Barışın şartı Ermenistan'ın işgale son vermesi

Dağlık Karabağ’ı çeyrek asırdır işgal altında tutan Ermenistan’ın sınır bölgesinde sivilleri hedef alan provakosyonuna karşı Azerbaycan'dan sert karşılık verdi. Yeni kriz, barış için işgale son verilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.

Ermenistan’ın köyleri hedef alan bombardımanına karşı Azarbaycan ordusu sivilleri korumak için cephe hattı boyunca karşı harekât kararı aldı. 26 yıldır işgal altında tutulan Dağlık Karabağ’da altı bölgeye giren Azerbaycan ordusunun Fuzuli’nin şehir merkezinde kontrolü sağladığı belirtildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Terter kentinin topçu ateşine tutulduğunu duyurdu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Türkiye’nin desteğini vurguladı.

ERİVAN PROVOKASYON HAREKATI BAŞLATTI

Bakan Akar “Ermenistan derhal saldırılarını durdurmalı, yurt dışından getirdikleri paralı askerleri geri göndermeli ve işgal ettikleri Azerbaycan topraklarını boşaltmalı. Böylece barışın ve istikrarın önü açılmalı” dedi. Putin’in yaklaşımını dile getiren Kremlin Sözcüsü Peskov, sıcak hattaki askeri faaliyetlere son verilmesi gerektiğini kaydetti. Provokasyona sarılan Erivan ise Türkiye’nin 4 bin savaşçı gönderdiğini iddia etti.

ATEŞ HATTINDA SİLAHLAR SUSMUYOR

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Anar Eyvazov, Ermenistan ordusuna ait 24 tankla 15 OSA tipli uçaksavar sistemi ve 18 İHA’nın imha edildiğini bildirdi.

ERDOĞAN: ERMENİSTAN İŞGAL TOPRAKLARINI TERK ETMELİ
30 YILDIR ÇÖZÜLMEDİ AZERBAYCAN KENDİ GÖBEĞİNİ KESTİ

Ermenistan’ın işgal ettiği toprakları derhal terk etmesiyle bölge yeniden barışa kavuşacak. ABD-Rusya-Fransa 30 yıldır bu sorunu çözmemek içini elinden geleni yaptı. Azerbaycan kendi göbeğini kesmek zorunda kaldı. Neymiş, Sevilla haritası... Biz de İstanbul Üniversitesi’ne rica etsek hemen bir harita hazırlarlar. Biz Akdeniz’de gerilimden değil barıştan, işbirliğinden yanayız. Tarafları bir araya getirecek enerji işbirliği yapılanmasını faydalı buluyoruz.

TOPRAKLARIN YÜZDE 20'Sİ İŞGAL ALTINDA

Azerbaycan sınırları içinde yer alan Dağlık Karabağ, 26 yıldır fiili olarak Ermenistan’ın işgali altında bulunuyor. Azerbaycan topraklarının yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan bölgedeki kanlı işgal yıllardır çözüm bulunamayan çatışmaların da temelini oluşturuyor. Azerbaycan ile Ermenistan son olarak 21 Eylül’de karşı karşıya gelmişti.

CHP’DEN ‘BAKÜ’NÜN YANINDAYIZ’ VURGUSU
ERİVAN'IN YAPTIĞI TERÖR

CHP Sözcüsü Öztrak’ın gündeminde Ermenistan’ın saldırısı vardı: Ateşkesi bir kez daha bozdu. Sivilleri hedef aldı. Bu, uluslararası hukukun açık ihlalidir, terördür. Azerbaycan’a her türlü desteği vermek zorundayız. Ermenistan daha önce işgal ettiği bölgelerden askerlerini geri çekmeli.

ERMENİ BOMBARDIMANINDA CAN VERDİLER
FİDAB VE ŞEHRİYAR ACISI...

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’ın başlattığı kanlı saldırıda sivillerin şehit düştüğünü duyurdu. Havanlı bombardımanda can verenler arasında 7’inci sınıf öğrencisi Şehriyar Gurbanov ile 9’uncu sınıfa giden Fidan Gurbanova’nın da bulunduğu ortaya çıktı.

