[Karar]
Yunanistan’ın ekonomik durumu ve borçlarıyla ilgili dün son bir toplantı yapılacağı açıklanmıştı. Gün içinde toplantıda geçerli bir sonuç alınamazken Euro Bölgesi liderleri Yunanistan’ın önerilerini yetersiz buldu ve liderler arasında saatlerce sürecek bir görüşme başladı. Yaklaşık 17 saat boyunca devam eden görüşmelerde liderler ortak bir metinde anlaştı ve Yunanistan da bu şartları kabul etmek zorunda kaldı. Atina, bir anlamda kendini köleleştiren çok ağır şartları kabul etmiş oldu.
Seçim öncesi vaatlerinden, beş aydır devam eden anlaşma sürecindeki bütün çıkışlarından ve son olarak da referandum kararından önemli ölçüde taviz veren Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, neredeyse tüm sözlerinden dönmek zorunda kaldı ve geri adım attı.
Bir süreliğine Euro Bölgesi’nden çıkması bile gündeme gelmişti
Uzun zamandır Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması (Grexit) ihtimali konuşulurken, dün Atina’nın şartlarının Avrupalı liderlerce yetersiz bulunmasının ardından bir süreliğine ülkeyi bölgeden çıkarma konusu bile dile gelmeye başlamıştı. Böyle bir durumda, Le Monde’un haberine göre, Çipras, çalışma piyasasında ve emeklilik sisteminde reformları, KDV ve vergi düzenlemelerini, özelleştirme uygulamalarını ve kamu varlıklarının 50 milyar euroluk özelleştirme fonuna devredilmesini kabul etmek zorunda kaldı.
Küller
Yunanistan ile Avrupalı liderlerin anlaşması sonucunda konuşan Çipras, Euro Bölgesi’nden çıkış tartışmalarının geride kaldığını belirtti. Bu anlaşma ile ülkenin kendi ayakları üzerinde durabileceğini ve ekonominin yeniden büyüme dönemine gireceğini kaydeden Çipras, güç bir mücadele verdiklerinin ve zor kararlarla karşı karşıya olduklarının altını çizdi. Avrupa’daki muhafazakar çevrelerin radikal planlarını bertaraf eden kararı alacak sorumluluğu gösterdiklerini dile getiren Çipras, finansal olarak ülkeyi boğacak ve bankacılık sistemini çökertecek planı da bertaraf ettiklerini vurguladı. Borçları yeniden yapılandırmayı başardıklarını vurgulayan Çipras, orta vadeli finansman sağlamak konusunda da başarılı olduklarını dile getirdi.
“Bedel ödemeyenler bu sefer yükü üstlenecek”
“Yunanistan ekonomik büyümeyi tekrar sağlama mücadelesine devam edecek. Alınan karar ekonomik büyümeye imkan verecek, anlaşmanın uygulanması zor. Büyüme için 35 milyar euroluk paketin varlığı ve borçların yeniden yapılandırılması Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkması ihtimalinin geride kaldığını piyasalara gösterecek. Anlaşmanın getireceği yük sosyal adalet temelinde paylaşılacak. Daha önce kriz döneminde bedel ödemeyenler bu sefer yükü üstlenecek” diye konuşan Çipras, bugün şu şartlara ‘evet’ demiş oldu:
- Yunanistan’da kemer sıkma önlemleri ağırlaşarak devam edecek. KDV artırımı dahil vergi düzenlemeleri, çalışma piyasası reformu ve emeklilik reformu gerçekleştirilecek. Yunanistan otomatik bütçe kesintilerini öngören mali kurala geçecek ve istatistik kurumunun bağımsızlığını güçlendirecek.
"Hayır, hayır, hayır, hayır, hayır. Evet! Evet! Sonunda!"
- IMF, Yunanistan’ı yakından denetlemeye devam edecek. IMF'yle anlaşma vadesi dolduğunda yenilenecek. Aksi halde Atina'nın AB destekli mali programı askıya alınacak.
