İYİ Parti 24 Haziran seçimlerine girebilecek mi?

Erken seçim kararı 'İYİ Parti seçimlere girecek mi?" tartışmasını da beraberinde getirdi. Siyasi Partiler Kanu'na göre seçimlerden 60 gün önce olağan kongresini yapma ve 41 ilde teşkilatlanmasını tamamlama şartı bulunuyor. Teşkilatlanma şartını 10 Aralık 2017'de tamamlayan İYİ Parti'nin, kongre tarihi nedeniyle seçimlere katılmama ihtimali bulunuyor. YSK'nın vereceği karar bu açıdan kritik. Peki İYİ Parti seçimlere katılabilecek mi? Hukukçular ve daha önceki kurul kararına göre bu mümkün.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven 24 Haziran seçimleriyle ilgili yaptığı ilk açıklamada "İYİ Parti seçimlere katılabilecek mi?" sorusuna da cevap verdi. Güven, "Bunu ben bilemem. Hangi partinin seçimlere katılma hakkına sahip olduğunu inceleme sonucunda belirleyeceğiz" dedi. Sosyal medyada İYİ Parti'nin seçimlere katılıp katılmayacağıyla ilgili tartışmalar sürerken, partiden de üst üste açıklamalar geldi. Peki Siyasi Partiler Kanu'nu ne diyor? Hukukçuların görüşü ne? YSK'nın daha önceki kararları İYİ Parti'nin seçimlere katılıp katılmayacağı noktasında emsal teşkil eder mi? İşte detaylar: 

YSK: İNCELEYECEĞİZ

YSK Başkanı Güven'in İYİ Parti ile ilgili açıklaması şöyle: 

24 Haziran erken seçimlerinde neler olacak?  İYİ Parti seçime katılabilecek mi merak edilirken YSK'dan açıklama geldi. Siyasi partilerimiz seçimlerle ilgili yeni açıklamalarda bulundular. Seçimlerin 24 Haziran 2018 tarihinde yapılması konusunda anlaşılmış görünüyor. Bizde, Meclis'ten milletvekili seçimlerinin yenilenmesi ile ilgili yasanın çıkmasını bekliyoruz. Bu yasa çıktığı takdirde Anayasa gereğince Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte iki seçimi birlikte yapacağız. Bu seçim için her türlü hazırlığımız tamam. Bugün itibarıyla seçim takvimi hazırlıkları başladı, bir iki gün içinde bunu tamamlayacağız. Süreci işleteceğiz. Sürecin işletilmesi hususunda Yüksek Seçim Kurulu'nun herhangi bir sıkıntısı yoktur.

İYİ PARTİ KATILABİLECEK Mİ?

Siyasi partilerin hangi şartlarda seçime katılacağı husus siyasi partiler kanununda yazıldır. YSK olarak hangi partilerin seçime katılma hakkı olduğuna inceleme sonucunda karar vereceğiz.

Başbakan Yıldırım da İYİ Parti'nin durumuyla ilgili YSK'nın vereceği karara işaret etmişti.

İYİ PARTİ GENEL BAŞKANI MERAL AKŞENER ADAYLIĞINI AÇIKLADI

Tatrıtşmalar sürerken İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Cumhurbaşkanı adayıyım. 100 bin imzayla cumhurbaşkanı adayı olacağım" dedi.

İstanbul'da açıklamalarda bulunan Akşener, şunları söyledi:

''Küçük ortağın söylediği, büyük ortağın danışıklı dövüş şeklinde bu teklifi kabul ettiği bir sistemle karşı karşıyayız. Şimdi en çok merak edilen soruyu cevaplandırarak başlamak istiyorum.

İYİ PARTİ SEÇİMLERE GİRECEK, HUKUKİ ENGEL YOK

Bir, İYİ Parti seçime girecek. Bu konuda herkesi ayağını denk almaya davet ediyorum. İkincisi, İYİ Parti seçime yönelik en hazırlıklı partidir. Teşkilatlarımız zinde, inançlı, iddialı, yorgunlukları yok. Nitekim 1 Nisan'da yaptığımız birinci olağanüstü kurultayımızda ortaya çıkan tablo, iktidar partisinin en büyük alternatifinin İYİ Parti olduğunu ortaya çıkardı ve abiler korktu.

Ben bu abilerin korktuğunu biliyordum da bu kadar korktuklarını gerçekten düşünmemiştim.

Sayın küçük ortak bilmez belki ama sayın Erdoğan bilir. Abiler ikiledi, şimdi bu seçimin bizim açımızdan herhangi bir problemi yok. İYİ Parti bir an evvel bu seçimin olmasını hep arzu etti.

Hatırlarsanız 15 Temmuz'da seçim yaparlar demiştim, abileri tanıdığım için haklı çıktım. An itibariyle seçim çalışmalarına başlıyoruz.

