Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasının ardından Türk Lirası, yüzde 6'ya yakın değer kazanırken, piyasa oyuncuları ve analistler, döviz rezervlerinin eksiye düşmesinin bundan sonraki dönemde öncelikle ele alınması gereken konular arasında olduğunu söylüyor.
Hafta sonunda yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın yerine eski Maliye Bakanı Naci Ağbal atandı. Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın istifasının kabulüyle, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı'na da Lütfü Elvan getirildi.
BBC Türkçe'nin haberine göre, analistler ve stratejistler, ekonomi yönetimindeki değişikliklerin ardından yapısal reformların yeniden gündeme gelmesi ve rezervler konusunda politika değişikliğine gidilmesi gerektiğini belirtiyor.
Bloomberg haber ajansı, Albayrak'ın istifasının arkasında döviz rezervlerindeki düşüşün etkili olduğuna dair bazı iddialar dolaştığını bildirdi.
Financial Times gazetesi de, Albayrak yönetimi altında Türk Lirası'nın gördüğü sert değer kaybını engellemek için piyasaya yüklü miktarlarda dolar satışı yapıldığını ve bunun sonucunda da döviz rezervlerinde ciddi bir erime görüldüğünü belirtti.
Türkiye'nin sahip olduğu rezervlerin durumu bir süredir piyasalarda kaygı yaratan unsurlar arasında yer alıyordu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son açıkladığı verilere göre, 30 Ekim'de sona eren hafta net uluslararası rezerv miktarı 18,93 milyar dolara geriledi.
Ancak ekonomistler ve piyasa uzmanları, swap işlemleri çıkartıldığında net rezervlerin ekside olduğunu ifade ediyor.
DÖVİZ REZERVLERİNİN ÖNEMİ
Türkiye'de altın ve döviz rezervlerini saklamak ve yönetmekle yükümlü olan kurum Merkez Bankası.
TCMB'nin internet sitesinde döviz rezervlerinin seviyesi, özellikle de gelişmekte olan ülke ekonomilerinde "karşılaşılabilecek iç ve dış şokların yarattığı olumsuzlukların giderilmesi, dış borç servisinin düzenli olarak gerçekleştirilmesi ve uluslararası finans çevreleri ile piyasalarda, ülkeye duyulan güvenin artması" açısından büyük önem taşıdığı belirtiliyor.
Net rezerv ise kısaca Merkez Bankası'nın döviz yükümlülükleri ve kendisinde emaneten duran dövizler çıkartıldığında elinde kalan, kullanabileceği miktar anlamına geliyor.
"TÜRKİYE'NİN DÖVİZ REZERVİ EKSİDE"
Analistler, Türkiye'nin net döviz rezervinin eksiye düştüğünü hesaplıyor.
Ekonomist Mahfi Eğilmez, ekim sonunda kendi blogunda yayımladığı bir tabloda, swaplar hariç net döviz rezervinin eylül ayında 39,6 milyar dolar ekside olduğunu belirtti.
Eğilmez'in TCMB verilerine dayanarak hazırladığı tabloda, net rezervler Eylül 2019'da 20,6 milyar dolar artıda görünüyor.
Londra merkezli BlueBay varlık yönetimi şirketi gelişen piyasalar stratejisti Tim Ash ise net rezervleri tam olarak hesaplamanın zor olduğunu ancak şu an itibarıyla Türkiye'nin net rezervlerinin yaklaşık 50 milyar dolar eksiye düşmüş olabileceğini söyledi.
"POLİTİKA FAİZİ YÜKSELTİLMELİ"
Ash, hiçbir merkez bankasının piyasa tarafından borç ödeyebilme gücünün ve kredi verilebilirliğinin sorgulanmasını istemeyeceğini, bunun da bir risk unsuru olarak o ülkenin para birimi ve varlıklarını olumsuz etkileyebileceğini söyledi.
BBC Türkçe'ye konuşan Ash, "(Yeni yönetimin), elinde olmayan rezervleri kur seviyesini korumak için harcamayı bırakması ve yüksek enflasyon risklerinin karşısında elinde lira olanların kazanç elde etmesini sağlamak için politika faizlerini artırması gerekiyor" dedi.