Türkiye'de 7'den 70'e herkes TikTok'ta. Hayatlarımızın tam ortasına giren TikTok, öğrenciden memura, ev hanımından işçiye tüm kesimlerin videolar çekerek akımlara ayak uydurduğu bir platform haline geldi. Siyasi parti ve liderlerin de TikTok'a girmesi, bu mecranın hiç de küçümsenmeyecek etkisini bir kez daha gözler önüne serdi.
Türkiye'nin dört bir yanında farklı sektörlerde çalışan işçiler de TikTok'ta çektiği videolar ile yer alıyor. İşçilerin TikTok videoları ise bir projeye neden oldu. Bu videolar birleştirilerek sinemaya aktarıldı. Karşı Sanat bu videoları TikTok'un Emek Sineması projesinde bir araya getirdi.
"tiktokunemeksinemasi.karsi.com" adresinde yayımlanan videolarda işçilerin tarlada, inşaatta, sanayide birçok işyerinde çalışma koşulları görülüyor.
"YENİ İTTİFAKLARA ALAN AÇIYOR OLABİLİR Mİ?"
Projenin sahibi Ozan Çağlar ve Deniz Zeybek "Gösteri-gözetim toplumu kendine karşı kullanılabilecek olasılıkları da üretiyor mu?" sorusunu merkezlerine aldı. Çağlar ve Zeybek projeleriyle ilgili şunları kaydetti:
“Farklı çalışma mekanlarında üretilen filmler challenge'larla çoğalarak yeni ittifaklara alan açıyor olabilir mi diye sorarak emek - bedenin sinemadaki temsiline odaklanıyor ve kendini temsil etmenin yeni bir alan açma potansiyelini sorguluyor. TikTok'un Emek Sineması'ndaki videolar, kolektif bellekte birikmiş sinema bilgisiyle birlikte TikTok'un teknik alt yapısının kullanımından üretiliyor.
"ÜRETİM BANDINI PODYUM GİBİ KULLANARAK MEKANLARI DÖNÜŞTÜRÜYORLAR"
TikTok'un Emek Sineması'nda çalışma mekanları, sokaklar, tarlalar, atölyeler platoya dönüşürken çalışma zamanları işgal ediliyor. TikTok sinemasının üreticileri; kürekleri, boruları ve meyve kasalarıyla çekim araçlarını oluştururken üretim bandını bir podyum gibi kullanarak mekanları dönüştürüyor.
‘Umumi film festivali’ gibi işleyen TikTok'ta çalışma mekanlarına ve üretim araçlarına; dekor, performans, müzik ve ses efektleri ile yapılan küçük müdahalelerle oluşturulan atmosferde iş mekanları yeni bir anlamlar kazanıyor.”