BAKAN AKAR: İŞGALE SON VERİP BARIŞIN ÖNÜNÜ AÇIN

Azerbaycan önceki gün sivil yerleşimleri vurarak ateşkesi bozan Ermenistan’a ileri harekat başlatırken kısmi seferberlik ilan etti. Türkiye’nin Azerbaycan’ın yanında olduğunu yineleyen Milli Savunma Bakanı Akar, “Ermenistan derhal saldırılarını durdurmalı, yurt dışından getirdikleri paralı askerleri, teröristleri geri göndermeli ve işgal ettikleri Azerbaycan topraklarını boşaltmalıdır. Böylece ateşkesin, barışın, istikrarın önü açılmalıdır” açıklamasını yaptı.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal eden ve buna rağmen mevcut ateşkesi bozarak pazar sabahı sivil yerleşimleri vuran Ermenistan’a karşı Azeri ordusu dün ileri harekat başlattı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de, ülkede kısmi seferberlik ilan edilmesine yönelik kararı imzaladı. Karara göre Azerbaycan Seferberlik ve Askerlik Devlet Hizmeti, askeri görevli bulunan vatandaşların seferberlik için askere alınmasını ve askeri nakliye konularıyla ilgili tedbirleri hayata geçirecek. Azerbaycan’a tam destek veren Türkiye ise Ermenistan’a ‘işgale son verip barışın önünü açma’ çağrısında bulundu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Azerbaycanlı kardeşlerimizin öz topraklarını savunmasında yanlarındayız. Ermenistan derhal saldırılarını durdurmalı, yurt dışından getirdikleri paralı askerleri, teröristleri geri göndermeli ve işgal ettikleri Azerbaycan topraklarını boşaltmalıdır. Böylece ateşkesin, barışın, istikrarın önü açılmalıdır.” dedi.

Akar, Ermenistan’ın Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine yönelik saldırılarına ilişkin olarak da, “Barışçıl yollarla çözüm diyenler, ‘derhal ateşkes’ isteyenler, şimdi diyaloğu hatırlayanlar, Dağlık Karabağ ile Azerbaycan’ın yüzde 20’si işgal altındayken, Hocalı’da barbarlıkla, hak-hukuk tanımadan çocuk, kadın, yaşlı demeden binlerce masum insan katledilirken, milyonlarca insan evinden, yurdundan edilmişken 30 sene neredeydiler” diye sordu.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Dağlık Karabağ bölgesinde ise geniş bir hatta çatışmalar sürüyor. Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin başlattığı ileri harekat kapsamında Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) da aktif görev aldı. Harekatta, hava unsurlarının yanı sıra roket, füze ve topçu silahlarıyla yapılan atışlar sonucunda 400’den fazla hedef ateş altına alındı. İlk olarak Nüzgar, Büyük Mercanlı, Kend Horadiz, Yukarı Seyid Ahmetli, Yukarı Abdurrahmanlı, Karahanbeyli ve Garvend köylerini işgalden kurtaran Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, ardından Tekekaya ile Ağdağ bölgelerini kontrol altına aldı. Murov Dağı’nın önce batısı sonra da doğusunu kontrol altına alan Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri unsurları, Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan ordusuna ait 10’dan fazla hava savunma sistemini, aralarında tankların da bulunduğu 20’ye yakın zırhlı aracı imha etti.

ULUSLARARASI CAMİADAN ITİDAL ÇAĞRISI

Azerbaycan ile Ermenistan arasında son yılların en büyük çaplı çatışması dünya pazarlarına gaz ve petrol sevk edilen Güney Kafkas koridorunun istikrarı konusunda endişeye yol açıyor: ABD Başkanı Donald Trump, durumu dikkatli bir şekilde izlediklerini belirterek, ‘’O bölgede çok iyi ilişkilerimiz var ve (çatışmaları) durdurabilecek miyiz bakacağız.’’ diye konuştu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, çatışmalarla ilgili Türkiye ile temas halinde olduklarını söyledi.

Durumdan endişe duyduklarını belirten Peskov, “Tüm tarafları, özellikle de çatışan tarafları azami itidale ve askeri yöntemlerle hareket etmekten ve ileride durumun kötüleşmesini kışkırtabilecek adımlardan vazgeçmeye çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı. Çin, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, “Umarız tüm ilgili taraflar itidal ve ihtiyatı muhafaza eder, farklılık ve çelişkilerini siyasi diyalog yoluyla çözmek için gerilimi azaltmayayönelik önlemleri alır.” ifadesini kullandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkan Aliyev’i telefonla arayan Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında yaşanan çatışmalar nedeniyle tedirgin olduğunu, sorunun müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğini belirtti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, daha fazla insan kaybı yaşanmadan tarafların bir an önce ateşkese dönmeleri çağrısında bulundu.

