Çalışan annelere verilen İŞKUR yarım çalışma ödeneği nedir? Kimler yarım çalışma ödeneğine başvurabilir? 2016 yılında oluşturulan uygulma ile İŞKUR üzerinden çalışan annlere verilen desteğe doğum yapan annelerin yanı sıra evlat edinen annelerde başvurabiliyor. Çalışan anne adaylarının doğumdan hemen sonra, annelik bağını güçlendirmek için çocukları ile daha fazla zaman geçirmesi gerekliliğinden yola çıkarak oluşturulan sistem annelere destek olmaya devam ediyor.
YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDE ŞARTLAR NELER?
Yarım çalışma yapıyor olması,
Hak sahipliğine konu olan çocuğun hayatta olması,
Kanunlarla çerçevesi çizilen haftalık 45 saat olan çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışmış olmak,
İşçi adına doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son üç yılda 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması,
Doğum sonrası analık hali izninin –doğumdan önce 8 hafta doğum sonra 8 hafta olarak kullanılan izin- bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a başvuruda bulunulması gerekmektedir.
YARIM ÇALIŞMA ÖDENECEK GÜN SAYISI
Birinci doğumda 60 gün
İkinci doğumda 120 gün
Sonraki doğumlarda ise 180 gün süreyle yarım çalışma yaparak ücretsiz izin kullanılabilir. Çoğul doğum halinde bu sürelere 30 gün eklenir. Çocuğun engelli doğması halinde bu süre 360 gün olarak uygulanır. Bu süreler ücretsiz izin yapılabilecek sürelerdir, herhangi bir ödeme söz konusu olmaz. Fakat işçi yarım çalışma ödeneği almaya hak kazanıyor ise;
Birinci doğumda 30 gün
İkinci doğumda 60 gün
Sonraki doğumlarda 90 gün
Çocuğun engelli doğması halinde 180 gün boyunca yarım çalışma ödeneği İŞKUR tarafından işçiye ödenir.
YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ MİKTARI NEDİR?
Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadardır. Bu ödemeler damga vergisi hariç herhangi bir vergi kesintisine tabi tutulmaz.