İran'da Türk mallarına karşı çok büyük bir ilgi var

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Suriye sınırındaki hareketliliğe ilişkin "Şu an Türk Silahlı Kuvvetleri de devletin tüm birimleri de bu konuda tam bir teyakkuz halinde. Orada özellikle Türkiye'nin kabul edemeyeceği hiçbir oluşuma Türkiye müsaade etmeyecek" dedi

Körfez ilçesindeki bayramlaşma törenine katılan Işık, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Suriye sınırındaki hareketliliğe yönelik soru yöneltilen Bakan Işık, bölgedeki gelişmeleri anbean takip ettiklerini  belirtti.

Işık, Türkiye'nin çıkarlarını zedeleyen, milli güvenliği konusunda risk oluşturan herhangi bir duruma karşı tedbirli olduklarına dikkati çekerek, "Şu an Türk Silahlı Kuvvetleri de devletin tüm birimleri de bu konuda tam bir teyakkuz halinde. Orada özellikle Türkiye'nin kabul edemeyeceği hiçbir oluşuma Türkiye müsaade etmeyecek. Bunu da her vesileyle vurguluyoruz. Bu kararlılığımız sonuna kadar sürecek" diye konuştu.

"Operasyon olabilir mi" sorusunu Işık, "Türkiye'nin çıkarları neyi gerektiriyorsa o yapılır" şeklinde cevapladı.

İran'la nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılması

 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, İran ile  BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasına yönelik soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Biz AK Parti iktidarı olarak daha önceden İran'ın bu barışcıl amaçlı nükleer enerji elde etmesinin her ülke gibi İran'ın da meşru bir hakkı olduğunu ifade etmiştik. Daha önce Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde, Sayın Başbakanımızın da Dışişleri Bakanlığı döneminde çok yoğun çalışma yapmıştık. Bugün gelinen noktada İran'ın 5 artı 1 ülkeleri ile anlaşmış olması Türkiye açısından son derece olumludur. Biz şunu çok açık ve net olarak bir ilke olarak savunuyoruz. Barışcıl amaçla yapılacak nükleer enerjiyle ilgili yapılacak yatırımlar her ülkenin hakkıdır. İran'ın nükleer enerji üretimi amacıyla yapacağı yatırımlara kimsenin farklı bakmaması gerekir. İran'ın böyle bir anlaşma yapmış olması bir komşu ülke olarak Türkiye için her zaman olumludur." 

Dünyada en karlı ticaretin komşuyla yapılabileceğini ifade eden Işık, "İran'ın maruz kaldığı ambargo dolayısıyla Türkiye ile İran arasında potansiyel olan ticaret hacmine ulaşmamız hiç mümkün olmamıştı. Şu anda aramızdaki ticaret hacmi 10 milyar doların altında. Onun da büyük bir kısmı İran'dan aldığımız doğalgaz. Hedefimiz bunu ilk etapta bunu 30 milyar dolarlık bir hacme ulaştırmak" şeklinde konuştu.

İran'da Türk mallarına çok büyük ilgi var

Işık, İran ile Türkiye'nin tercihli ticaret anlaşması imzaladığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"İran'da Türk mallarına karşı çok büyük bir ilgi var. Bu ambargonun kalkması en fazla Türkiye'yi olumlu olarak etkileyecektir. Bizim özel sektörümüzün İran ile ambargo döneminde başlayan güzel ilişkileri var. Bu ilişkilerin ambargonun kalkmasıyla çok daha canlanacağına inanıyoruz. Türkiye ile İran ilişkileri çok uzun süredir belirli bir seviyede gidiyor. İnşallah ticari ve ekonomik ilişkilerimiz çok daha güçlenecek. Bu ambargonun kalkmasından en çok kazançlı çıkan ülkelerden biri de hiç kuşkusuz İran'ın yanında Türkiye olacaktır."

Hükümet kurma çalışmaları

Hükümet kurma çalışmalarına da değinen Bakan Işık, koalisyon görüşmelerinin zor müzakereleri olduğunu söyledi.

Işık, "Her şey iyi gidiyor' derken bir olayla tekrar başa dönersiniz" ifadesini kullanarak, şunları kaydetti:

"Artık bu iş bitti' dediğiniz anda bir olay olur, her şey tekrar olumluya dönebilir. Zor ve çetin müzakerelerdir. Türkiye'nin bir koalisyon hükümeti kurması için AK Parti olarak biz üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmenin gayreti içindeyiz. İnşallah bayramdan sonra bu konudaki çalışmalar somutlaşacak, daha müşahhas hale gelecek. O zaman hep birlikte kimin pozisyonu nedir kim nerede duruyor, hangi partiyle koalisyonun kurulması mümkün veya hiçbir parti ile kurulamazsa da seçim ihtimalini bayramdan sonra daha da net görmüş olacağız."

Yunanistan'daki gelişmeler

Bakan Işık, bir gazetecinin "Yunanistan'ın AB yardımları karşılığında koşulları kabul etmesine ilişkin soru üzerine, Yunanistan ile AB arasında bir anlaşmanın olmasının sevindirici olduğunu dile getirdi.

Anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan Işık, şöyle devam etti:

 "Ama bu Yunanistan açısından da AB açısından da zor bir sürecin yaşanmayacağı anlamına gelmiyor. Özellikle Yunanistan yoğun bir kemer sıkma dönemini zaten 5 yıldır yaşıyor ama bundan sonraki süreç Yunanistan açısından zor geçecek. Katma Değer Vergisi'nin arttırılmasından kurumlar vergisinin arttırılmasına, bazı tüketim mallarına ilave vergi getirilmesine, emekliyle ilgili düzenlemelerden, emeklilik yaşına kadar pek çok düzenlemenin hayata geçmesi gerekiyor."

Işık, süreçte Yunanistan'da özelleştirme uygulamalarının çok yoğun olarak gündeme geleceğini belirterek "Artık özelleştirmeyi Yunanistan hükumetinin inisiyatifinden AB kendi inisiyatifine çekiyor. Bu Yunanistan'ın önümüzdeki döneminin zor geçeceğini gösteriyor. Ama bir komşumuzun en azından bir istikrarsızlığa, iflasa gitmemesi Türkiye açısından olumlu bir durum. İnşallah Yunanistan bu zor süreci başarıyla geçer, ekonomik stabilizesini sağlar ve tekrar büyümeye döner. Yunanistan'ın büyümesi Türkiye'ye her zaman olumlu katkı sağlar" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomi realitelere bakar

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın seçimi kazandığında Türkiye'de bazı yazar ve siyasetçiler tarafından örnek gösterildiğine işaret eden Bakan Işık, "Hayal kırıklığı yaşadılar. Ekonomi realitelere bakar, duygusallığı pek kaldırmaz. Çipras'a o gün alkış tutanlar bugün Çipras'ı eleştiriyorlar" dedi.

Işık, Çipras'ın hayalleriyle çok sert bir şekilde yüzleştiğini dile getirerek "Çipras'ın Yunanistan'ın içinde bulunduğu durumu çok algılayamamasının bedelini Yunan halkı ödedi. Dolayısıyla Türkiye'de Çipras'a özenenlere de 'ders olsun' demek lazım. Türkiye'nin hayalciliğe müsamahası yoktur. Hele hele Türkiye gibi bir ülkenin bulunduğu bu coğrafyada ve bu konjonktürde hayalciliğe kesinlikle tahammülü ve lüksü olamaz" ifadesini kullandı.

KOCAELİ/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Ruhani'den Erdoğan'a 'nükleer teşekkürü' telefonu
Türkiye ile İran arasında ticaret artabilir

Ekonomi Haberleri