İş dünyası siyasette uzlaşma istiyor

Türkiye’de dün gerçekleşen seçimlerde hiçbir partinin tek başına iktidar olamamasının ardından iş dünyası ilk değerlendirmelerini yaptı.

Türkiye dün gerçekleşen seçimlerde hiçbir parti tek başına iktidar olamadı ve sandıklardan koalisyon sonucu çıktı. Çeşitli koalisyon senaryoları ve partilerden gelen açıklamalar Türkiye’nin gündemini oluştururken, siyasal ortamdaki belirsizlik iş dünyasında da yankı buldu. İş dünyasının önemli isimleri seçim sonuçlarını değerlendirdi. İşte yorumlar...

Güler Sabancı: “Barış ve uzlaşma yolunda atılmış bir adım”

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türk seçmeninin dört partili bir meclis oluşturması yönünde irade ortaya koyduğunu vurgulayarak, Bu, Türkiye demokrasisi açısından barış ve uzlaşma yolunda atılmış önemli bir adımdır. Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

TÜSİAD: “Ülkenin menfaatleri etrafında kenetlenmelerini diliyoruz”

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), güven ortamının, şeffaflık ve hesap verilebilirlik anlayışıyla, sivil toplumun varlığı ile güçleneceğine inandıklarını belirtti. TBMM'de görev alacak tüm milletvekilleri ile temsil edilecek siyasi partileri kutlayan TÜSİAD, "İş dünyası olarak, yeni parlamentonun ülkemizin demokratik, ekonomik ve sosyal açıdan gelişmişlik düzeyini yükseltmek amacıyla kararlılıkla çalışacağına inanıyoruz” dedi ve ekledi: "Partilerimizin uzlaşma kültürü ile hareket ederek, ülkenin menfaatleri etrafında kenetlenmelerini diliyoruz.”

Tuncay Özilhan: “Ekonomik reformların hayata geçirilmesi önemli”

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı ve Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, vatandaşın son derece zorlu bir dönemin ardından görüşünü beyan ettiğini dile getirerek, sonucun koalisyon olduğunu hatırlattı. Demokrasinin kazandığını ve buna herkesin saygı duyması gerektiğini belirten Özilhan, “Gergin dönemden sonra Türkiye’nin sorunlarını çözecek bir hükümet oluşturulması lazım. Bir an evvel hükümet kurularak demokratik ve ekonomik reformların hayata geçirilmesi önemli.”

Mehmet Büyükekşi: “İstikrarın devam etmesini önemsiyoruz”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, hükümetin bir an önce kurulup ekonomi özellikli bir modelin belirlenmesi ve ona göre hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekti. “Hem siyasi, hem de ekonomik istikrarın devam etmesini son derece önemsiyoruz. İhracatçılar olarak biz en baştan beri istikrarı önemsiyoruz” diyen Büyükekşi, Türkiye’nin yeni bir döneme girdiğini belirtti. 

Albdülkadir Konukoğlu: “Yorum yapmak için çok erken”

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, henüz yorum yapmak için çok erken olduğunu ifade ederek koalisyon hükümetlerinde karar alma mekanizmalarının aksayabileceğine dikkat çekti.

Ali Kibar: “İş dünyası en fazla etkilenen kesim olacak”

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, azınlık hükümeti kurulacağı ihtimaline işaret ederek belli bir süre sonra erken seçime gidileceğini söyledi. Yeni vekillerin ve seçilenlerin halk adına bir sorumluluk aldığını dile getiren Kibar, “Sanayici, iş dünyası, yatırımcı potansiyel volatiliteden en fazla etkilenen kesiml olacak” dedi.

Hamdi Akın: “Reform programının hayata geçirilmesi için önemli”

Akfen Holding Başkanı Hamdi Akın da demokrasinin kazandığına ve buradan çıkan koalisyona saygı duyulması gerektiğini vurgulayarak, “Ortaya çıkacak koalisyon ülkenin reform programının hayata geçirilmesi açısından son derece önemli. Seçim sonuçlarını tüm liderlerin çok iyi değerlendirmesi lazım” diye konuştu. 

Ali Dumankaya: “Güçlü bir koalisyon hayırlı olur”

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, güçlü bir koalisyon olmasını diledi ve ekledi: “Ekonomik açıdan bakacak olursak güçlü bir koalisyon olursa ülkeyi ekonomik olarak etkilemez.”

Serdar İnan: “Sıkıntılı süreçler bizi bekliyor”

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, seçimin sonucunu kargaşa, belirsizlik ve istikrarın bozulması olarak değerlendirdi. “Sıkıntılı süreçler bizi bekliyor” diyen İnan, iktidarın koalisyon kurmasının ekonominin frene basması olduğunu kaydederek, “Ekonomiye çok ciddi etkisi olmayabilir, ancak uzun vadede çözümsüzlük sıkıntı yaratabilir” dedi. 

