Son dönemde liseli Belgin Elmalı'nın internetten aldığı zayıflama çayını içerek hayatını kaybetmesi, internet üzerinden bu ürünlerin satışının yapılmasıyla ilgili tartışmaları yeniden başlattı.
İnternet üzerinden satılan zayıflama ürünleri ya da çayları ani ölümlere neden olabiliyor. Zararlı etkileri nedeniyle piyasada yasaklanan bazı kimyasallar internet üzerinden satılan bu ilaçlarda kullanılabiliyor. Zayıflama ilaçları bir uzman kontrolünde kullanılmalı, bu ilaçları kullanmadan önce ise check up'tan geçmek gerekiyor.
TEB Başkanı Erdoğan Çolak, "10 ilaçtan 8'inin sahte olması çok vahim" diyerek, sahte ilaç satışını önlemek için ihbar hattı bile kurulduğunu açıklamıştı.
"Tehlike büyük"
Sahte ilaç pazarının Türkiye'de giderek büyüdüğünü belirten Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, tehlikeye dikkat çekti. İlaçların içinde fare zehiri, arsenik ve böcek ilacı olduğunu belirten Çolak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Cinsel gücü artıran, zayıflamayı sağlayan ve kanseri tedavi eden ilaçlarının sahteleri gerçeklerinden ancak laboratuvarlarda anlaşılabiliyor. Görüntüsü, rengi ve ağırlığı bire bir kopyalanan ilaçların içinden kimi zaman böcek ilacı, fare zehri, arsenik, antifriz çıkabiliyor.
10 ilaçtan 8'i sahte
İnternetten temin edilen “her 10 ilaçtan 8'inin sahte olması” çok vahim bir durumdur. ilaç, hekim kontrolünde eczacı danışmanlığında alınması gereken bir üründür. İnternetten ilaç pazarlanması bu iki önemli sağlık profesyonelini devre dışı bırakmakta ve doğrudan insan sağlığını hatta hayatını tehdit etmektedir.
381 şikayet var, 289 internet sitesi kapatıldı
Sağlık Bakanlığı verilerine göre geçen yıl 289 internet sitesi kapatıldı. Özellikle geçmişte ülkemizde internetten alınan sahte ilaçların kullanıma bağlı ölüm vakalarının görülmesinden, bu vakaların artmasından ve internetten ilaç satışının artmasından endişe edilmektedir. Türk Eczacıları Birliği bu konuda girişimde bulunarak internetten ilaç satışı yapan sitelere yönelik ihbar hattı oluşturdu."
TEB'in internet sitesinden ihbar hattına bugüne kadar 381 şikayetin geldiği ve ilgili birimlere ulaştırıldığı belirtildi. TEB ayrıca çağrıda bulunarak "Sağlığımız için, sınırlı olan ülke kaynaklarımızın boşa gitmemesi için hastalarımızı ilaçları sadece hekim kontrolünde ve eczaneden eczacı danışmanlığında almaya, ilaçların beklenmeyen etkilerini mutlaka bizlere bildirmeye çağırıyoruz" dedi.
Bağımlılık yapan madde bile sipariş edilebiliyor
İnternetten sadece sahte ilaç değil, bağımlılık yapan birçok maddenin de denetim dışında kolaylıkla sipariş edilebildiğini belirten Çolak, "İnternetten ilaç, gıda takviyesi, dermokozmetik gibi ürünlerin satışının engellenmesi hem insan sağlığı hem de madde bağımlılığı ile mücadele açısından da son derece önemlidir" diye konuştu.
Dünyadaki ilaçların yüzde 6'sı sahte
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre sahte ilaç yalnızca Türkiye'nin sorunu değil, dünyadaki ilaçların yüzde altısı sahte. Erdoğan Çolak açıklamasında bu konuya ada değinerek şunları aktardı:
"Bazı ülkelerde sahte ilaçların sayısı yüzde ellileri buluyor. Afrika'daki sıtma ilaçlarının çoğu sahte olduğu için bu ilaçların kullanımı sonrası ölümler meydana gelebiliyor. Dünya çapında tam 75 milyar dolar değerinde bir sahte ilaç pazarı bulunduğu tahmin ediliyor. Sahte ilaç, öyle bir sektör haline geliyor ki, bu işi yapanlar gelişen teknolojiye çok hızlı ayak uydurduğundan sahte ilaçların dışarıdan bakılarak gerçeğinden ayırt edilmesi, hemen hemen imkansızlaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü bu konuda büyük bir savaş veriyor, özellikle geçen yıl internetten yapılan ilaç satışlarında gerçek adreslerini gizleyen sitelerden alınan ilaçların yarısının sahte olduğunu duyurdu. Sahte İlaçlar, steril olmayan ve insan sağlığını riske atılacak ortamlarda üretiliyor.