DÖRT PARTİDEN ORTAK BİLDİRİ
DÜNYA BAKÜ'NÜN YANINDA OLMALI

AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin TBMM grupları ortak bildiri yayımlayarak, Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını kınadı. Sivil yerleşimlerin de hedef alındığı saldırıların en güçlü şekilde kınandığı belirtilen bildiride, şu ifadeler yer aldı: “Bizler, uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde halkını korumak ve toprak bütünlüğünü tesis etmek amacıyla Azerbaycan’ın savunmasını destekliyoruz. 30 yıla yakın süredir Yukarı Karabağ, Ermenistan’ın işgali altındadır. Bu haksız işgalin sona erdirilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve AGİT kararlarına uygun şekilde barışçıl çözüme desteğimizi tekrarlıyoruz. Uluslararası camiayı, Ermenistan’ın işgali ve sorumsuz saldırıları sebebiyle zarar gören Azerbaycan’ın yanında olmaya davet ediyoruz.”

DÜN NELER YAŞANDI

ERMENİ TABUR KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Anar Eyvazov, Ermenistan ordusuna ait 24 tank ve zırhlı aracı, 15 OSA tipli uçaksavar sistemini ve 18 İHA’yı imha ettiklerini kaydetti. Eyvazov ayrıca, Ermeni hava indirme saldırı taburu komutanı Lernik Babayan’ın da Taliş yakınlarında öldüğünü söyledi. Nagorno-Karabağ yönetimi ise pazar günü 16 askerden sonra dün de 15 askerinin öldüğünü duyurdu.

ERMENİ ORDUSUNDA SURİYE’DEN PARALI ASKERLER

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Anar Eyvazov, “Düşman kayıpları arasında bulunan cesetlerin bir kısmının Suriye’den gelen Ermeni asıllı paralı savaşçılar olduğu tespit edildi. Ermeni tarafı bu bilgiyi hem yerel hem de uluslararası toplumdan saklıyor.” ifadesini kullandı.

ERİVAN TÜRKİYE’Yİ DOĞRUDAN ASKERİ YARDIMLA SUÇLADI

Ermenistan dışişleri bakanlığı “cephede Türk askeri uzmanların Azeri askerlerle yan yana savaştığını ve Azeri ordusunun Türk dronları ile savaş uçaklarını kullandığını iddia etti. Azerbaycan ise iddiaları yalanladı. Ermenistan’ın Rusya Büyükelçisi de Türkiye’nin Suriye’den Azerbaycan’a 4 bin savaşçı gönderdiğini ileri sürdü.

AZERİ SİVİLLER HEDEF ALINIYOR

Ermenistan ordusunun ağır silahlarla gerçekleştirdiği saldırılarda siviller arasında can kayıpları yaşandı, çok sayıda ev hasar gördü. Ermenistan ordusu saldırılarını daha çok Terter ve Ağdam bölgesinde yoğunlaştırdı. İki günde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 6 sivil öldü, yaklaşık 30 sivil de yaralandı."

Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecinde milliyetçi Ermeniler, Dağlık Karabağ’da hak iddia etti. Ermenistan’ın silahlandırdığı gruplar, 1991’de Hankendi’yi, ertesi yıl da Hocalı ve Şuşa’yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere’yi de ele geçiren Ermeni güçleri, 1993’te Ağdam’a girdi. Ağdam’ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sinin işgal altına girdiği süreçte 1 milyona yakın sivil de yerinden edildi. Azerbaycan ve Ermenistan, 4-5 Mayıs 1994’te Bişkek’te Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Parlamentosu, Rusya Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle “Bişkek Protokolü” olarak bilinen ateşkes anlaşmasını imzaladı. Ancak ateşkes kağıt üzerinde kaldı ve çatışmalarda binlerce asker öldü. 1992’de Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığı ve Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesini teşvik ve taraflar arasında aracılık etmek amacıyla Minsk Grubu kuruldu. Eş başkanlığını Rusya, Fransa ve ABD’nin yürüttüğü AGİT Minsk Grubu, aradan geçen 27 yılda birçok girişimde bulunmasına rağmen Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik somut neticeler elde edemedi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Azerbaycan'dan Ermenistan'ın füze tehdidine cevap
Ermenistan ordusuna ait tanklar böyle imha edildi
Ermenistan cepheden kaçan askerlerine karşı silah kullanıyor

Dünya Haberleri