İran'da 10'uncu dönem parlamento seçimleri için adaylık başvurusunda bulunan adaylardan yüzde 60'ına adaylık izni verilmemesi tartışmalara neden oldu.
İran İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, adayların yeterliliğini denetleyen Anayasayı Koruyucular Konseyi'ne bağlı seçimleri denetleme heyeti, adayların yüzde 60'ının adaylığına izin vermedi.
Reformcuların yüzde birine aday olma izni verildi
İranlı İşçiler Haber Ajansı'na (ILNA) göre, Reformcu Politika Konseyi üyesi Hüseyin Meraşi de seçimler için aday adayı olan reformculardan yüzde 99'unun başvurusunun reddedilmesine tepki gösterdi.
Meraşi, 3 binden fazla reformcudan sadece 30 kişinin adaylığının kabul edildiğini söyleyerek, 290 kişilik İran meclisinde 30 milletvekiliyle temsil edilen Tahran'dan ise sadece 4 reformcunun adaylığının kabul edildiğini belirtti.
Milletvekillerine yeniden aday olma izni verilmedi
İran'ın önemli siyasetçilerinden Tahran milletvekili Ali Mutahhari başta olmak üzere, halen parlamentoda görev yapan bazı isimlere de aday olma izni verilmemesi tartışmanın fitilini ateşledi.
İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri'nin kardeşi İbrahim Cihangiri, İstihbarat Bakanı Mahmud Alevi'nin oğlu Muhsin Alevi ve Ali Ekber HaşimiRafsancani'nin çocukları Fatma ve Muhsin Rafsancani de adaylık başvurusu reddedilenler arasında bulunuyor.
"Siyasi güç mücadelesi"
Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını cevaplayan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika Araştırmacısı Can Acun, "Yaşanan süreç teknik bir mesele olmanın ötesinde siyasi bir güç mücadelesini yansıtıyor" dedi.
İran'da 26 Şubat'ta Parlamento Seçimleri, Uzmanlar Meclisi Seçimleri ile eş zamanlı olarak yapılacak. 10'uncu dönem parlamento seçimlerinde adaylar 290 sandalye için yarışacak.
İSTANBUL/AA