[Karar]
Bild Zeitung’un haberine göre, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın hükümeti 15 Temmuz Çarşamba günü yapılacak olan parlamento oylamasının ardından istifa etmeyi düşünüyor.
Bir kaynağa göre, Çipras hükümeti geçici teknokrat hükümetinin reformları uygulaması için istifa ihtimalini düşünüyor olabilir. Böyle bir durumda, sonbaharda yeni bir seçimin yapılabileceği ve Çipras’ın yeniden seçilmesi senaryoları düşünülüyor.
Syriza’nın yüzde 30’u reddedecek
Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, söz konusu anlaşma kararlarının kabulüyle ilgili olarak Avrupa Birliği’nin Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’a şantaj yaparak bu şartları onaylattığını ifade ederken; tedbirler, Syriza Partisi’ndeki 149 milletvekilinin yüzde 30’u tarafından reddediliyor. Bununla birlikte, koalisyon partisi Anel de şartları reddedeceğini dile getiriyor.
"Zorluklara ve küçük düşürülmelere rağmen..."
Euro Bölgesi liderleriyle olan anlaşma kapsamında Yunanistan’ın alacağı tedbirlerden memnun olmayan Syriza Partisi’nden Yanis Balafas, bu kararlar yüzünden Syriza’nın ciddi bir şekilde bölünme tehlikesi yaşadığını kaydediyor ve şöyle diyor: “Partide bir bölünme oldu. Parti üyelerinden bazıları ve parlamenterler Başbakan’ın izlediği taktiği kabul etmiyor.”
Yunanistan ile Euro Bölgesi yetkilileri arasında üzerinde anlaşma sağlanan şartlar sadece politikacıların değil, halkın da tepkisini çekti. Dün akşam saatlerinde Atina'da, Syntagma Meydan'ında "Bu Avrupa'ya HAYIR" demek için buluştu.
* Görsel, Le Figaro'dan alınmıştır.
Le Figaro'nun haberine göre, Adedy adlı memurların sendikası, dün akşam, Yunan Parlamentosu'nda şartların oylanacağı 15 Temmuz Çarşamba günü için memurları greve çağırdı.
Öte yandan, Le Figaro’nun haberine göre, Yunanistan’ın eski Dışişleri Bakanı ve Sosyalist Parti üyesi Evángelos Venizélos ise, Yunanistan’ın zorluklara ve küçük düşürülmelere rağmen, Euro Bölgesi liderleriyle anlaşma sağlayarak felaketten döndüğünü ifade ediyor.