Bu yıl ülkemizde ve dünyada bizleri heyecanlandıran birçok bilimsel gelişme yaşandı. İşte o bilimsel gelişmelerden bazıları...
127
Bilim insanları, bir yandan mevcut yaşamımızı kolaylaştıracak yeniliklere imza atarken bir yandan da yeni yaşam alanları kurabileceğimiz gezegenler için çalışmalarını sürdürüyor. 2016 yılına damga vuran bilimsel gelişmeleri sizler için derledik.
227
Japonlar telefon üzerinden öpüşmenin yolunu buldu. İşte Japonların yaptığı çok konuşulacak yeni buluş!
327
Skype veya WhatsApp ya da Messenger üzerinde sohbet ettiğiniz kişiyi o anda öpmek isteseniz, bu mümkün olabilir mi? Japonlar her zaman olduğu gibi ultra sayko bir çözümle olaya el attılar.
427
WhatsApp 1 milyar kullanıcıya doğru koşarken, Snapchat Zuckerberg'in kabuslarına giriyor. Bugün artık adeta sohbet uygulamalarının içinde yaşıyor. Peki, sevgilinizle mesajlaşırken onu öpmek isteseniz bu mümkün olabilir mi?
527
Shiftdelete.net'in haberine göre Japonlar konuyu uzun uzun düşünmüşler ve sonunda olaya her zamanki gibi muhteşem bir çözüm getirmişler: Kissenger.
Kissenger, İngilizce Kiss ve Messenger kelimelerinden oluşuyor ve kısaca, mesajlaşma sırasında öpüşmeyi mümkün kılan bir cihaz olarak karşımıza çıkıyor.
627
iPhone'nunuzu cihaza oturtuyorsunuz ve aynı cihaza sahip olan sevgilinizle, birbirinizden kilometrelerce uzakta olmanıza rağmen, öpüşebiliyorsunuz.
727
Cihazın üzerindeki silikon yapay dudakta, karşı taraftaki kullanıcının dudaklarının yaptığı baskıyı ileten küçük motorlar bulunuyor. Böylece sevgilinizin dudaklarının hareketini hissedebiliyorsunuz.
827
Türk bilim insanlarından, her kan grubuyla uyuşan yapay kan:
Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin 3 yıllık çalışmaları sonucu üretilen yerli yapay kan, deney çalışmalarının ardından 1 yıl içinde insanlara verilmeye başlanacak.
927
Milyar dolarlık kanser projesinin başına getirilen Türk profesör: Sadık Esener:
ABD'nin sayılı kanserle savaş enstitülerinden birinin başına bir Türk getirildi. Prof. Dr. Sadık Esener, Oregon'daki Knight Kanser Enstitüsü'nün yeni direktörü oldu.
1027
Yapay zekanın yazdığı roman neredeyse edebiyat ödülü alıyordu:
Yapay zekanın yazarlığını yaptığı ve Konpyuta ga shosetsu wo kaku hi (Bir Bilgisayar Roman Yazdığı Zaman) ironik adlı eser, 3. Nikkei Hoshi Shinichi Edebiyat Ödülleri’nde birinciliği kazanmasa da ödüle yaklaştı.
1127
TÜBİTAK’ın kabul etmediği proje yurt dışına açılıyor!
TÜBİTAK reddettiği bir projeyle daha gündemde. TÜBİTAK'ın reddettiği proje yurt dışında ülkemizi temsil edecek.
1227
Mars toprağı tarıma elverişli:
Hollandalı bilim insanları, NASA’nın geliştirdiği Mars toprağına benzer toprakta ürün yetiştirmeyi başardı. Test edilen ürünlerde sağlığa zararlı metaller bulunmadı.
1327
Ahtapotların DNA'sı dünyada eşsiz:
The University Of Chicago bilim insanlarının yaptığı son araştırmalar, ahtapot gen dizilimlerinin diğer canlılardan farklı olduğunu ortaya koydu. Ahtapot DNA'sı bu dünyadan değil!
