıkıntılarla başa çıkamayan 20 bin kişi intihar ederken aynı dönemde ülke genelinde 3 bin kişi de koronavirüs salgınından hayatını kaybetti. İntihar salgını olarak görülen bu durumu ekonomideki daralmada tetikliyor. 

KABİNE OFİSİ RAKAMLARLA AÇIKLADI

Kabine Ofisinin (Kantei) geçen yıla dair güncellenen ekonomik ön verilerine göre, gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) 2009’dan beri ilk kez küçüldü.

2008 finansal krizi sonrası GSYİH 2009’da yüzde 5,7 daralmıştı. Bu oran 1955’ten beri en büyük daralma olarak kayda geçmişti.

Kantei ön verilerine göre, 2020’de GSYİH hacmi, 2019’daki 555 trilyon yenden 529,19 trilyon yene (5 trilyon dolar) geriledi.

ÖZEL SERMAYA HARCAMALARI DÜŞTÜ

Geçen yıl ülke ihracatı yüzde 12,3, ithalatı yüzde 6,8 düştü.

Özel sermaye harcamaları yüzde 5,8, konut yatırımları yüzde 7,1 azaldı.  Kamu yatırımları yüzde 3,5, merkezi hükümet harcamaları yüzde 2,7 yükseldi.

Japonya GSYİH’inin yarısından fazlasını oluşturan özel tüketim yüzde 5,9 azaldı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadeleye yönelik "evde kal" çağrıları sonucu özel tüketim düşüşe neden oldu.

BU SEFER KOVİD-19'DAN DOLAYI ÇÖKTÜ

Kovid-19 Tedbirleri ve Ekonomik Canlanmadan Sorumlu Kabine Üyesi Nişimura Yasutoşi, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 2020 GSYİH’inin ciddiyetini koruduğunu, son çeyreğin ise "potansiyel direnç" sergilediğini belirtti.

Kyodo ajansının uzmanlara dayandırdığı tahminlere göre, Kovid-19'a karşı başkent Tokyo dahil ülke geneli 10 eyalette uygulanan olağanüstü hal (OHAL) sonucu 2021’in ilk çeyreğinde de negatif büyüme bekleniyor.

Mitsubishi UFJ Araştırma ve Danışma firmasından ekonomist Kobayaşi Şiniçiro, 2020 ekonomisinin ikinci çeyrekte oldukça daralmasına rağmen, üçüncü ve son çeyrekte beklendiğinden fazla iyileşme sergilediğini belirtti.

Kobayaşi, "Fon tedariki sağlanamadığından, küresel finans krizindeki durgunluğu Japonya ekonomisinin atlatması zaman almıştı. Ancak bu kez ekonomi salgın kaynaklı durdu ve yeniden canlandırmak nispeten daha kolay oldu." dedi.

Kantei, revize edilmiş yıllık ve çeyrek dönem verilerini 9 Mart’ta duyuracak.

KOVİD'DEN DAHA ÇOK İNTİHAR SALGINI DÜŞÜĞNDÜRÜYOR

Japon Sağlık Bakanlığı ülkede büyük uğraşlar sonucu 10 yıldır gerileyen intihar oranının 2020 yıl sonu itibariyle ilk defa tekrar yükselişe geçtiğini açıkladı.

Koronavirüsle savaşta diğer ülkelere kıyasla örnek gösterilen bir performans sergileyen Japonya'da salgın, özellikle kadınlarda ve gençlerde ekonomik zorluk ve ailedeki iş yükünün artmasıyla bağlantılı intiharları tetikleyerek bambaşka bir açıdan yıkıma yol açıyor.

20 BİN KİŞİ İNTİHAR ETTİ 3 BİN KİŞİ KOVİD-19'DAN ÖLDÜ

Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre 2020 yılında 20,919 kişi intihar etti. Aynı dönemde koronavirüsün yol açtığı Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı ise 3,460 kişi.

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisine sahip Japonya G7 ülkelerinin içinde en yüksek intihar oranına sahip. Asya bölgesinde sadece Güney Kore'nin intihar oranı Japonya'yı geçiyor.

2006'da İntiharı Önleme Temel Kanunu'nun çıkmasından sonra alınan ekonomik önlemler ve akıl sağlığı konusundaki genel bilinçlenme işe yaramış, o zamana dek çoğunluğunu işini kaybeden orta yaş ve üstü Japon erkeklerin oluşturduğu yıllık 30 binin üzerindeki intihar vakaları her geçen yıl azalarak 2019'da 20 binin altına düşmüştü.

Ekonomik durumun bozulması ve yalnızlıkla mücadele edemeyen özellikle kadın ve genç intiharlarındaki artışın Covid-19 salgını kaynaklı olduğu tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz 2020 yılının verilerine göre geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 14 daha fazla kadın intihar etti.

KORONAVİRÜS KADINLARA YAPILANLARI SU YÜZÜNE ÇIKARDI

Sağlık Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Koronavirüs salgını insanları alışılmadık koşullarda yaşamaya itti" derken Japonya'daki cinsiyet uçurumunun ve Japon kadınların karşı karşıya kaldığı sorunların su yüzüne çıktığını, bunun da onları intihara sürüklediğini savundu.

Kamu yayıncısı NHK'in yaptığı bir araştırmaya göre her dört kadından biri geçen yıl nisandan beri işini kaybetme de dahil bir takım ekonomik zorluklar yaşadığını söylüyor.

Japonya'da salgından en büyük darbeyi yarı-zamanlı ve düzensiz çalışanların çoğunu oluşturan kadınların en fazla çalıştığı sektör olan otel ve konaklama sektörü aldı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Japonya'da aşılama başladı

Dünya Haberleri