Levent'teki Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği önünde bir araya gelen grup, "Sorunlu trafik sigortasına one minute" yazılı pankart açarak "Zamlara son" sloganı attı.
Eyleme, Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER), Tüm Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifleri Merkez Birliği, İstanbul Toplu Ulaşım Otobüsçüleri Derneği, İstanbul Kamyoncular Esnaf Odası, İstanbul Umumi Servis Aracı İşletmeleri Esnaf Odası gibi meslek birlikleri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu destek verdi.
Grup adına basın açıklaması yapan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur, yüzde 400 oranında artışlara varan trafik sigortasına karşı seslerini duyurmak için toplandıklarını belirterek, mevcut sistemde haklı ile haksızın birbirine karıştırıldığını ve haklının da haksız kadar cezalandırıldığını öne sürdü.
Uğur, hükümetin vatandaşlar için yaptığı tavan fiyat uygulamasının özel şirketler tarafından suistimal edildiğini anlatarak, "Zarar ettiğini öne süren sigorta şirketlerinin trafik sigortası uygulaması hakkında haklı bir gerekçesine rastlayamadık. Her gün 45 bin kişi fahiş fiyatlarla sigorta poliçesini ödemek zorunda kalıyor. Özel şirketler, zorunlu trafik sigortasını suistimal ediyor. Bu şirketlerin keyfi harcamalarını sadece zorunlu diye vatandaşlara ödetiyorlar" diye konuştu.
TÜSODER Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu da sigorta şirketlerinin tüketici mecburiyetini kötüye kullandığını savunarak, "Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan 3 milyon araç trafikte dolaşıyor, bu ücretleri ödemekten onlar kaçınıyor ama bizler tehdit altında yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
Ağaoğlu, 1 Haziran 2015'te yürürlüğe giren tebliğe göre, sigorta ücretlerinin trafik kuralı ihlali yapan sürücülerden tahsil edileceğini anlatarak, sigorta şirketlerinin hiçbir şekilde ödedikleri hasarı ceplerinden ödemeyeceğini kaydetti.
"Biz bu tebliğin iptali için yargı yoluna başvurup en kısa sürede iptalini sağlayacağız" diyen Ağaoğlu, şunları söyledi:
"Tüketicilere yansıyacak olan bu artışa, kamu otoritesinin de 'dur' diyeceğini düşünüyoruz. Taksici esnafı, 20 bin liralık aracı için 5 bin 400 lira prim öderse bunu da sonunda götürür taksi fiyatlarına yansıtır. Nitekim İstanbul taksici esnafı, taksi ücretlerinin artırılması için şu anda da gerekli mercilere başvurmuş durumda. Yani sizin anlayacağınız, sigortacılar kazan-kazan oynayacak, tüketiciler bunun bedelini ödeyecek. Biz buna 'hayır' diyoruz, bunun karşısında duracağız."
Basın açıklamasının ardından bir süre araçlarının kornalarına basarak slogan atan şoförler, daha sonra eylemi sonlandırdı.
İSTANBUL/AA