İzmir'de can yeleği operasyonu: Suriyeli çalışanlar var

Ege sahillerine göçmen cesetlerinin vurmasının ardından harekete geçen İzmir polisi, kalitesiz can yeleklerinin üretildiği atölyeye baskın yaptı. 1263 can yeleğinin ele geçirildiği operasyonda, atölye çalışanlarının arasında Suriyelilerin bulunması dikkat çekti.

İzmir'de polis, Dikili ve Ayvalık'ta onlarca mültecinin üzerlerinde incecik can yelekleriyle kıyıya vurduğu saatlerde, bu can yeleklerinin üretildiği atölyeye baskın yaptı.

Suriyeli kızlar da çalışıyor

Umuda yolculuğa çıkan kaçak göçmenlerin ucuz olduğu için tercih ettiği ancak, standart dışı üretim olan ve su üstünde tutmak bir yana, ıslanıp ağırlaşan ve ölümleri yol açan, üzerine tanınmış markalar vurulan toplam 1263 sahte can yeleği ele geçirildi. İşin en acı tarafı da sözkonusu merdivenaltı imalathanede Suriyeli mülteci kızların da çalıştırılması oldu.

1263 can yeleği bulundu

Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Sakarya Mahallesi 826 Sokak'ta 50 numaradaki, standart dışı can yeleği imalathanesi ve depo olarak kullanılan bir işyerine baskın yaptı. Üzerlerine sahte markalar basılan 1263 can yeleğine, piyasaya sürülüp, yeni ölümlere neden olmadan el konuldu.

İzmir'de 'öldüren can yeleği operasyonu

Soruşturma başlatıldı

Yeleklerin içine, daha çok yalıtım, ambalajlama, dolgu malzemesi olarak kullanılan petro kimya ürünü malzemelerin konulduğu dikkat çekti. Dört kişinin çalıştığı atölyedeki can yeleği üretiminde, yaşı küçük iki Suriyeli'nin de çalıştığı anlaşıldı. İşyeri sahibi Abdurhaman K. polise yelekleri başkaları için ürettiğini, fason olarak hizmet verdiğini söyledi. El konulan can yelekleri Konak Belediyesi zabıta ekiplerine teslim edilirken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

İzmir'de ikinci göçmen faciası : 7 ceset

Ölümlerin en büyük nedeni

Uzmanlar, son derece kalitesiz ve işe yaramayan bu can yeleklerinin, denizdeki ölümlerden en büyük nedenlerden biri olduğunu belirtiyor. Standartlara uygun üretilen can yeleği kaldırma kuvvetine, modeline ve bedenine göre değişiyor.

100 newtonluk modeller hayatta kalmayı sağlıyor

50 newtonluk modeller yüzdürme yardımcısı olarak su sporlarında kullanılıyor. 100 newtonluk modeller orijinal can yeleği olarak geçiyor. Suda insanlar baygın olsa bile 12 saat boyunca boynu yukarıda su yutturmadan tutuyor. Yaka etiketinde belge numarası, bedeni ve kaç newton olduğu ve hangi sularda kullanılıp kullanılamayacağı, yeleğin üzerinde dört farklı dilde yazıyor.

75 TL'lik yelekler 20 TL'ye satılıyor

Standart dışı olarak merdiven altında üretilen can yelekleri, küçük bir çocuğu bile su üzerinde tutamıyor. Çanta kumaşı ve 'kıymık' denilen süngerlerle içi kalın ve dolgulu gözüksün diye yapılan ucuz, sahte can yelekleri, suyu emdiği için kişiyi aşağıya çekip aksine boğulmasına neden oluyor. Piyasada standartlara uygun can yelekleri 75 TL'den başlayan fiyatlarla satılırken, merdiven altında üretilenler, 20-30 TL arasında satışa sunuluyor.

İZMİR/DHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İzmir Buca'da bot imalathanesine baskın
İzmir'de mülteci botu imalathanesine operasyon
İzmir'deki can yeleği operasyonları etkili oldu

Güncel Haberleri