İstanbul’da bazı ambulansların taksi olarak kullanıldığı ve yüksek ücret karşılığında yolcu taşıdığı ortaya çıkmıştı. Ambulansı amacı dışında kullanan zanlı A.M., Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Sivil Trafik Ekipler Amirliği ekiplerince yakalandı.
EHLİYETİNE EL KONDU
Sürücü A.M.’ye, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 46/2-f (Aksine bir işaret bulunmadıkça sürücülerin trafik kazası, arıza halleri, acil yardım, kurtarma, kar mücadelesi, kaza incelemesi, genel güvenlik ve asayişin sağlanması gibi durumlar dışında, emniyet şeritlerini ve banketleri kullanmaları) maddesine istinaden bin 228 TL, 71/f (zorunlu olmadığı halde geçiş üstünlüğü hakkını kullanmak) maddesine istinaden de 132 TL, ek-2/3-a (Büyükşehir belediyesi kanunu ile belediye kanunu kapsamında ilgili belediyeden çalışma izin/ruhsatı almadan belediye sınırları dahilinde yolcu taşımak) maddesine istinaden 6 bin 141 TL olmak üzere toplam 7 bin 501 TL trafik idari para cezası uygulandı.
Sürücü A.M. Karayolları Trafik Kanununun 45. maddesine istinaden "Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik" hükümleri doğrultusunda sağlık şartları gereğince ilgili sağlık kuruluşuna sevk edildi, sürücü belgesi geçici olarak geri alındı.
Ayrıca A.M. hakkında, Türk Ceza Kanununun 179/2 ( Kara, Deniz Hava veya demir yolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya mal varlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır ) maddesine istinaden Adli işlem yapılmak üzere Ümraniye Şehit Salih Sevgican Polis Merkezi Amirliği'ne teslim edildi.
NE OLMUŞTU?
İstanbul'da kayıt dışı ve ruhsatsız şekilde çalışan ambulansların, taksi olarak kullanıldığı ortaya çıktı. İş insanı kılığına giren muhabirler, 700 lira ödedikleri VIP ambulansla trafiğin en yoğun olduğu saatte Avrupa yakasından Anadolu yakasına, 40 kilometrelik yolu 38 dakikada geçti.
HASTAYA 400, PATRONA 700 LİRA
Milliyet'te yer alan habere göre, İstanbul trafiğinde hızlı bir şekilde yol almak isteyenler, ruhsatsız ve kayıt dışı VIP ambulansları kullanıyor.
Muhabirler, ilk önce Şişli'deki bir hastaneden Ümraniye'deki hastaneye hasta nakli için ambulansı aradı ve 400 lira fiyat aldı. Daha sonra tekrar aranan VIP ambulans, İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan Batışehir'den, Anadolu yakasında bulunan Batı Ataşehir'e gitmek istediklerini söyleyen ve kendilerini iş insanı olarak tanıtan muhabirlerden, 700 lira istedi.
1 SAAT 20 DAKİKADA GİDİLEBİLEN 40 KİLOMETRELİK YOL, 38 DAKİKADA BİTTİ
Kayıt dışı hizmet veren, merdiven altı korsan ambulanslar yetersiz teknik donanım ve personelle taşıdıkları hastaların hayatını tehlikeye sokarken, aynı zamanda yolcu taşımacılığı da yapıyor.
Trafiğin en yoğun olduğu saatte, Batışehir ile Batı Ataşehir arasında, normalde 80 dakika süren yol, kayıt dışı çalıştığı öğrenilen Med Clinic Ambulans Hizmeteri firmasına ait VIP ambulans ile 38 dakikada geçildi.
"SAĞLI SOLLU YANAŞARAK AÇIN"
Muhabirler, yolun en yoğun olduğu anda, yolculuk esnasında yaşananları şöyle anlattı:
Batışehir’den 17.40’ta yola çıkan ambulans 100 metre sonra siren çalmaya başladı. Yaklaşık üç dakika sonra Tekstilkent girişinden TEM otoyolunda yoğun trafiğe girdik. Yol boyunca hiç susmayan siren ve görevlinin yaptığı anonslar yolu açarak ilerlememizi sağladı. 17.52’de Seyrantepe’ye kadar geldik. Emniyet şeridinde hızla ilerleyen ambulansın önünde seyreden trafik polisi de yol verdi. Ambulans, araçları geçebilmek için keskin manevralar yaparken biz de aracın içerisinde taktığımız kemere rağmen sağa sola savrulduk. Ambulans içerisindeki ekipmanlar da sağa sola çarptı. Bu sırada görevli seyir halinde olan araçlara da, “Önümüzü açın. Sağlı sollu yanaşarak yolu açın” anonsu yaptı. Seyrantepe mevkiinde yol kontrolü yapan trafik ekiplerinin tam arasından geçerek ilerlemeye devam ettik.
"KEMERLERİ TAKIN"
Yaptığımız pazarlık sonrası pazartesi günü firma yetkilisi buluşma yerinden konum atmamızı istedi. Batışehir’den 17.27’de konum attığımız ambulans, 12 dakika sonra tepe lambaları açık bir şekilde belirlediğimiz noktadan bizi aldı. Normal şartlarda ambulanslarda iki sağlık personeli ve bir şoför bulunuyor. Fakat gelen ambulansta sadece şoför ve firma yetkilisi vardı. Ambulanstan inen firma yetkilisi yan kapıyı açarak oturmamız gereken yeri gösterdi. Emniyet kemeri takmamız hususunda bizi uyaran yetkili, “Hoş geldiniz. Sizi arkaya alacağız. Dikkatli olun emniyet kemerlerinizi sakın açmayın. Yolda ani manevra yapabiliyoruz. Savrulabilirsiniz” ikazında bulundu.
AMBULANSLAR YOLDA DENETLENMİYOR
Hasta almaya giderken ve hasta nakil ederken tepe lambalarını açan ambulanslar, trafikte seyir halindeyken, hastaların hayatını riske atmamak adına durdurulmuyor.
Mevzuata göre, İl Sağlık Müdürlüğü özel ambulanslara ceza yazamıyor. Hastane önlerinde yapılan denetimlerde ise yakalanan ruhsatsız özel ambulanslara sadece trafik ekipleri tarafından Karayolları Trafik Mevzuatı’na göre, 30 günden 60 güne kadar hak mahrumiyeti ve para cezası kesebiliyor.