Sadık Ayhan Saruhan: “Bir an önce istikrarlı bir yapı kurulmalı”

Saruhan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Ayhan Saruhan, Türkiye’nin ekonomide birçok şeyin yapılması gereken bir dönemde olduğunu vurgulayarak koalisyonun ekonomide endişe yaratabileceğini kaydetti. Bir an önce istikrarlı bir yapı kurulmasının önemine değinen Saruhan, “Yoksa ekonomik ve siyasi istikrar riske girebilir”  dedi. 

Başaran Ulusoy: “Kaosları düşünmek Türkiye’ye kötülük olur”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, seçim ile vatandaşın seçimini yaptığını ve uyarıda bulunduğunu dile getirdi. Artık milletin kavga istemediğini kaydeden Ulusoy, siyasette çözümün tükenmeyeceğini söyleyerek, “Bundan sonraki sürecin barış ve huzur ortamında geçeceğini düşünüyoruz. Çok büyük kaoslar yaşanacağını düşünmek Türkiye'ye kötülük yapmak olur” dedi. 

İsmail Gülle: “Her sorunu çözmenin yolu ekonomiden geçiyor”

İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Gülle, gönlünden geçenin tek parti iktidarı olduğunu ifade ederek, yapıcı bir çözüm beklediğini belirtti ve ekledi: Seçim bittiğine göre artık gündem ekonomi olmalı çünkü Türkiye'deki her sorunu çözmenin yolu ekonomiden geçiyor.”

Mustafa Koca: “Büyük projelerin aksaması ülkemize zarar verir”

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, istikrarı zadeleyecek bir sonucun kendileri için fevkalade düşündürücü olduğunu vurgulayarak, “Başlayan büyük projelerin aksaması ülkemize ciddi zarar verir. Makro tabloların ahenginin bozulması toparlanması çok zor bir tahribat oluşturur” diye konuştu. 

Murat Akyüz: “Ekonomi birinci madde olmayı sürdürmelidir”

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Türkiye’deki büyüme, istihdam, genç işsizlik sorununa dikkat çekerek, katma değere dayalı üretim modelinin uygulamaya konması gerektiğini dile getirdi. Türkiye’nin üretime döndürülebilir, kalıcı yatırımlara ihtiyacı olduğunu ifade eden Akyüz, Ekonomi yine ülke gündeminde birinci madde olmayı sürdürmelidir. Bundan sonraki süreçte, sonuç ne olursa olsun, siyasetçilerimizin de aynı sağduyu ile hareket edeceklerine inancımız tam” dedi. 

Tarkan Kadoğlu: “Bir gün bile belirsizlik olmamalı”

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, Türkiye’nin geleceği için uzlaşma çağrısı yaparak, ”Artık siyasi, ekonomik, toplumsal ve yapısal reformlar için bir arada hareket etme, ortak akıl ile ülkenin güvenli geleceğini birlikte inşa etme zamanıdır. Türkiye'nin bir gün bile belirsizlik içinde kalmaması gerekmektedir. Tüm siyasi partilere çağrımız gündelik politikalar yerine, geleceğimize şekil verecek makro politikalar geliştirmeleri ve buna göre hareket etmeleridir” diye konuştu. 

Hikmet Tanrıverdi: “Ekonomiye odaklanmak zorundayız”

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, çok partili bir koalisyon olmayacağı öngörüsünde bulunarak, "Azınlık hükümeti veya iki partili bir koalisyonun Türkiye'nin daha çok yararına olacağına inanıyorum. Bir erken seçim kararı Türkiye'yi kaosa sürükleyecektir. Ekonomimiz güçlü. Ancak siyasi belirsizliğin uzamaması gerekiyor. Bu nedenle vakit geçirmeden ekonomiye odaklanmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Bendevi Palandöken: “Türkiye büyüme hızını artırabilir”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, bundan sonraki sürecin sükunetli bir şekilde devam ederek ve Türkiye’nin daha iyi yönetilerek büyüme hızını artırabileceğine ve yatırımların süreceğine dikkat çekti. 

Ömer Cihad Vardan: “İstikrarsız duruma müsaade etmemeliyiz”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, seçimin, Türkiye'nin demokrasi tarihinin birikimine uygun bir olgunlukla geçtiğini ve sonucunda Türkiye'de yeni bir dönemin başlangıcının işaret edildiğini belirtti. Türkiye’nin yeni seçilen parlamento içinde çözümler üretmek ve ekonomi gündemine odaklanmak zorunda olduğuna işaret ederek, ”Komşu coğrafyalarımızda çok büyük istikrarsızlık alanları varken, ülke içinde ayrı bir istikrarsız duruma müsaade etmemeliyiz" ifadesini kullandı.

Osman Ayık: Gerekli mesajlar alınırsa ekonomi için artı olur”

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Türkiye’nin çevresindeki ülkelerden çok farklı olduğuna dikkat çekerek, bunun turizm açısından yurtdışına güzel mesajları olacağını dile getirdi. Siyasi aktörlerin bu sonucu sindirmesi gerektiğini ifade eden Osman Ayık, “Gerekli mesajlar alınırsa ekonomi içinde bir artı olur” dedi. 