1427
Genlerle oynayarak "Süper İnsan" üretecekler:
Bilim insanları, gen yazılımının değiştirilerek süper akıllı, süper güzel ve süper yetenekli insanı ortaya çıkacağı bir proje üzerinde çalışıyor.
1527
Dünyanın ilk kuantum uydusu fırlatıldı:
Çin, dünyanın ilk kuantum telekomünikasyon uydusu Micius'u başarıyla fırlattı.
1627
Uzaydan gelen sinyal tartışma yarattı:
Rusya’daki bir radyo teleskop, 95 ışık yılı uzaktan gelen “güçlü bir sinyal“ yakaladı. Eğer sinyal yapaysa bunun insanoğlundan daha gelişmiş bir uygarlıktan gelmiş olabileceği kaydediliyor.
1727
TÜBİTAK'ın beğenmediği projeyle dünya birincisi olan İlayda NASA projesinde:
Geliştirdiği sistem ile dünyanın en prestijli fizik proje yarışmasında birinci olan İlayda Şamilgil, başarı basamaklarını tırmanmaya devam ediyor.
1827
Dünyanın en dayanıklı hayvanının sırrı çözüldü:
Radyasyona, dondurucu soğuğa ve kaynatılmaya dayanan mikroskobik hayvan su ayısının DNA'sını battaniye gibi sararak koruyan bir protein keşfedildi.
1927
Einstein'ın kütle çekim dalgaları kanıtlandı:
Einstein'in 1916'daki yer çekim dalgalarına ilişkin teorisi ikinci kez ispatlanırken, ilk gözlemin tesadüf olmadığı ortaya konuldu
2027
Fransa'da güneş enerjili yollar yapılıyor:
Karayollarını koyu renk güneş panelleriyle kaplayıp elektrik enerjisi üretmek geleceğin vizyonu olabilir mi, yoksa kurgu bilimcilerin uydurması mı?
2127
30 futbol sahası büyüklüğündeki teleskop evreni dinliyor:
Çin'de yapımı tamamlanan, 30 futbol sahası büyüklüğündeki dünyanın en büyük radyo teleskobu FAST'ta testlere başlandı.
2227
Farelerde kök hücreden sperm üretildi:
Çinli bilim insanları, farelerde embriyolardan aldıkları kök hücrelerle, normal işlevini gören sperm üretmeyi başardılar.
2327
3D Yazıcılar ile biyonik uzuvlar üretip ücretsiz dağıtan öğrenciler:
İTÜ öğrencilerinin 3D yazıcılar ile başlattığı sosyal sorumluluk projesi de tam da böyle adlandırılmayı hak eden bir proje.
2427
Babası için geliştirdiği cihazla dünya birincisi oldu:
Lise öğrencisi Elifnaz Şentürk, doktor olan babasının aşı muhafazasında yaşadığı sorunlara çözüm bulmak için geliştirdiği cihazla, "Bilimsel Proje Yarışması"nda 21 ülkeden 400 civarında çalışma arasında birinci oldu.
2527
Türk bilim kadını Canan Dağdeviren’e dünya birincisi ödülü:
Canan Dağdeviren aldığı bilim ödülleri ile Türkiye’nin gururu olmaya devam ediyor.
2627
Google’ın yapay zekası Go şampiyonunu yendi:
Google’ın yapay zekası AlphaGo rakip tanımamaya devam ediyor. Dünya şampiyonu Lee Sedol ile yapılan ilk maçtan da galibiyetle çıkan yapay zeka tarih yazmaya devam ediyor.
2727
Göktürk-1 uydusu fırlatıldı:
Göktürk 1 Uydusu, 5 Aralık 2016 tarihinde saat 16:51’de Fransız Guyanası'nda bulunan Koruou Fırlatma Merkezi'nden Alçak Dünya Yörüngesi'ne fırlatıldı.