undan 30 yıl önceki Çernobil faciasında sağ kurtulduktan sonra bölgede sağlık çalışmaları yapan Prof. Dr. Vasiliy Nikolovayevic Melnicenko, iyot eksikliğinin Çernobil felaketinin davetiye çıkardığı ağır hastalıklarla eş değer nitelikte olduğunu söyledi. İstanbul’da Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı Kocatepe Salonu’nda düzenlenen ‘Bir Damla İyotta Hayat Vardır’ seminerine katılan Brüksel Capital Üniversitesi’nden Melnicenko, başta kanser, otizim ve zeka geriliğinin temelinde iyot eksikliğinin yattığını kaydetti. Melnicenko “Türkiye iyot kullanımı açısından dünya ortalamasının çok gerisinde” dedi.
JAPONLARI ÖRNEK ALALIM
İyot eksikliğinin dünya genelinde en önemli üç problem arasında yer aldığını anlatan Prof. Dr Melnicenko “Bu sadece Türkiye’nin değil dünyanın önde gelen üç probleminden biri. Genel olarak Türk nüfusu 100 mg iyot kullanıyor. Japonlar ortalama olarak 3 bin mg iyot alıyor. Onun için dünyada en uzun ömürlü Japonlar ve en az hastalanan onlar. Herkesin mutfağında bir zeka ürünü varsa bu Japonların keşfidir” dedi. Prof. Dr. Melnicenko, eksikliğin giderilmesi için günlük gıdaların içerisinde normal seviyede iyot bulundurulması gerektiğini, bunun da tarımla mümkün olabileceğini açıkladı.
CEVİZ VE BALIK YİYİN
Seminere katılan iç hastalıkları uzmanı Dr. Rasime Ece ise iyotun Avrupa ülkelerinde 15 yıldır tarımda kullanıldığını söyledi. Ece eksikliğine karşı özellikle günde 6 adet ceviz ve sıklıkla balık tüketilmesini tavsiye ederek iyot eksikliğinin testlerle ortaya çıkabildiğini ancak hızla kilo almak, sık sık yorgunluk hissi ve sabahları mutsuz uyanmanın bariz belirtiler arasında da yer aldığını söyledi. Ece “Çünkü iyot eksikliği bütün organların çalışmasını engelliyor. Vücuttaki troit bezinin Türkçe’deki karşılığı kalkan bezesi. Kalkan, koruyucu demektir. Bugün koruyucu kalkanımız aç, iyot olmadığı için” dedi.
DENİZ SUYUNDA BULUNUR
İyot Yunanca ‘mor’ anlamına gelen kimyada bir element. Özellikle deniz suyunda, bazı topraklarda, minerallerde ve bazı deniz ürünlerinde de bulunur. Element deniz suyunda seyrek bulunmasına rağmen kelp ve bazı başka deniz bitkileri iyodu bünyelerinde biriktirme yeteneğine sahip. Bu sayede iyot gıda zincirine girer. Saflaştırabilinen iyot, balıkta da bulunur.