Serkan Sevim: “Türkiye daha fazla diyalog ve uzlaşma istiyor”

Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Başkanı Serkan Sevim, seçimin galibinin demokrasi olduğunu belirterek, "Türkiye, şimdi her seviyede daha fazla diyalog ve uzlaşma istiyor. GYİAD olarak güçlü Türkiye’nin yoluna devam etmesi ve istikrarın sürmesi için, uzlaşı kültürüyle yeni seçilen Meclis’te hükümetin hızlıca kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Genç işadamları olarak, Türkiye’nin son yıllarda ciddi bir atılım yaptığı düşüncesindeyiz. Bundan sonra da daha çok uzlaşı ve demokrasi ile yoluna hız kesmeden devam edeceğine eminiz“ diye konuştu. 

Kemal Şahin: “Türkiye güzel bir demokrasi örneği verdi”

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Türkiye’nin doğusundan batısına kuzeyinden güneyine herkesin demokrasiye sahip çıktığını belirterek, “Türkiye yeni dönemde sağlıklı bir koalisyon veya dışarıdan desteklenen azınlık hükümetiyle rahatlıkla yönetilebilir. Ekonomiye zarar vermeden, istikrarsızlığa yol açmadan Türkiye geleceğini bu kulvarda sürdürebilir” dedi. 

Şeref Fayat: “Piyasada büyük bir kırılma beklemiyorum”

Yaklaşık 13 yıldır devam eden tek parti iktidarı döneminin sona erdiğini vurgulayan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı  Şeref Fayat, seçmenin dört partili bir Parlamento’dan yana tercihini ortaya koyduğuna dikkat çekti ve ekledi: "AK Parti ve MHP arasında bir koalisyon hükümeti öngörüyorum. Piyasalarda küçük hareketlenmeler olabilir ama büyük bir kırılma beklemiyorum.  İş dünyası olarak erken seçime sıcak bakmıyoruz. Belirsizlik sürecinin uzaması halinde ekonomimiz aksayabilir."

Hüseyin Çetin: “Demokrasi kazandı”

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği  (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin de açıklamasında, "7 Haziran’da demokrasi kazandı" dedi ve değerlendirmesini şöyle sürdürdü: "Seçmen özgür iradesini sandığa yansıttı. Yeni Parlamento’nun bir çözüm üreteceğine inanıyorum. Türkiye büyük bir ülke. Güçlü bir ekonomimiz var. Seçim sonuçlarının barış ve  özgürlüğü getirip, sanayicinin önünü açmasını diliyorum. Piyasalarda ciddi bir sarsıntı beklemiyorum. Yeni bir genel seçimi zorlayarak zaman kaybetmemeliyiz. Kurda suni bir artış olsa da önümüzdeki günlerde normale dönecektir.  Dolar 2.75 lira civarında dengeye oturacaktır."

Arif Ünver: “Piyasalardaki dalga boyları çok yüksek değil”

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, seçimin ardından piyasalardaki dalgalanmaları çok fazla önemsememek gerektiğini belirterek, "Seçimden sonra ortaya çıkan tablo bundan 15 sene önce olsaydı ekonomiye etkisi açısından çok daha olumsuz bir durumla karşılaşabilirdik. Ancak bugün piyasalardaki dalga boyları çok yüksek değil" ifadelerini kullandı.

Rifat Hisarcıklıoğlu: “İçeride ek belirsizlikler çıkmamalı”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, seçim sonuçları ile ilgili, "Küresel iktisadi ortamın belirsizliklerle dolu olduğu bir durumda, içeride bize özgü ek belirsizliklerin ortaya çıkması ülkemiz için olumlu olmayacaktır. Hepimizin aynı gemide olduğunu unutmadan, uzlaşı içinde birlikte çalışarak, diyalog ve ortak akıl ile tüm meselelerimizin üstesinden gelebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Nail Olpak: “Güçlü ekonomi siyasi dalgalanmalardan etkilenmez”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, seçim sonuçlarına olgunlukla saygı göstermenin, her vatandaşın ve siyasi partinin en önemli görevi olduğunu belirterek, "İş dünyası olarak, ihtiyacımız olan huzur, güven ve pozitif istikrarın devamının sağlanması, kalkınma ve gelişme hamlelerinin devam etmesi, en büyük arzumuzdur. Bugüne kadar sürdürülen gelişmenin ivme kaybetmemesi, toplumsal tabanı geniş bir uzlaşmayla, meclis aritmetiğinden çıkacak hükümetin, mevcut kazanımları reddetmeden, programını hazırlamasını ve icraatlarını hayata geçirmesini bekliyoruz. Türkiye ekonomisi, artık siyasi dalgalanmalardan etkilenmeyecek denli güçlüdür” değerlendirmesinde bulundu. 

AJANSLAR

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Yeni meclis ne zaman toplanacak?

Ekonomi Haberleri