Çalışanlar maaş kaç gün gecikebilir, en geç maaşları ne zaman almamız gerekir gibi soruların yanıtını merak ediyor. Haberimizde İş kanununa göre çalışanların ücret ödeme zamanını ve işverenlerin maaş ödemesini ne kadar geçiktirebileceğini bulabilirsiniz.
İş hayatında işçi ve işveren arasındaki iş sözleşmesiyle belirlenen en temel hak maaştır. Peki işverenler için maaş kaç gün gecikebilir? İş kanununa göre ücret ödeme zamanı nedir?
İş hayatının sürdürebilir olması işçinin ve işverenin beklentilerinin karşılanmasıyla mümkündür. İşin zamanında ve iyi niyet içerisinde yürütülmesi işveren için ne kadar önemliyse, ücretin zamanında ve eksiksiz olarak ödenmesi de işçi için o kadar önemlidir. Maaş ne kadar geç ödenebilir ve ücret ödeme zamanı en geç ne zamandır? İşte tüm detaylarıyla maaş kaç gün geçikebilir sorusunun yanıtı…
MAAŞ KAÇ GÜN GEÇİKEBİLİR?
İşin zamanında ve iyi niyet içerisinde yürütülmesi işveren için ne kadar önemliyse, ücretin zamanında ve eksiksiz olarak ödenmesi de işçi için o kadar önemlidir. Profesyonel hayatta bu davranışları düzenleyen işçi ve işverenin kendisinden çok, iş mevzuatıdır. Ücret ne kadar geç ödenebilir? konusu ise kanunlarda yeterince açıklık kazanmamış bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.
İŞ KANUNUNA GÖRE ÜCRETİN ÖDENME SÜRESİ
İş Kanunu ve Borçlar Kanunu'nun ilgili hükümlerinde ücretin ne zaman ve ne kadar geç ödeneceği açık bir şekilde belirtilmiştir. Ücret 4857 sayılı İş Kanunun 32.maddesinde “bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır” şeklinde tanımlanmıştır. Aynı maddenin 5.fıkrasında ücretin ödeme zamanı ile ilgili “Ücret en geç ayda bir ödenir. İş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir.” hükmü ile ödeme zamanı konusuna açıklık getirilmiştir. İş Kanununun bu maddesinde işçinin ücretinin ödenme zamanı belirtilmemiş, işçiye ödenecek ücretlerin bir aylık zaman dilimini geçemeyeceği ve bu bir aylık sürede ücretin ödenmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır.
BORÇLAR KANUNUNA GÖRE ÜCRETİN GEÇ ÖDENMESİ
6098 sayılı Borçlar kanununun 406. maddesinde “Aksine adet olmadıkça, işçiye ücreti her ayın sonunda ödenir. Ancak hizmet sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesiyle daha kısa ödeme süreleri belirlenebilir.” denmiştir.