İşte Beştepe Millet Camii'nin şifreleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu'nun bugün açılışını yaptığı Beştepe Millet Camii, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyor. İşte caminin bilinmeyenleri:

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılışını yaptığı Beştepe Millet Camii ile ilgili bilgiler verdi. İşte caminin kamuoyu tarafından bilinmeyen özellikleri: 

Selçuklu ve Osmanlı mimarisi sentezlendi. 3 bin kişilik caminin, külliye dahilindeki diğer binalarla uyumlu olması, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin sentezi niteliği taşıması dikkati çekiyor. Cami, önündeki meydanı, hemen karşıda yer alan kongre ve gösteri merkezi ile paylaşıyor. Dolayısıyla bu ibadethane, önündeki alan sayesinde halk için aynı zamanda sosyal ve kültürel amaçlı bir buluşma mekanı niteliği de taşıyor. Meydan, yapıları birleştirici özelliğinin yanı sıra, peyzaj planlamasında oluşturulan ağaç kümeleri, gölge alanlar ve oturma yerleri ile halkın kullanabileceği zarif bir kültürel ortam teşkil ediyor.

Selçuklu ve Osmanlı mimarisi sentezlendi

Oturum alanı 5 bin 177 metrekare olan camii, bodrum, namaz katı ve mahfil katından oluşuyor. Caminin her biri iki şerefeli, yükseklikleri 59.30 metre olan dört minaresi bulunuyor. Ana kubbenin, iç çapı 20.64 metre, zeminden yüksekliği ise içten 30,34 metredir Yarım kubbelerin iç yarı çapı 8.10 metredir. Cami girişinde yer alan 2.80 metre genişliğindeki kapı, karşılama yazısı olarak Rad suresinin 24.ayetiyle taçlandırılmıştır.

Engellilerin girişi için rampa düzeni ile yan girişler oluşturulmuştur.Ana kubbe ve dört yarım kubbe ile örtülmüş durumdaki camide, Selçuklu mimarisi önemli öğelerinden olan geniş ve belirgin saçaklar ile minarelerin düşey etkisi ulvi bir kudreti simgelerken, yatay çizgiler ise insan ölçeğine yaklaşımı sağlıyor. İki köşede bulunan abdesthaneler, yapıdaki güçlü düşey ve yatay etkiyi uyumlu bir şekilde birleştiriyor. Saçaklardaki geri çekmeler ve kademeler ile göğe doğru yükselen yapı, minareler ile sonsuzluğa doğru gidişi sembolize ediyor. Klasik Osmanlı Cami Mimarisi yatay ve düşey elemanlarla stilize edilmiştir.

Gün ışığını maksimum düzeyde kullanıyor

Yan cephelerde ve kubbelerde kullanılan bol miktarda pencere ile iç mekanda doğal ışığın gücü kullanılmış, ilahi bir atmosfer sağlanması amaçlanmıştır. Yerden tavama kadar uzanan pencereler yardımıyla, gün ışığının maksimum kullanımı hedeflenmiştir.


İbadet edenin maneviyatını dış dünyadan yalıtmak, detayları ve renkleri ile iç atmosfere zenginlik vermek amacıyla cami pencereleri çepeçevre vitraylarla kaplanmıştır. İç mekanda kullanılan açık renkli tonlar ile doğal ışıktan maksimum fayda sağlanması, ferah ve aydınlık bir ortam oluşmasını beraberinde getiriyor. Bu ferahlık, yapının cephelerinde kullanılan açık renk doğal taşlar sayesinde dış mekana da yansıtılmış bulunuyor. Cephelerde kullanılan malzemelerin sadeliği, yapıya yaklaştıkça artan detay zenginliği ile ibadete gelenleri karşılamaktadır. Dış mekandaki yatay ve düşey hatların birlikteliği, iç mekana girildiğinde tamamen düşey hatların ön plana çıkması ile göğe uzanan bir yolu simgelemektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile beraberindekiler Cuma namazından önce camiyi inceledi. /FOTOĞRAFLAR: AA

Hatlar ve mesajlar

Camideki hat projeleri, hattat Hüseyin Kutlu tarafından, grafik, tezyinatın tatbikatını ise nakkaş M. Semih Irteş tarafından gerçekleştirilmiştir. Cami bünyesindeki hatlar için seçilen ayetlerin, devlet, adalet, hak doğruluk mesajları içeren ayetlerden seçilmiş olması da ayrıca dikkati çekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Beştepe Millet Camii Cuma ezanı eşliğinde açıldı
Cimbom krizi senetle çözdü

Güncel Haberleri