İsrail istiyor, Sisi yapıyor: Gazze sınırına tampon bölge

Mısır'daki cunta rejimi, "IŞİD'le mücadele" adı altında Gazze sınırında bulunan evleri yıkıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü, rejimin Gazze tünellerini etkisiz hale getirmek için sınırda tampon bölge oluşturmak istediğini ifade ediyor.

Mısır'daki Sisi rejimi, Sina Yarımadası'nda Filistin sınırında bulunan bölgelerde 3200 ailenin evini yıktı. Yıkım faaliyetleriyle ilgili bir rapor hazırlayan İnsan Hakları İzleme Örgütü (İHİÖ), yıkımları uluslararası hukuka aykırı olarak niteledi.

İHİÖ'nün raporunda, Mısı rejiminin bölgedeki evleri yıkmasının nedeninin Gazze'ye açılan tünelleri etkisiz hale getirmek ve bölgede başta IŞİD olmak üzere güçlenen radikal örgütlere karşı önmel almak olduğu belirtildi.

Gazze sınırının tamamı tampon bölge olacak

Mısır'ın, 76 kilometrelik Gazze şeridinin tamamını "tampon bölge" haline getirmeyi hedeflediği iddia edilen raporda, şu ana kadar Mısır ile Gazze şeridi arasındaki bir kilometrelik alanın tamamında evlerin ve tarım alanlarının yok edildiği kaydedildi.

İsrail istiyor, Sisi yapıyor

Öte yandan Mısır rejiminin, tünelleri kapatmasının nedenini "Gazze'den Sina'daki radikal örgütlere silah aktarılması" olarak açıklasa da, İHİÖ bunun için bir kanıt olmadığını, Mısır'a silahların daha çok Libya'dan getirildiğini ifade etti. Geçtiğimiz haftalarda Gazze tünellerine deniz suyu basan Sisi rejiminin sınırdaki faaliylerinin İsrail'in talepleriyle uyumlu olması dikkat çekti.

Evi yıkılanların zararı karşılanmıyor

Raporda ayrıca, evi yıkılacak olan insanlara ancak birkaç gün önce bildirim yapıldığı ve evi yıkılan kişilere maddi zararlarını karşılayacak ölçüde tazminat ödenmediği kaydedildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Gazze'de tünel çöktü: 21 Filistinli mahsur
Mısır ordusu Gazze'deki tünellere deniz suyu pompalıyor

Dünya Haberleri