Darbe girişiminin yarattığı etkilerle ekonomiye tedbir alınırken olağanüstü hal kararının piyasaları güvence altına alacağı öngörülüyor. OHAL kararını iş dünyası, yerinde alınmış bir tedbir olarak görürken öncü sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden açıklamalar geldi. İş dünyası, bu süreçten daha güvenli bir ekonomiye kavuşulacağını söylendi.
YATIRIMLAR DEVAM EDECEK
Ekonominin geleceğine sahip çıkan işadamları, OHAL sürecinde yerli ve yabancı yatırımcıların etkilenmemesi adına bir takım önlemler alma kararı aldı. Devletin ve milletin mücadelesine destek verilirken ihracatçılar da bu süreçte yol haritasını belirledi.
DAHA ÇOK ÜRETMELİ
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, OHAL ile ilgili olarak, “Olağanüstü hal kararı ülkemiz ve ekonomimiz için hayırlı ve uğurlu olsun” dedi. Hükümetin alacağı tedbirlerin önemli olduğunu ileten Kopuz, kendilerinin de iş dünyası olarak işlerini en iyi şekilde yaparak, daha çok üreterek, daha çok çalışarak, daha çok ihracat yaparak vatanı savunacaklarını ve darbe tehdidini hep birlikte savuşturacaklarını vurguladı.
ETKİN BİR MEKANİZMA
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, OHAL kararının yerinde alınmış etkin bir mekanizma olduğunu belirterek, “Kamu düzeninin korunması ve hizmetlerin etkin bir şekilde işlemesi için bu kararın alınması gerekiyordu” ifadelerini kullandı. Hisarcıklıoğlu, “Çok kısa sürede hep beraber daha güvenli bir ülke ve daha güvenli bir ekonomiye kavuşacağımıza inancımız tamdır” değerlendirmesinde bulundu.
YÖNÜMÜZ BÜYÜME
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, OHAL kararıyla üç ayda darbe izlerinin temizlenip, Türkiye’nin yönünü yeniden gelişme ve büyümeye çevirmesi gerektiğini bildirdi. OHAL kararının, yerinde ve uygun bir karar olduğu değerlendirmesinde bulunan Bezci, “Yönünü ekonomik ve sosyal gelişmeye çevirmiş ülkemizde darbe girişiminin yaşanması ve suçluların cezalandırılması ülke gündemini etkilemeyi sürdürecektir “ dedi.
ÇİFTÇİ ETKİLENMEZ
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve 81 ilin ziraat odaları il koordinasyon kurulu başkanları, 766 ziraat odası ve üye 4,5 milyon çiftçi adına eş zamanlı açıkladıkları “Darbenin karşısında, demokrasinin ve milli iradenin yanındayız” başlıklı ortak bildiriyle darbe girişimini kınadı. Bayraktar, “OHAL’e olumlu bakıyoruz. Ekonomiyi, çiftçimizi veya diğer sosyal kesimleri etkileyebilecek bir durum söz konusu değildir” dedi.
ESNAF BİRLİK İÇERİSİNDE
Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, “Ülkemizin bu zor zamanında anlaşmazlıklarını bir yana bırakarak, birlik ve beraberliğin en güzel örneklerinden birini gösteren siyasi liderlerimizi tebrik ediyoruz” ifadesini kullandı. Çelikus, esnaf ve sanatkarların, huzura, güvene ve barış ortamına ihtiyacı olduğuna işaret ederek askeri cunta dönemlerini hatırlattı ve büyük ekonomik buhranların yaşandığını hatırlattı.
DEVLETİN BEKASI İÇİN
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, OHAL kararının ardından ilk açıklama yapan isimlerden biri oldu. Çağlar, Türkiye’nin huzuru ve devletin bekası adına alınmış yerinde bir karar olduğunu belirtti. Çağlar şöyle dedi: “İş dünyası olarak olağanüstü şartların, ancak olağanüstü tedbirlerle bertaraf edileceğini biliyoruz. Bu süreç ülkemizin huzuru ve devletin bekası adına alınmış yerinde bir karardır.”
TOPYEKÜN BAŞKALDIRI
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, darbe girişimini değerlendirmek üzere, kurum personeliyle bir araya geldi. Korkmaz, Türkiye’nin bölgesinde yeniden doğduğunu vurguladı ve şöyle dedi: “Bu doğumu görenler, kendi meşum hedeflerinde kullanmak isteyenleri piyon olarak kullandılar. Ama bilmedikleri bir şey vardı. Bu ülke, kendilerine oyun oynayanlara karşı bedenlerini topyekun ortaya koyma konusunda iradeye sahiptir.”
GELECEĞE UMUTLAR ARTTI
65 bin ihracatçının bağlı olduğu Türkiye İhracatçılar Meclisi, mileet iradesine ve demokrasiye yönelik darbe girişimine karşı ortak tavır sergiledi. İhracatçılar, geleceğe daha umutlu baktıklarını belirtirken 7 maddelik yol haritası hazırladı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve 65 bin ihracatçının bağlı olduğu ihracatçı birlikleri,millet iradesine ve demokrasiye yönelik yapılan darbe girişimine karşı ortak tavır sergiledi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, darbe girişimini ve FETÖ’yü lanetleyen ihracatçılar, belirledikleri 7 maddelik yol haritasını da paylaştı.
İLK ÜÇ GÜNDE ARTIŞ
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi yaptığı konuşmada “65 bin ihracatçı olarak her şeye 14 Temmuz’da kaldığımız yerden milim sapmadan ama daha fazla gayretle devam ediyoruz” dedi. İhracatçıların yurt dışındaki alıcılarına siparişlerini hiçbir şey olmamış gibi zamanında teslim edeceğinin altını çizen Büyükekşi, geçen haftaya göre ihracatta ilk 3 günde yüzde 33 artış olduğunu belirtti. İş dünyasının yoluna sağlam adımlarla devam edeceğini belirten Büyükekşi, şöyle konuştu: “Önümüzdeki dönemde yine en önemli ticaret partnerimiz olan AB ile ikili siyasi ve ticari ilişkilerimizin aynı şekilde devam edecektir.”
Türkiye’de istikrarın ve güvenliğin yeniden tesis edileceğini ileten Büyükekşi, ekonomide normal işleyişi bozacak bir değişim yaşanmayacağına olan inançlarının tam olduğunu belirtti.
YOL HARİTASI BELLİ
16 Temmuz’da Panama ve Guatemala’ya ticaret heyeti gönderildi. Türk Ticaret Merkezleri ile ilgili çalışmalar hızla devam etmektedir.
65 bin ihracatçıya yurtdışı alıcılarına iletmeleri için örnek bir mektup gönderildi. Mektupta, Türkiye ekonomisinin tüm kurumlarıyla çalışmaya devam ettiği vurgulandı.
Türkiye’deki tüm yabancı misyon şeflerine, bir mektup hazırlandı. Ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin ne kadar önemli olduğu vurgulandı.
Yurtdışındaki muhatap STK’lara duruşumuzu ileten bir mektup hazırlandı.
TİM’in Turkish Perspective dergisi, özel bir sayıyla sesimizi tüm dünyaya duyuracak.
Yakın zamanda bütün Büyükelçilerin davet edileceği bir organizasyon planlanıyor.