İYİ PARTİ'NİN ÖNÜNÜ YSK KARARI AÇIYOR

Peki mevkut kanun maddesi İYİ Parti'nin seçimlere girmesi için yeterli mi? Hukukçular bu konuda ne diyor? YSK'nın benzer kararı emsal teşkil eder mi? Mevcut kanuna göre İYİ Parti'nin seçimlere katılabilmesi için 24 Haziran'dan 60 gün önce en az 41 ilde teşkilatlanmasını tamamlamış ve büyük kongresini yapmış olması gerekiyor. Bu nedenle 1 Nisan'da büyük kongresini yapan partinin seçimlere katılıp katılmayacağı tartışılıyor.

 

SİYASİ PARTİLER KANUNU NE DİYOR?

Siyasi Partiler Kanunu'nun 'siasi partilerin seçimlere katılması'yla ilgili 36. maddesinde "Siyasî partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunması şarttır" deniyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçimlere katılmaları konusunda hukuki engel olmadığını söylerken hukukçular da YSK'nın vereceği kararda sadece teşkilatma tarihini dikkate alması gerektiği görüşünde. Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, İYİ Parti'nin seçime girebilmesi için 24 Aralık 2017'de en az 41 ilde örgütlenip örgütlenmediğine bakılacağını söyledi. Yüzbaşıoğlu, şunları kaydetti: İYİ Parti hakkında da, yasalarda açık maddeler var. Buna göre, en az 6 ay öncesinden illerin en az yarısında örgütlenmiş olması ve kongresini yapmış olması gerekiyor. Bu noktada İYİ Parti'nin 24 Haziran'a göre, 6 ay öncesinde yani 24 Aralık'ta en az 41 ilde örgütlenip örgütlenmediğine bakılacak. Kongresinin 6 ay öncesinde yapılıp yapılmadığı ise önemli değil."

İyi Parti, 41 ildeki görgütlenmesini 22 Aralık'ta tamamlamıştı.

VATAN PARTİSİ KARARI ÖRNEK

Kanunda açıka 'seçimlerden 6 ay öncesinde büyük kongreyi yapma' şartı yazmasına rağmen YSK daha önceki kararlarında teşkilatlanma tarihinin baz aldı. YSK'nın, 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri öncesinde Emine Ülker Tarhan'ın Vatan Partisi hakkında verdiği karar örnek gösteriliyor. Kurul, büyük kongresini yapmamasına rağmen Vatan Partisi için 'seçimlere katılabilir' kararı vermişti. İYİ Parti Hukuk, Seçim ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Koncuk, YSK'nın Vatan Partisi kararında olduğu gibi 10 Aralık 2017'de kurucular kurulu ile yapılan olağan genel kurulunun baz alması gerektiğini söyledi.

MADDE LAFZINDA ENGEL YOK

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Sultan Üzeltürk de bu noktada 36. maddenin sadece teşkilatma şartına bakılması gerektiğini söyledi. "Kanunları lafzına yani sözüne bakarak yorumlamak gerekir" diyen Üzeltürk, "Buna göre Siyasi Partiler Kanunu'nun 36'ncı maddesi, seçimlere katılabilmek için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay önce teşkilat kurmuş olmaları şartını getiriyor. Bu cümle 've büyük kongrelerini yapmış olması' ifadesiyle devam ediyor. Metine bakarak yorum yapmak zorunda olduğumuz için 6 aylık sürenin teşkilatlanma için bir şart olduğunu düşünüyorum, büyük kongrenin değil. Kanımca madde lafzından kaynaklanan bir yorum yapılırsa bu durumda faklı bir yasal düzenleme yapılmasına ihtiyaç yok.

Öte yandan hükümetin uyum yasalarıyla birlikte, kanundaki 6 ay şartını 3 aya düşürme yönünde bir değişiklik yapacağı da ileri sürüldü. İddiayla ilgili resmi bir açıklama yapılmazken, AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, İYİ Parti'nin durumuyla ilgili bir soruya "Seçime girmek için yasalarla belirlenmiş koşulları taşıyan tüm aday ve partilerin 24 Haziran'da sandıkta seçmenin karşısına çıkmasından yanayız. Dolayısıyla bu süreçte birileri kendi hazırlıksızlıklarını bize fatura etmeye kalkışmasın" karşılığını verdi. Ünal'ın açıklaması "İYİ Parti kararı tamamen YSK'ya bırakıldı" şeklinde yorumlandı.

 

Sürekli güncellenen haberimizden İYİ Parti hakkında YSK'nın vereceği kararı takip edebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki linkten İYİ Parti ile ilgili tüm gelişmeleri takip edebilirsiniz.  

İYİ PARTİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Son dakika! Kılıçdaroğlu, Akşener ile görüştü
Meral Akşener: Bir plan varsa yırtıp atarız
Erdoğan'dan 'mühür' uyarısı

Güncel Haberleri