- IMF’yle birlikte diğer Troyka kurumları AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası heyetleri Atina'ya dönecek ve Yunan kurumlarını yerinde denetleyecek. Yunanistan Troyka'nın olurunu almadan mali konularda tek başına hareket edemeyecek.
- Kamunun en değerli aktiflerinin transfer edilmesiyle Atina'da 50 milyar euroluk bir özelleştirme fonu oluşturulacak. Özelleştirmeler Troyka kurumlarının denetiminde yapılacak. Elde edilecek gelirin yarısı bankalara sermaye takviyesinde, bir çeyreği borç geri ödemesinde ve kalan çeyreği yatırımlarda kullanılacak.
- Yunanistan’da kamu çalışanları azaltılacak, bankacılık sektörü yeniden yapılandırılacak, elektrik iletim hatları operatörleri özelleştirilecek, eczaneler, süt üreticileri ve fırınlar başta olmak üzere birçok sektörle ilgili yeni düzenlemeler yapılacak.
- Yunanistan tüm bu şartları karşılaması halinde bile borçlarını kısmen bile sildiremeyecek. Atina Euro Bölgesi'nin diğer üyelerinden aldığı ikili kredileri kırpamayacak. Belirli şartların karşılanması halinde borç vadelerinin uzatılması ve faiz oranlarında indirim söz konusu olabilecek.
- Yunanistan imza attığı tüm bu taahhütlere rağmen 82-86 milyar euroluk üçüncü kurtarma paketinin başlatılmasını güvence altına alamadı. Yunan Meclisinin bu hafta taahhüt edilen reformları yasalaştırması ve Atina'nın Troyka'nın muhtemel yeni taleplerini karşılaması halinde yeni kurtarma paketi uygulamaya girebilecek.
Kammenos: Bizi enkaza çevirmek istiyorlar
Söz konusu şartların Yunanistan’da ve dünyada gündeme gelmesinden sonra sert eleştiriler de gelmeye başladı. Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Twitter hesabından paylaştığı mesajda Euro Bölgesi’nin kendilerine dayattığı şartların çok kötü olduğunu vurgulayarak “Bizi enkaza çevirmek istiyorlar. Yeter artık” dedi.
* Görseller, Le Figaro'dan alınmıştır.
Krugman: Çılgınlık
Yunanistan’ın kabul ettiği şartları değerlendiren Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, kişisel blog sayfasında Euro Bölgesi’nin taleplerini “çılgınlık” olarak niteledi ve Avrupa Birliği (AB) projesinin savunduğu değerlerin aksine davrandığını vurguladı.
Philippot: Yunanistan için değil, Euro için
Fransa’da Ulusal Cephe (FN) Partisi Başkan Yardımcısı Florian Philippot ise, Yunanistan ile ilgili iTELE’ye verdiği röportajda, Avrupa’nın ne kadar saygın olduğunu izliyoruz. Yunanistan’a yardım etmeyi değil, bir kez daha ne olursa olsun Euro’yu korumayı deniyoruz. Bunun bedeli ise, gözlerimizin önünde: Bütün ülkeyi köleleştiriyoruz” dedi.
Atina'dan alınan bilgiye göre, Yunan halkı da Brüksel'de kabul edilen şartlara tepkili ancak halk anlaşmanın detaylarını bekliyor. Bu noktada, önlem paketinin kendilerine ne kadar ekonomik anlamda zarar vereceğini değerlendiriyorlar ve şartlar daha da ağırlaşırsa tepkilerini sertleştirmeleri bekleniyor.
Yunan bankalarında bugün para tükenebilir
Yunanistan Bankalar Birliği Başkanı Louka Katseli, Yunan bankalarındaki durum ile ilgili geçen hafta Skai TV’ye konuşmuş ve ülkede Pazartesi gününe (bugün) kadar bankalarda yeterli miktarda nakit bulunduğunu söylemişti. Pazartesi gününden sonrasıyla ilgili bir yorum yapmayan Katseli’nin değerlendirmelerine paralel olarak bugün Financial Times’a konuşam bir kaynak, bugün bankalarda hiç para kaymayacağını dile getirdi.
İşte Yunanistan'ı köleleştiren anlaşma metni: