İsviçreliler AB’yi istemiyor

Zürih Üniversitesi her yıl yayınladığı “Güvenlik 2017” isimli araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Üniversitenin yayınladığı araştırmaya göre, İsviçrelilerin Avrupa Birliği’ne karşı çok büyük şüphe duyduklarını, AB’nin İsviçre’ye herhangi bir katkıda bulunamayacağı aksine ülkenin istikrarını bozacağına inandıkları belirlendi.

İsviçre’nin geleceği konusunda iyimser olduklarını, İsviçreli yetkililere güven duyduklarını ve Terör münasebetiyle yurtdışına seyahat etmekten korktuklarını ortaya çıkardı.

Zürih Üniversitesi’nin araştırmasında İsviçre genelinde yapılan kamuoyu araştırmasında katılımcıların yüzde 70 oranındaki büyük bölümü İsviçre’nin AB üyeliğine karşı olduklarını belirtirken, AB üyeliğini destekleyen oran sadece yüzde 15 oranında kaldı.
2015 yılında yapılan araştırmamada İsviçreliler yüzde 39 oranında AB üyeliğini desteklerken 2017 yılı araştırmasında ise halkın yüzde 81 gibi büyük bir çoğunluğu İsviçre’nin Ab ile yakın ekonomik ilişkiler içinde olmasını istediği belirlendi.
İsviçrelilerin AB üyeliğine karşı çıkmalarının sebebi olarak artan Rusya-AB gerginliği, İngiltere’nin AB’den çıkması, artan mülteci soruna AB’nin çözüm bulamaması ve AB ülkelerinde artan terör eylemleri ve üye olunması halinde ülkenin istikranın bozulacağı olarak gösterdi.

Araştırmaya göre İsviçrelilerin büyük çoğunluğu İsviçre’nin tarafsız kalmasını desteklerken, halkın yüzde 19’u ülkenin NATO üyeliğine evet derken, Birleşmiş Milletler (BM) üyeliğine destek verenler ise yüzde 37 oranına ulaştı. İsviçre’de kendini güvende hissedenlerin oranı ise yüzde 84 ila en yüksek orana ulaştı. Son yıllarda artan terör eylemleri yüzünden birçok kez tatil planlarını değiştirdiklerini, özellikle İsviçreliler Dış İşleri Bakanlığının seyahat uyarılarını dikkate alarak tatil planı yaptıklarını belirttiler.

ZÜRİCH/İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Avrupa Birliği’ne üyelik olmazsa olmazımız değil
Bakan Çelik'ten İngiltere'ye başsağlığı

Dünya Haberleri