Türkiye imalat sanayisinin en güçlü ana kalemlerinden birisi olan Türk otomotiv yan sanayisi pazar payını arttırmak ve katma değer oranlarını yükseltmek için lüks araçların peşine düştü. Türk ana otomotiv sanayisinin kapasitesi üzerinde üretim yapan ve yıllık 10 milyar doların üzerinde ihracata imza atan tedarik sanayisi İngiliz otomotiv devi Jagur-Land Rover'ın (JLR) ihtiyacını karşılamak için atağa geçti.
Ekim ayında 24 türk firmasıyla görüşme yapacak olan firma başta akü, döküm sac, kilit, iç giydirme yakıt tankı, koltuk, motor boruları, enjeksiyon ve elektromekanik gibi ihtiyaçlarını Türkiye'den giderecek.
Lüks segmentte gözümüz var
Jaguar Land Rover'la ekim 14-15'te toplantı yapacaklarını aktaran Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, “Biz TAYSAD olarak ana sanayi firmalarına devamlı ziyaretlerimiz oluyor. Bu kapsamda İngiltere'ye de gideceğiz. Bu görüşmenin ardından oradaki iş imkanlarının arttırılması yönünde gayretlerimiz olacak.
Yenişafak İnternet Sitesi'nin haberine göre, bizim Türkiye'de ki yan sanayi firmalarımızdan lüks segmetteki araçlara çok ciddi üretim yapan yan sanayicilerimiz var. Şu anda tüm lüks segmetteki araçlarda gerek Türkiye'den olsun gerekse de Türk sermayesi ile yurtdışında üretim yapan firmalarımızdan olsun mutlaka bir parça bulunuyor.
Ama buradaki oran istediğimiz kadar yüksek değil. Her geçen gün bu oran yükseliyor. Burada bizim faaliyetlerimizinde itici özelliği var. Biz 6-7 sene önce BMW'ye gittiğimizde 4-5 firmamızla çalışıyorlardı. Şu anda ise 45 civarında firmamızla çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.
Hedef yüksek katma değer
Misyonlarının yürüyen her 4 tekerlekli motorlu araçlarda bir Türk parçasının olması tanımlamasını yapan TAYSAD Başkanı, “Jaguar'da, BMW'de, Mercedes'te çok ciddi miktarlarda Türk yapımı parçalar mevcut. Bizim gayemiz bunun oranını yükseltmek. Katma değer anlamında lüks segment çok karlı. Normal bir segmetteki araca nazaran bazen 3 bazen de 5 katına varan katma değer oranlarını yakalıyorsunuz” diye konuştu.
Yan sanayimizin kapasitesi 4 kat fazla
Türkiye'nin yan sanayisinin ana sanayiye nazaran 4 kat fazla olduğunu söyleyen Dudaroğlu, “Yerli tedarikçilerin üretiminin yüzde 20-25'i iç piyasa, yüzde 70-75'i ise ihracattır. Türkiye'nin şu an en az 2,5-3 milyon adetlik araç üretiminin tedariğini yapabilecek kapasitesi var. Onu zaten kullanmadığı için ihraç ediyor. Öte yandan dolar-avro paritesinden dolayı Avrupa'nın ve diğer dünya ülkelerinin Türkiye'ye yönelmesiyle yan sanayi anlamında kapasiteler yetmemeye başladı” dedi.
BMW, parça alımını iki katına çıkaracak
TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı ise lüks segmentte şaşırtacak derecede iyi olduğumuzu belirterek bir örnekle bunu somutlaştırdı. Ferrari gibi ultra lüks araçlarda dahi Türk yan sanayi parçalarının olduğunu belirten Baybalı BMW'yle ilgili güzel gelişmelerin olduğunu belirtti. Baybalı, “BMW ile Avrupa'da bir lojistik merkezinin oluşturulması konusunda talep var.
Onların fabrikalarının olduğu yerlere yakın bir ülke seçilecek. Hangi ülkenin maliyetleri buna uygunsa. TAYSAD kendi içinde bir lojistik araştırma yaptı ve tamamladı. Şimdi değerlendiriyoruz. O değerledirmeyi yaptıktan sonra lojistik merkezi ile ilgili operasyonu yapabilecek Türkiye'de ki potansiyel firmalarımız var, onlarla bir araya geleceğiz.
Önceliğimiz en fazla ihracatı yaptığımız Almanya. Biz BMW'ye parça ihracatında Avrupa'da lojistik merkezi konusunu konuştuk. Onlarda istiyorlar. Türkiye'den alacakları parçaları iki katına çıkarmayı hedefliyorlar. Bunu yapabilmek içinde muhakkak bir lojistik merkezinin olması gerekiyor” şeklinde konuştu.