'İŞKUR işsizlik maaşı nasıl alınır 2020?', 'İŞKUR işsizlik maaşı ne kadar?', 'Kimler işsizlik maaşı alabilir?', 'İşsizlik ödeneği kimlere verilir?' sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), açık iş ilanları ile kamu memur alımları, kurum dışı kamu işçi alımları TYP alımlarının yanında kısa çalışma ödeneği, işsizlik maaşı, işbaşı eğitim programları da düzenleyerek istihdama katkı sağlamaya devam ediyor. İşsizlik maaşına nasıl başvuru yapılacağını merak eden vatandaşlar; İŞKUR mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları, İŞKUR hibe desteklerini de internette araştırıyor. Detaylar haberimizde...
İŞKUR NEDİR?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), kamu kurum ve kuruluşlarına personel alımlarının yanında özel şirketlerin eleman açığının kapatılması konusunda önemli bir hizmeti yerine getirmekte. İŞKUR iş ilanları üzerinden iş arayan binlerce vatandaş İŞKUR personel alımları ilanları üzerinden hem kamu hem özel şirketlerin personel alımı başvurusunda bulunmakta. İŞKUR Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı olarak SGK kurumuna ait bir tüzel kişiliğine sahip örek bir kamu kuruluşudur.
İŞKUR İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?
* Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak
* Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak
* Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak
* Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak
Çalışanın, işsizlik maaşını İŞKUR üzerinden alabilmesi için birinci şart, kendi isteği dışında işten çıkarılması, işten çıkış tarihinden önce 120 gün hizmeti yerine getiriyor olmak ve işten çıkış tarihinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün sigorta primi ödenmiş olma şartını yerine getirenler işten çıkış tarihinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR’a başvurmak gerekmektedir.
İŞKUR İŞSİZLİK PARASI İLE İLGİLİ DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN
İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR 2020?
600 gün sigortalı çalışanlara 180 gün, 900 gün çalışanlara 240 gün, 1080 gün çalışanlara da 300 gün süre ile İşsizlik ödeneği verilmekte. İşsizlik maaşı almaya hak kazananlar İŞKUR işsizlik parasını PTT üzerinden almakta.
EVDE İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?
PTT'den yapılan yazılı açıklamada, covid-19 salgın hastalığına karşı alınan tedbirler kapsamında bazı illerde giriş çıkışların kısıtlandırılması sonucu veya herhangi bir nedenle resmi ikametinde bulunmayan müşterilerin işsizlik sigortası, iş kaybı tazminatı, ücret garanti fonu ödemesi ve kısa çalışma ödemelerini kolaylıkla alabilmeleri için yeni önlemler alındığı ifade edildi.
Tüm İŞKUR ödemesi hak sahiplerini kapsayan söz konusu uygulamayla, kayıtlı cep telefonlarına SMS ile PTT'nin internet sitesine yönlendirici özel bir link gönderileceği belirtilerek, kişiye özel tek kullanımlık formun online olarak doldurulacağı vurgulandı. Form ile hak sahibi ödeme bedellerinin sistemde kayıtlı konut adresine, PTTBank hesabına veya kendi banka hesabına gönderilmesini talep edebileceğine dikkat çekti.
PTT ÇALIŞMA SAATLERİ 2020
Kısa çalışma ödeneği maaşını PTT üzerinden alan vatandaşlar, PTT'nin çalışma saatlerini merak ediyor.
PTT şubeleri, hafta içi sabah 08.30'dan 12.30'a kadar hizmet veriyor. 1 saatlik öğle yemeği arasının ardından saat 13.30'dan 17.30'a kadar da hizmet vermeye devam eder. Türkiye'nin her yerinde bu çalışma saati sabittir.
PTT HAFTA SONU CUMARTESİ PAZAR SAAT KAÇA KADAR AÇIK?
Merkez PTT şubeleri dışında cumartesi günü tüm PTT'ler kapalıdır. Cumartesi günü sadece belirli bölgelerdeki PTT şubeleri 13.30'a kadar hizmet vermektedir.
İŞKUR DUYURULARI İÇİN TIKLAYIN
İŞSİZLİK SİGORTASI NEDİR?
Bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden sigortalılara işsiz kalmaları nedeniyle uğradıkları gelir kaybını belli süre ve ölçüde karşılayan, sigortacılık tekniği ile faaliyet gösteren zorunlu sigortayı ifade etmektedir.
İŞSİZLİK SİGORTASI İLE İLGİLİ BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN
İŞKUR KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NASIL ALINIR?
Kısa çalışma ödeneği özellikle de koronavirüs salgını sürecinde hem çalışan hem de işverenlerin mağdur olmaması için belirli şartları yerine getiren çalışanlara verilen bir destektir. Kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunacakların, son 60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş olması şartı aranmakta. Bu şartı yerine getirenlere İŞKUR üzerinden kısa çalışma ödeneği verilmekte.