İstanbul’un yarısı çürük

Marmara denizindeki 5.8’lik deprem sonrası hasarlı yapılara 20 yıldır çivi bile çakılmadığı ortaya çıktı. Uzmanların “Büyük deprem yaklaşıyor” uyarıları sonrası en dikkat çeken tespit, Kentsel Dönüşüm Vakfı Kurucu Üyesi Haluk Sur’dan geldi. Sur “İstanbul’da 4-4.5 milyon konut var. Bunun 2 milyonunun kentsel dönüşümle yenilenmesi gerekiyor” dedi.

Deprem riskini ve kentsel dönüşüm sürecini kamuoyuna iyi bir şekilde anlatmak amacıyla 2013 yılında ilki gerçekleştirilen ‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi’nin altıncısı 7 Kasım’da İstanbul’da gerçekleştirilecek. Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı Kurucu Üyesi Haluk Sur, dönüşümün önemine vurgu yaparak “Ülkenin nüfusunun belki de yarısından fazlasını doğrudan ilgilendiren bir süreci milli seferberlik ilan etmişçesine davranmadan yürütmek mümkün değil. 7 milyon konutun yenilenmesi gerekirken hala 100-200 bin adetleri konuşuyoruz” ifadelerini kullandı.

Sur sözlerini şöyle sürdürdü: İstanbul’da halihazırda mevcut konut sayısı 4-4.5 milyon adet. Araştırmalara göre, bunun yaklaşık 2 milyon adedinin kentsel dönüşümle yenilenmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm yapılırken Bağdat Caddesi’ndeki yanlışlara düşmemeli. Burada arz-talep dengesi gözetilmediği için sıkıntılar yaşandı. Türkiye’de kentsel dönüşümle ilgili bir şeyler yapılıyor ama hep parça parça. Kentsel dönüşüm tüm yönleriyle entegre ve planlı bir şekilde ele alınmalı. Mastır planından arz-talep dengelerine ve yeşil alana kadar her şey düşünülmeli.”

FİYATINDAN ÖNCE ESKİ Mİ? YENİ Mİ? DENİLİYOR

Marmara Denizi’nin Silivri açıklarında 26 Eylül’de meydana gelen depremin ardından, eski binalarda yaşayanlar başta olmak üzere çok sayıda vatandaşın düşük katlı, müstakil ve yaşı düşük binalara ilgi gösterdiğini bildirdi. Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, 26 Eylül’de vatandaşların deprem gerçeğiyle yüzleştiğini belirterek “Son yaşadığımız depremden önce vatandaşlar konut alırken bu konuyla ilgili çok soru sormazlardı ancak artık konut alıcıların ilk sorularından biri ‘Bu konut 1999 depreminden önce mi sonra mı yapıldı?’ şeklinde” dedi. Taş, 1999 yılı ve öncesinde yapılan binalarda oturanların ciddi şekilde yeni arayışa girdiğini ve mevcut konumlarından çıkmak istediğini kaydederek “Satım alımlarda veya kiralamada vatandaşlar en çok 7 yaş ve altındaki binaları tercih ediyorlar” diye konuştu. Müstakil evlere son yıllarda artan ilginin deprem sonrası yükseldiğini dile getiren Taş, bu tarz konutların fiyatlarında son bir yılda yüzde 30’lara varan oranlarda artış yaşandığını sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Evimin altından fay hattı geçiyor mu? MTA fay hattı sorgulama ekranı
Evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz
Prof. Dr. Görür: 'Büyük İstanbul depremi'nin tarihi öne çekildi

Güncel Haberleri