İstanbul’un iki yakası Yavuz Sultan Selim Köprüsü’yle üçüncü kez birleşti. Yapımına 27 ay önce başlanan ve 36 ayda bitirilmesi planlanan boğazın üçüncü gerdanı dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bşabakan Yıldırım ve dünya liderlerinin katıldığı görkemli bir törenle hizmete açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan törendeki konuşmasında “Köprünün temelini büyük bir coşkuyla attık. Dalgalarını geçenler oldu, yaptırmayacağız diyenler oldu. Biz yapacağız dedik ve işte Halep oradaysa arşın burada, yaptık” dedi.
20 Aralık’ta Avrasya Tüneli’nin açılışını yapacakları müjdesini veren Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün özelikleri ile dünyanın gözbebeği olacağını kaydetti. Erdoğan, “Bu köprü hem tekerlekli, hem raylı geçişi sağlaması açısından öncü bir köprü. Bu köprü dünyada birçok yayınlara öncü olacak.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde araç geçişleri başladı
Dünya filmleri buralarda çekilecek, bunu göreceksiniz. İnşallah Kanal İstanbul’un da hazırlıklarını bitiriyoruz. Çanakkale Köprüsü’nün de hazırlıklarını yapıyoruz. Niye kıskanıyorlar bizi, işte bunlardan dolayı. 3. havalimanını da 2018’de açacağız. Üç katlı büyük İstanbul tüneli de var” diyerek dev projeleri de tek tek sıraladı.
BİRLİĞİMİZİ HEDEF ALDILAR
Konuşmasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun konvoyuna Artvin ziyaretinde yapılan saldırı ve 11polisin şehit düştüğü Cizredeki bombalı saldırıya dikkat çeken Erdoğan şunları söyledi: “15 Temmuz geçmişte defalarca oynanan oyunun bozulduğu tarih olmuştur. Türkiye zaafa düşmeyince, darbe girişimi başarısız olunca PKK ve DAEŞ’le gerçek yüzlerini bir kez daha gösterdiler.
Cumhurbaşkanı 3. Köprü'den geçti
Türkiye terörle mücadelede geri adım atmayınca Cerablus operasyonu da başlayınca yeni operasyonlar peşine düştüler. Sayın Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırıyı böyle değerlendirmek gerekiyor. Birlik manzarası hedef alındı bunları bu görüntü çıldırtmıştır. Sağduyulu duruş için Kılıçdaroğlu’na teşekkür ediyorum.Bütün bu saldırılar Suriye’deki operasyonu tüm terör örgütlerini kapsayacak genişlikle tutmamızın haklılığını gösteriyor. Gelin bu milletle uğraşmaktan vazgeçin. Türkiye’de, Suriye’de, Irak’ta döktüğünüz kan yeter. Kanlı pençelerinizi bu bölgeden ve ülkemizden çekin.”
RUHUNU ŞARLATANA SATANLAR
Konuşmasında 15 Temmuz’da darbe girişiminde bulunan FETÖ’ye de ağır sözlerle yöklenen Erdoğan şöyle devam etti: “2016 Temmuz’daki darbe girişimini durdurmasaydık nerelere savurulacağımızı düşünmek istemiyorum. Ne dediniz tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet dedik. İnlerine gireceğiz.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne ünlülerden özel klip
Dedik ve girdik. 15 Temmuz defalarca tekrarlanan bu oyunun bozulduğu tarih olmuştur. Bu milletle övünmeyeceğiz de kimle övüneceğiz. Ruhunu ve bedenini Pelsilvanya’daki şarlatana esir etmiş küçük bir kesim dışında milletimiz İstiklalinin yanında yer almıştır. Bir tarafta şarlatana teslim edenler bir tarafta her şeyini Allah’a teslim edenler işte fark bu.”
GAZİANTEP’E GİDİYOR
Pazar günü Gaziantep’e giderek terör örgütü IŞİD’in kanlı saldırısında hayatını kaybedenlere taziye ziyaretinde bulunacağını anlatan Erdoğan şunları söyledi: “Gaziantep’te ne yazık ki DAEŞ’in 14 yaşında bir çocuğun vücuduna bomba bağlayarak kullanmasıyla 53 şehidimizde orada oldu. Bir kına gecesinde bu oldu. 100’ün üzerinde yaralı. Bunun İslamla alakası yoktur. Ellerinde taşıdıkları paçavraya bakmayın o bayrak değildir, bunun Müslümanlıkla alakası yoktur. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de bunlar istismarcıdır. Rabbimiz her namaz kılanı muteber de kabul etmiyor. Rabbimiz o namaz kılanlar ki onlara lanet olsun diyor. Tank top 12-13-14 yaşındaki yavrulara bomba bağlıyor. Bizim dinimiz bir barış dinidir. Bunlar bizim dinimize gölge düşürdüler.”
MALAZGİRT’İN YIL DÖNÜMÜ
Açılış töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım da şunları söyledi: “Bugün İstanbul için büyük bir gün. 26 Ağustos 1071 Malazgirt zaferinin yıldönümü. 15 Temmuz’da Türkiye’nin geleceği için hayatını seve seve veren şehitlerin ruhu şadolsun. İstanbul bir köprüler şehridir. İstanbul doğuyla batının köprüsüdür. Yavuz Sultan Selim Köprüsü aynı zamanda bir sanat eseri, bir mühendislik harikasıdır. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçen bütün kamyon, otobüs ve TIR’lar yarından sonra şehir içine giremeyecek. İstanbul’un trafiği de biraz daha rahatlayacak.”
GÜL VE DAVUTOĞLU KONUŞTU
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yaptığı konuşmada, “Bu muhteşem köprünün temelini 3 yıl önce cumhurbaşkanı olarak atmıştık. İstanbul’da hayat bundan sonra çok daha kolaylaşacak “ diye konuştu.
