İran'dan doğalgaz akışı yeniden başladı

İran doğalgazı Botaş’ın hazır olduğunu ilan etmesi ve İran-Türkiye doğalgaz boru hattının onarılmasının ardından yeniden Türkiye’ye akmaya başladı.

İran'dan doğal gaz akışı başladı.MHA, İran Ulusal Doğalgaz Şirketi Dispatching Müdürü Menuçehr Taheri yaptığı açıklamada “27 Temmuz'dan beri İran-Türkiye doğalgaz boru hattının Türkiye toprakları içerisinde yaşanan sorundan dolayı bu ülkeye doğalgaz ihracatı durdurulmuştu.

Şimdi ise Türkiye’nin hazır olduğunu söylemesinin ardından doğalgaz yeniden Türkiye’ye doğru akmaya başladı” dedi.

Taheri ayrıca “Şuan günde 20 milyon metreküp doğalgaz Türkiye’ye ihraç ediliyor” diye ekledi.

İran-Türkiye doğalgaz boru hattının Doğubayazıt yakınlarındaki ve İran-Türkiye tranzit güzergahının 23. kilometresinde yaşanan patlama nedeniyle 27 Temmuzdan beri doğalgaz ihracatı durdurulmuştu. 

66 milyar metreküp doğalgaz Türkiye’ye ihraç edildi

İran ile Türkiye 1996 yılında Türkiye eski başbakanı Necmettin Erbakan’ın Tahran ziyaretinde doğalgaz ticaretiyle ilgili 25 yıllık bir sözleşme imzalamasının ardından 10 Aralık 2011 tarihinde Türkiye, İran’dan doğalgaz almaya başladı ve şimdiye kadar İran’dan yaklaşık 66 milyar metreküp doğalgaz Türkiye’ye ihraç edildi.

Bu 25 yıllık sözleşmeye göre İran, Türkiye’ye yılda 10 milyar metreküp doğalgaz ihracatı yapıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı'na saldırıldı

Ekonomi Haberleri