İran: Dava devam ediyor, Türkiye'ye doğalgaz indirimi yapılmayacak

İran Ulusal Gaz Şirketi'nden Petrol Bakanı Yardımcısı'nın "Türkiye'nin Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne açtığı davayı kazandığı" şeklindeki açıklamasına yalanlama geldi. Şirket, davanın halen devam ettiğini ve şu aşamada doğalgaz fiyatlarında indirmin sözkonusu olmadığını belirtti.

İran Ulusal Gaz Şirketi (NIGC) Türkiye’ye yüzde 10-15 arasında doğalgaz indirimi yapılmayacağını ve davanın devam ettiğini bildirdi. Kurumun açıklamasında "Şu anki doğalgaz fiyatlarımızı koruyacağız. Bizce ihracat fiyatlarımız makul. Bir önceki BOTAŞ davasının da lehimize sonuçlandığını hatırlatıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

İran petrol Bakanı Yardımcısı Hamit Reza Aragi, Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Türkiye'yi haklı bulduğunu açıklamıştı. Aragi, Türkiye'ye yaklaşık bir milyar dolar tazminat ödeneceğini ve doğalgaz fiyatlarında yüzde 10 ila 15 arasında indirim yapılacağını ifade etmişti.

Enerji Bakanı: İndirimi bu yıl fiyatlara yansıtmayı düşünüyoruz

Enerji Bakanı Berat Albayrak, Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin İran'dan alınan doğalgazın fiyatı konusunda Türkiye lehine yüzde 13.3 ile 15.8 arasında bir indirim kararı verdiğini belirterek, taraflar arasında bir mutabakat sağlanması halinde indirim kararını bu yıl fiyatlara yansıtmayı düşündüklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bulunduğu Şili'de gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Albayrak, "Geçtiğimiz günlerde uluslararası tahkim (İran gazı konusunda) lehimize karar verdi. Muhtemelen bu yıl içerisinde tahminimiz bu indirimin uygulanması ile ilgili Türkiye lehine bir karar sözkonusu olacak. Bizim için çok sevindirici bir gelişme. Bunu en kısa sürede halkımıza indirim olarak halkımıza yansıtmayı düşünüyoruz, bunun için bir çalışma içerisindeyiz. Bu indirim geriye dönük olarak işleyecek" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Enerji Bakanı Berat Albayrak: İran'dan alınan doğalgazdaki indirim tüketiciye yansıyacak
Türkiye, İran'a açtığı 'doğalgaz' davasını kazandı: Yüzde 15 indirim, 1 milyar dolar tazminat

Ekonomi Haberleri