Törende konuşan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da”15 Temmuz’da Cumhurbaşkanımızın çağrısına cevap vererek sokağa çıkarak bir tarih yazdınız. Bugün bu millete bir hizmet olarak bu tarihi projeyi hizmete açıyoruz. Bugün buradan Kafkaslardan, Ortadoğu’dan dünyanın bir çok yerinden misafirlerimiz var. Bugün Asya’yı Avrupa’ya bağlıyoruz” diye konuştu. - İSTANBUL
DÜNYA LİDERLERİ BİRLİKTE DUA ETTİ
Açılış törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın yanı sıra TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili de katıldı.
UÇAKSAVARLI ÖNLEM
Tören öncesinde üzerlerinde uçaksavar ve ağır makinalı silahların bulunduğu ağır silahlarla donatılmış zırhlı askeri araçlar, bölgeye hakim bir noktaya konuşlandırıldı. Askeri araçlar tören boyunca güvenlik tedbirleri kapsamında görev yapacak.
GEMİ TRAFİĞİ DURDURULDU
Sahil Güvenlik ile donanmaya bağlı gemiler Karadeniz girişinde ve boğazda devriye görevi yapmaya başladı. Boğazdan gemi geçiş trafiği de tören nedeniyle durduruldu. İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’na ait bir helikopter tören alanı üzerinde devriye uçuşları yaptı.
DÜNYANIN EN GENİŞ KÖPRÜSÜ
İstanbul Boğazı’na inşa edilen “dünyanın en geniş köprüsü” Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Türkiye ve dünyadan çok sayıda liderin katılımıyla hizmete açıldı.
OTOMOBİLLER İÇİN 9.90 TL
Köprü geçiş ücretleri, Avrupa’dan Asya’ya geçişte otomobillerde 9,90 lira, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçlarda 13,20 liradan başlayacak. Asya’dan Avrupa’ya geçişler ise ücretsiz olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017’ye kadar geçerli olacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsünde OGS ve HGS’nin yanı sıra vatandaşın köprüye alışmasını sağlamak için nakit para ile geçiş imkanı da sunulacak. Ancak sonraki süreçte nakit geçiş kaldırılacak.
AĞIR VASITA İÇİN ZORUNLU
Başlangıcında öngörülen 36 aya rağmen, 27 ayda bitirilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü, şu anda FSM Köprüsü’nü kullanan ağır vasıtaların kullanması zorunlu olacak. Köprünün Avrupa yakasında Odayeri’nden ve Mahmutbey gişelerine kadar bütün bağlantı yolları tamamlandı. Anadolu yakasında ise Riva, Çamlık, Paşaköy ve Kurtköy’den çıkış ve girişler mümkün olacak.
YATIRIM MALİYETİ 3 MİLYAR
* Köprüde günlük 135 bin “otomobil eşdeğer” trafik geçişi için idare garantisi var.
* Yeni köprü ile yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji.
* 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor.
İKİ KITA 3’ÜNCÜ KEZ BİRLEŞTİ
* Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen köprü, Asya ve Avrupa’yı üçüncü kez birleştirdi.
* Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerinde yer alıyor. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er kara yolu şeridi ile ortada 2 demir yolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak.
* Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak.
* Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak.
* Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de “üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü” unvanını alacak.
6 ADIMDA YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ’NÜ KULLANMA REHBERİ
1 KÖPRÜ GÜZERGAHI
Köprü istanbul’un Sarıyer ilçesinde Garipçe ile Poyrazköy arasında. Köprüyü de içine alan Kuzey Marmara Otoyolu 140 kilometreyi buluyor. İlk etapta Mahmutbey - Odayeri - Paşaköy (Kurtköy) arası açılıyor. Üçüncü köprü, üçüncü havalimanı yolu ile de bağlantılı.
2 NASIL ULAŞILIR
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne en yakın katılımlar Avrupa yakasında Uskumruköy, Anadolu yakasında ise Riva kavşağında bulunuyor. Bunların dışında Anadolu yakasında Reşadiye kavşağı, Çamlık kavşağı, Paşaköy kavşağı ve Sancaktepe bağlantı yolu Avrupa yakasında Odayeri kavşağı ve Mahmutbey kavşağını kullanacak sürücüler, otoyola giriş ve çıkış yapabilecekler. Kuzey Marmara otoyoluna yayaların, motorsuz araçların, traktörlerin, bisikletlerin girmesi yasak.
3 BU ARAÇLAR ZORUNLU
Köprünün açılmasıyla birlikte ağır tonajlı araçlar zorunlu olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yönlendirilecek. Kamyon ve TIR gibi büyük araçlar zorunlu olarak artık üçüncü köprü güzergahından geçecek.
4 NASIL GİRİLECEK
Bir kamyon, Tem karayolu Ümraniye, Çamlık kavşağından yeni otoyola girerek Reşadiye, Riva ve Poyrazköy güzergahını izleyerek Yavuz Sultan Selim Köprüsüne ulaşacak. Köprüyü geçtikten sonra önce Odayeri kavşağına ulaşan araç buradan bağlantı yolunu kullanarak Mahmutbey kavşağına kadar gelebilecek.
5 ÖDEME NASIL OLACAK
OGS ve KGS dışında gişelerde kredi kartıyla da ödeme yapılabilecek.Köprünün bağlantı yollarının ücreti kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017’ye kadar geçerli olacak.Mahmutbey’den girip Paşaköy’den çıkan toplam yaklaşık 35 lira ücret ödeyecek. tomobillerin geçiş ücreti 9,90 lira olacak. Asya’dan Avrupa’ya geçişler ücretsiz olacak.
6 RAYLI SİSTEM AĞI
Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne’den İzmit’e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak.