[Karar]
Sürekli genişleme politikası güden İsrail, 1993 yılında varılan Oslo Anlaşması'ndan bu yana Filistinlilere ait 30 bin evi yıktı.
Bağımsız sivil toplum kuruluşu Bimkom tarafından hazırlanan yeni bir raporda 1967’de Batı Şeria’nın işgal edilmesinden bu yana Filistinliler ve İsrailliler için düzenlenen bütün imar ve planlama faaliyetlerinin İsrail tarafından yürütüldüğü vurgulandı.
İsrailli İnsan Hakları Örgütleri, Yahudi yerleşimcilerin kolaylıkla bina ruhsatı alabildiğini buna karşılık Filistinlilerin kaçak yapılar inşa etmek zorunda bırakıldığını söylüyor.
Kaçak gerekçesiyle yıkım
İsrailli makamlar ise, yıkıma için binaların kaçak olmasını gerekçe gösteriyor.
Batı Şeria’nın C Bölgesi olarak adlandırılan ve kentin yüzde 60’ından fazlasını kapsayan alandaki tüm güvenlik kontrolleri ve kamu işleri İsrail tarafından kontrol ediliyor. Söz konusu yönetim İsrail savaş Bakanlığına bağlı bir birim olan ‘Sivil Yönetim’ adlı kurumun elinde.
Birleşmiş Milletler BM raporlarına göre C Bölgesinde 298 bin Filistinli yaşıyor. 532 yerleşim birimine ayrılmış bölgede 341 bin de Yahudi yerleşimci bulunuyor.
Yüzde 70'i Yahudi nüfusa ayrıldı
Bölgenin yüzde 1’i Filistinlilerin genişlemesi için ayrılmışken yüzde 70’i genişleyecek Yahudi nüfus için planlanarak iskan ediliyor.
Bimkom raporunda Oslo anlaşmasından bu yana 14,600 yıkım kararı verildi ve bunlardan 2,925’ini uygulandı. Her bir yıkım kararında ortalama iki binanın yıkıldığı düşünüldüğünde toplam 30 binden fazla yıkıldı.
2014 yılında Filistinlilere ait ev, ahır, çit alanı, mezarlık ve güneş panelinden oluşan 911 yapının yıkılması yönünde mahkeme kararı verilmişti. Bimkom her an uygulanabilecek 9,100 yıkım kararının ise hazırda beklediğine dikkat çekti.