İşyerleri sinek avlıyor işsizlik artıyor

Türkiye ekonomisi bir dar boğazdan geçiyor. Buna hazırlıklı olan birçok şirket bu durumdan en az yarayı alarak kurtulacak. Fakat olan yine çalışana oluyor. İşleri yolunda gitmeyen şirket gemiyi kurtarmak adına çalışanlarından fedakarlık ediyor. İlk çeyrekte istihdam endeksi yüzde 8.6, çalışma saati ise yüzde 9.9 azaldı.

Türkiye’de özel sektör ve ticaret hacmi oldukça zor bir dönemden geçiyor. Bu alanda çalışanların sayısı her geçen gün artıyor. İşsizlik bu vesile ile gün geçtikçe yükseliyor. Kimi sektörlerde işten çıkartmalar artarken, birçok alanda da çalışma saatleri azaldı. Bunun en büyük nedeniyse eski potansiyeline sahip olmayan iş yoğunlukları. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılı birinci çeyrek (Ocak-Mart) dönemi işgücü girdi endekslerini açıkladı. Buna göre; sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi, 2019 yılı yüzde çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 8.6 küçüldü. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 4.4, inşaat sektöründe yüzde 26.4 ve ticaret-hizmet sektörlerinde ise yüzde 6.9 gerileme kaydedildi. İnşaat sektöründeki kriz istihdama da yansıdığı görülüyor. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 2.1 azaldı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 1.6, inşaat sektöründe yüzde 10.0 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 0.7 düştü. 

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış çalışılan saat endeksi, 2019 yılı yüzde çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 9.9 düşüş gerçekleşti. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 5.8, inşaat sektöründe yüzde 29.4 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 7.6 azalış olduğu görüldü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış çalışılan saat endeksi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 2.2 azaldı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 1.0, inşaat sektöründe yüzde 10.6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 1.1 düşüş yaşandı. 

ARTAN ÜCRETLER ENFLASYONUN ALTINDA KALDI

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış brüt ücret-maaş endeksi, 2019 yılı yüzde çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 14.6 arttı. İstihdama göre maaşlar arttı fakat, yüzde 20 olan enflasyonun altında kalmaya devam etti. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 17.1, ticaret-hizmette yüzde 16.3 artarken, inşaat sektöründe yüzde 5.2 geriledi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış brüt ücret-maaş endeksi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 6.0 yükseldi. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 5.9, inşaat sektöründe yüzde 1.9 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 6.7 yükseliş kaydedildi.

SAATLİK ÇALIŞMADA ÜCRET DAHA YÜKSEK

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2019 yılı yüzde çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 27.1 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 24.3, inşaat sektöründe yüzde 34.9 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 25.5 yükseldi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 8.1 artış oldu. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 6.5, inşaat sektöründe yüzde 13.4 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 7.8 arttı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanlığı'ndan DW Türkçe'nin ekonomi haberine tepki

Ekonomi Haberleri