Hükümet krizi yaşayan Irak’taki siyasi karışıklık, Sadr yanlılarının meclisi basmasına kadar vardı. Daha önce ülkedeki yolsuzluk nedeniyle siyasi reform çağrısında bulunan ve haftalardır eylemler düzenleyen Şii dini lider Mukteda es-Sadr’ın taraftarları, başkent Bağdat’ın yoğun koruma altındaki Yeşil Bölge’sinde bulunan meclis binasını bastı. Sadr daha önce 29 Mart’ta tek başına Yeşil Bölge’de oturma eylemi yapmıştı.
DUVARLARI İPLE AŞTILAR
Yeşil bölge dışında Irak bayraklarıyla toplanan binlerce Sadr yanlısı, “Barış, barış”, “Korkaklar defolsun” sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Yeşil Bölge’nin yüksek duvarlarına iplerle tırmanan eylemciler, duvarı aştıktan sonra parlamentoya yöneldi.
Irak terörle mücadele polisi yeşil bölgeye geldi ve polis sözcüsü Sabah El Numan “Bu olayları hala bir gösteri olarak görüyoruz, terörle ilgili bir durum omadığı takdirde müdahale etmeyeceğiz” dedi. Baskın nedeniyle Başbakan Haydar İbadi’nin bakanları azlederek ‘teknokratlar kabinesi’ oluşturma planı da ertelendi. Ayrıca gösteriden önce Bağdat’ın Nehrevan bölgesinde İmam Musa Kazım anmasına düzenlenen bombalı araç saldırısında 23 kişi öldü, 38 kişi yaralandı. Irak güçleri Yeşil Bölge’ye girmeye çalışan göstericilere uzun süre müdahalede bulunmadı. Ancak ilerleyen saatlerde göstericiler üzerine gaz sıkarak daha fazla göstericinin parlamento binasına girmesine engel olmaya çalıştı. Şiddetli çatışmalar yaşandı.
SADR: GÖRÜŞME OLMAYACAK
Bu arada Sadr Hareketi Lideri Mukteda es-Sadr, olaylar sürerken aldığı bir kararla hareketin siyasi kanadı olan El Ahrar kitlesinin siyasi çalışmalarını dondurduğunu duyurdu. Sadr siyasi ve partilerararası görev paylaşımlarının devam ettiğine işaret ederek, buna tepki olarak önümüzdeki iki ay her hangi bir siyasi tarafla görüşmelerde bulunmayacağını kaydetti.
MALİKİ - SADR ÇATIŞMASI VE İRAN FAKTÖRÜ
Diplomasi Akademisi’nden Doç. Dr. Mesut Özcan, Karar’a yaptığı değerlendirmede, Mukteda es-Sadr’ın kendisini siyasi bir aktör olarak ortaya koymak istediğini ve Irak’taki hükümet tartışmasını siyasi mücadelesinin aracı haline getirdiğini söyledi. Sadr’ın, Maliki’yi destekleyen İran’a mesafeli olduğuna dikkat çeken Özcan, Tahran’ın Bağdat’taki siyaseti ekonomi ve güvenlik açısından etkileme gücüne sahip olduğunu ifade etti. Maliki ile Sadr arasında 2006’dan kalma sorunlar olduğunu da hatırlatan Özcan, Sadr’ın mevcut boşlukta Maliki’nin güç kazanmasını engellemek ve boşluğu kendi doldurmak istediğini belirtti.
PARLAMENTODA İŞGAL SELFİE’Sİ
Yüzlerce Sadr yanlısının parlamento binasını basmasının ardından ortaya ilginç kareler de çıktı. Küçük büyük demeden telefonlarına sarılan Sadr yanlıları, günü ölümsüzleştirmek için milletvekillerinin oturduğu koltuklara oturarak selfie çekti. Yüzlerce Sadr destekçisinin Yeşil Bölge’nin kapılarını kırdığı ve parlamento binasını yağmaladığı bildirildi. Yerel kaynaklar Mukteda es-Sadr’ın televizyonda bir konuşma yaptığını ve baskının daha sonra gerçekleştiğini belirtti. Ancak Sadr’ın konuşmasında parlamentoya baskın düzenlenmesi çağrısında bulunmadığı belirtiliyor.
SİLAHLI DİRENİŞTEN SİVİL İTAATSİZLİĞE
Irak’ın en önemli Şii liderlerinden Mukteda es-Sadr, resmi bir sıfatı olmamasına rağmen ülkenin en etkili dini ve siyasi figürlerinden biri. Sadr, adını 2003’teki Amerikan işgalinden sonra kurulan Mehdi Ordusu’yla duyurdu. Bağdat’taki Sadr semtini kurtarılmış bölge ilan ederken, güçlü olduğu Basra, Necef gibi kentlerdeki halka gıda, ilaç gibi temel hizmetleri de sağlayan Sadr, 2004’te gazetesinin kapatılmasının ardından askeri faaliyetlere ağırlık vererek işgal güçlerine karşı birçok eylem düzenledi. 2008’deki büyük operasyonda Mehdi Ordusu ağır darbe aldı. 2014’te ise Sadr’ın 60 bin milisi Barış Tugayları adıyla yeniden ortaya çıktı. Son yıllarda Sadr hareketi, adını barışçıl eylemlerle duyurmaya başladı. İbadi hükümetine yolsuzlukla mücadele ve siyasi reform çağrısı yapan Sadr’cılar birçok eylem düzenledi.