IŞİD'in küresel stratejisi

IŞİD, 2014 yılının Haziran ayında "hilafet"ini ilan ettikten sonra açıkladığı programındaki hedeflere bir bir ulaşıyor. Örgüt, Orta Doğu'dan Avrupa ve ABD'ye küresel bir vizyonla hareket ediyor.

[Karar]

2014 yılının Haziran ayında Irak'ın Musul kentini ele geçiren IŞİD, bu tarihten kısa bir süre süre adını "İslam Devleti" olarak değiştirmiş ve hilafetini ilan etmişti. Bugün dünyadaki gelişmelere bakıldığında örgütün o zaman ortaya koyduğu hedefleri gerçekleştirmeye başladığı görülüyor.

Institute for the Study of War'dan (ISW) terör uzmanı Harleen Gambhir, Paris ve San Bernardino'daki katliamların, IŞİD'in uzun vadeli küresel bir stratejiye sahip olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

IŞİD'in, sözde halifeliğini ilan ettiği 2014 yılında uluslararası hedeflerini açıkladığını hatırlatan Gambhir, örgütün Orta Doğu ülkelerinde düzenlediği çok sayıda saldırının ardından Batı ülkelerinde de kanlı eylemler düzenlemesiyle bu hedeflerin "manşetleri süsleyen biçimde" amacına ulaştığını ifade etti.

'Üç halka' stratejisi

ISW'ye göre IŞİD, etki alanındaki ülkeleri üç ayru grupta sınıflandırıyor. İç halkada yer alan Irak ve Suriye'yi örgüt doğrudan kontrol ediyor. Bu iki ülkede kontrol ettiği topraklarda bir örgütten ziyade bir devlet niteliği taşıyor.

"Yakın dış halka" olarak tanımlanan ikinci halka ise aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerini kapsıyor. IŞİD, bu ülkelerdeki cihadi yapılanmaları biat yoluyla kendine bağlayarak bunlara "vilayet" ünvanı veriyor. Örgüt bu ülkelerdeki uzantıları aracılığıyla silahlı propaganda eylemleri yaparak taraftar toplamaya ve ülkeleri istikrarsızlaştırmaya çalışıyor.


Türkiye, IŞİD'in 'ikinci halka'sında yer alıyor.

Üçüncü halka olan "uzak dış halka" ise Çin, Rusya, ABD ve Avrupa ülkeleri gibi nüfusunun çoğu Müslüman olmayan ülkeleri ifade ediyor. Örgüt, bu ülkelerde Paris saldırıları gibi kendi organize ettiği eylemlerin yanısıra, Kaliforniya'nın San Bernardino kentindeki katliam gibi bireysel eylemler düzenleyerek Batı toplumlarındaki kutuplaşma ve İslamofobi'yi artırarak bu ülkelerdeki Müslümanların radikalize olmasını hedefliyor.


Kaliforniya saldırısını düzenleyen Tashfeen Malik ve Syed Farook, IŞİD'in sosyal medya propagandasından etkilenmişti.

IŞİD'in amacı ülkeleri istikrarsızlaştırmak

ABD Başkanı Obama'nın "IŞİD'in ABD'yi yok edecek gücü yok" açıklamasına da değinen Gambhir, örgütün böyle bir amacının olmadığını, daha ziyade komşularını ve Batı ülkelerini sürekli terör eylemleriyle uzun vadede istikrarsızlaştırmak ve bu ülkelerde korku salmak istediğini belirtti.

Saldırılar örgüte büyük fayda sağlıyor

IŞİD'in, dış ülkelerde yaptığı saldırılardan birçok fayda sağladığını söyleyen Gambhir, örgütün büyük çaplı saldırıları organize edecek profesyonelliğe sahip olmasının yanında, San Bernardino örneğinde olduğu üzere sempatizanlarını bireysel eylemler yapmaya da teşvik ettiğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Obama'dan 'IŞİD' itirafı
IŞİD: Kaliforniya'daki saldırıyı sempatizanlarımız yaptı

Dünya Haberleri