İran'dan Suudi Arabistan'a facia suçlaması

İran, Hac'da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği izdiham faciasından ötürü Suudi Arabistan'ı suçladı. İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abdullahiyan: "Suudi Arabistan'ın bu sorumsuzca davranışı karşısında kayıtsız kalamayız" dedi.

AFP'nin haberine göre, İran'ın hac organizasyonun başındaki Said Ohadi, kazanın olduğu yer yakınlarındaki bir yolun, faciadan kısa süre önce "bilinmeyen nedenlerle" kapatıldığını öne sürdü.

Ohadi, "Bu da söz konusu trajedinin yaşanmasına neden oldu" iddiasın bulundu. İzdiham sırasında hayatını kaybeden İranlıların sayısı 43 olarak güncellendi.

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Emir Hüseyin Abdullahiyan, Suudi Arabistan'ın Maslahatgüzarı'nın Mina'da yaşanan izdihamla ilgili açıklamada bulunması için Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını belirtti. 

İran'ın resmi televizyonu IRINN'in haberine göre, Abdullahiyan, "Suudi Arabistan'ın Maslahatgüzarı'nı Mina'da yaşanan izdiham olayıyla ilgili açıklama yapması için çağırıyoruz. Ayrıca Suudi Arabistan Devleti'nin sorumsuzca uygulamalarına karşı diplomatik yollarla itirazda bulunacağız. Suudi Arabistan'ın bu sorumsuzca davranışı karşısında kayıtsız kalamayız" dedi. 

İran Hac ve Ziyaret Kurumu Başkanı Said Evhedi de yaptığı açıklamada, olayın çok üzücü ve büyük bir facia olduğunu bildirerek, şunları söyledi:

"Bölgede 200'e yakın hac ve ilk yardım görevlimiz bulunuyor. Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre ölü sayısı bin kişinin üzerinde. Olayın üzerinden yedi-sekiz saat geçmesine rağmen hala çok sayıda cenaze yerde yatıyor. Maalesef, Arabistan hastaneleri yaralılarla ilgili bilgi vermiyor. Ambulanslar hareket halinde hala ölü ve yaralı taşıyor. İranlı 47 kişinin hayatını kaybettiği 60 kişinin de yaralandığı bilgisi ulaştı."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Suudi Bakan Halid el Falih'ten skandal Mina faciası açıklaması
Mekke Mina'daki faciada ölenlerin sayısı 717'ye yükseldi
Mekke Mina'da izdiham: Ölü sayısı 753'e yükseldi

Dünya Haberleri