İşte dünyanın en eski maddesi

Avustralya'ya düşen bir metoru inceleyen bilim insanları, meteorda bulunan yıldız tozunun 7.5 milyar yaşında olduğunu ortaya çıkardı. Bu, bugüne kadar keşfedilen en eski madde olarak kayıtlara geçti.

Bundan 51 yıl önce Avustralya'ya düşen Murchison meteorunu inceleyen ABD’li ve İsviçreli araştırmacılar, buldukları yıldız tozunun 7.5 milyar yıl öncesine ait olduğunu belirledi.

Bugüne kadar bulunan bu tarz parçacıkların yaşı genellikle 4.6 ile 4.9 milyar yıl aralığında çıkıyordu. Dolayısıyla bu, dünya üzerinde bugüne kadar keşfedilen en eski madde olarak kayıtlara geçti.


Güneş’in 4.6 milyar, Dünya’nın ise 4.5 milyar yıl önce oluştuğu göz önünde bulundurulduğunda bu tespit bir hayli önemli kabul ediliyor.

Yıldız tozunun yaşını tespit etmek için araştırmacılar, onun uzay boşluğunda ne kadar uzun süre kozmik ışınlara maruz kaldığını inceledi.

Ekip adına açıklamalarda bulunan Chicago Üniversitesi'nden Doç. Dr. Philipp Heck, söz konusu parçacığı ‘yıldızlardan gelen katı numuneler ve gerçek yıldız tozu’ olarak nitelendirdi.

Bilim insanları en eski toz parçacıklarının Güneş Sistemi ortaya çıkmadan çok önce yıldızlarda oluştuğunu, bir yıldız öldüğünde de bu parçacıkların uzay boşluğuna yayıldığını belirtiyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Dünyanın en kısa insanı 28 yaşında hayatını kaybetti
Rus 'katil uydu' uzayda parçalandı
ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı da kuruldu, 16 bin personel görev yapacak

Teknoloji Haberleri