Türkiye’nin işsizlik rakamları belli oldu. Ağustos dönemini kapsayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) raporuna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, geçen yılın aynı ayına göre 256 bin kişi artarak 3 milyon 670 bin kişiye çıktı. Aynı dönemde işsizlik oranı 0.5 puan yükselerek yüzde 11.1 oldu. İşsizlik oranı ağustosta bir önceki aya göre ise 0.3 puan arttı. Tarım dışı işsizlik oranı ise 0.4 puanlık yükselişle yüzde 13.2 olarak tahmin edildi. Söz konusu ayda 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 0.2 puan artarak yüzde 20.8 oldu. İşsizlik oranı, 15-64 yaş grubunda ise 0.6 puan yükselerek yüzde 11.4 olarak gerçekleşti.
İstihdam edilenlerin sayısı, ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre 490 bin kişi artarak 29 milyon 318 bin kişi oldu. İstihdam oranı 0.3 puanlık artışla yüzde 48.3’e çıktı. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 256 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 745 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 19.4’ü tarım, yüzde 19.5’i sanayi, yüzde 7.1’i inşaat, yüzde 54’ü ise hizmetler sektöründe yer aldı. Ağustosta geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1.3 puan, inşaat sektörünün payı 0.8 puan azalırken, sanayi sektörünün payı 0.6 puan, hizmet sektörünün payı 1.4 puan arttı.
İş gücü, ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre 756 bin kişi artarak 32 milyon 989 bin kişiye, iş gücüne katılma oranı ise 0.6 puan artışla yüzde 54’e ulaştı. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre, erkeklerde iş gücüne katılma oranı 0,6 puanlık artışla yüzde 74.1’e, kadınlarda 0.6 puanlık artışla yüzde 34.9’a yükseldi. Ağustosta herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı geçen yılın aynı dönemine göre 1.1 puan azalışla yüzde 34’e geriledi. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.1 puan azalarak yüzde 22.1 oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığının derlediği verilere göre, bu yılın 3’üncü döneminde toplam kamu istihdamı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.2 oranında artarak 4 milyon 296 bin kişiye ulaştı. Bu artışta, daha önce kamu istihdamında yer almayan taşeronların kamu çalışanı statüsüne (sürekli işçi) geçmesi etkili oldu.
ÇİFT HANELERDE KATILAŞTI
İş gücü piyasasından çeşitli nedenlerle çekilenlerin ve iş bulmaktan ümidini kesenlerin de kapsandığı geniş tanımlı işsiz sayısının 5.8 milyon, geniş tanımlı işsizlik oranının ise yüzde 16.6 olduğunu aktaran CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak “Diğer taraftan mevsim etkilerinden arındırılmış rakamlar, işsizliğin çift hanelerde giderek katılaştığını göstermektedir. İşsizliğin giderek yükselmesi ve çift hanelere oturması, ekonomide işlerin iktidarın iddiasının aksine daha da kötüye gittiğini açıkça göstermektedir. Ancak asıl kaygı verici olan konkordato ve ardından gelebilecek iflas dalgasıyla işsizliğin daha da yukarılara çıkma ihtimalidir” dedi.
SANAYİDE 27 BİN KİŞİ İŞSİZ
Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam ağustosta bir önceki aya göre 151 bin kişi artarak 28 milyon 891 bin kişi olarak tahmin edildi. İstihdam oranı 0.2 puan yükselerek yüzde 47.6 oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik ise artmaya devam ediyor. Ocak 2018’de 3.1 milyon olan işsiz sayısı, Ağustos ayında 445 bin kişilik artışla 3.6 milyona ulaştı. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsiz sayısı da ağustosta temmuz ayına göre 57 bin kişi artışla 3 milyon 627 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı 0.2 puan artarak yüzde 11.2’ye yükseldi. Mevsim etkisinden arındırılmış iş gücüne katılma oranı 0.3 puan artarak yüzde 53.5 olarak gerçekleşti. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerin sayısı, sanayi sektöründe 27 bin, inşaat sektöründe 4 bin, hizmet sektöründe 156 bin kişi artarken, tarım sektöründe 36 bin kişi azaldı.
BÜYÜMENİN OLUMSUZ ETKİLERİ
İşsizlik oranındaki değişimin mevsimselliğin gerektirdiği hafif yükselişten daha sert olduğunu ifade eden Ekonomist Haluk Bürümcekçi “Bu ise, ikinci ve üçüncü çeyrekte büyüme hızında gözlenen yavaşlamanın olumsuz etkilemeye devam ettiğini düşündürüyor. Ağustos ayında istihdam aylık 53 bin artarken, iş gücü 193 bin ile yüksek artış göstermiş ve işsiz sayısının 139 bin artmasını getirmiştir. Öte yandan, özellikle iç talebin seyri açısından önemli bir gösterge olarak izlediğimiz tarım-dışı istihdamın yıllık artış hızının yüzde 3.3 ile önceki ay düzeyinde seyrettiğini görmekteyiz” ifadelerini kullandı. GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, ekonomik faaliyetteki yavaşlamaya bağlı olarak işsizlik oranında artışın söz konusu olduğunu söyledi.