22-23 Aralık itibariyle internet hızında düşüş oldu. Peki internet neden yavaşları? İnternete erişim neden sağlanamıyor? Facevook, Twitter, Youtube gibi sayfalara girebilmek için ne yapmak gerekiyor? İnternet kullanım hızının düşmesi sonrası milyonlarca internet kullanıcısı aynı soruları soruyor. İnternete erişim yasaklandığında internete alternatif olarak bağlanma yöntemleri, VPN kullanımı, DNS değişitirme gibi ayrıntıları haberimizde bulabilirsiniz.
İNTERNET NEDEN YAVAŞLADI? İNTERNETE NASIL BAĞLANABİLİRİM?
Son iki gündür sosyal paylaşım sitesi Twitter ve Facebook'un yanı sıra popüler video sitesi olan Youtube'a erişim sıkıntısı yaşandı. İnternette meydana gelen yavaşlama ile ilgili Bilgi Teknolojileri Kurumu'ndan (BTK) henüz bir açıklama gelmezken kullanıcılar sosyal paylaşım sitelerine erişim için farklı alternatifler denemeye başladı. Girilmek istenen sitelere BTK tarafından erişim engeli kararının olup olmadığını sorgulamak isteyen kullanıcılar BTK'nın sorgulama sayfasına yöneldi.
ERİŞİM ENGELİNİ NASIL SORGULANIR?
BTK'nın resmi internet adresinde yer alan bilgilere göre Twitter'a erişim engeli bulunmuyor. Fakat milyonlarca kullanıcı kısıtlı erişim ve düşük internet hızı nedeniyle şikayetçi. Yetkililerden konu ile ilgili açıklama bekleyen kullanıcılar BTK'nın resmi sitesinden sorgulayabilir, erişim ile ilgili son bilgileri alabilirler.
ERİŞİM ENGELİ SORGUŞAMAK İÇİN TIKLAYIN
SOSYAL MEDYAYA ERİŞİM YASAKLANDI MI?
Ülkemizde yaşanan terör saldırıları ve etkilerinden internet ve sosyal medya da etkilenmişti. Getirilen yayın yasağının ardından internet hızında düşüş ve bazı sitelere erişimin yasaklanması ugulaması da getirilmişti. 19 Aralık’ta Rusya’nın Ankara Büyükelçisi olan Andrey Karlov’a silahlı saldırı düzenlenmesinin ardından internete meydana gelen yavaşlama “sosyal medya sitelerine erişim yasaklandı mı” sorularına neden oldu.
Ankara’da yaşanan olayda Rus Büyükelçi Andrey Karlov uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybederken Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube gibi sosyal medyalara erişim kısıtlandı. Sosyal medya sitelerine erişim tamamen engellenmezken enformasyon kirliliğini önlemek amacıyla bu sitelere erişimin yavaşlatıldığı öne sürüldü.
VPN NEDİR, NASIL KULLANILIR?
Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) teriminin kısaltılmışı olan VPN, basit bir anlatımla internet üzerinde kurulu bilgisayarlar grubundan oluşur. Bu özel bilgisayar ağı, örneğin yerel bir ağa fiziksel erişimi bulunmayan, dışarıdaki bir kişi tarafından ağ kaynaklarına erişmekte kullanılabilir. VPN'ler, güvenilmeyen ağlara bağlanırken bağlantıyı şifrelemek ve güvenli hale getirmek için de kullanılır. Bunun yanında VPN'ler, farklı konumlarda bulunabildiğinden, sizi ülkelerin kısıtlamalarından (yasaklı web siteleri ve IP'ler gibi) da kurtarırlar.
VPN'lerle bağlantınız şifreli olduğundan, gönderdiğiniz ve aldığınız tüm veriler şifrelendiğinden, meraklı gözler ne yaptığınızı göremezler.
Windows işletim sistemli bilgisayarlarda tarayıcınıza Zenmate VPN eklentisini kurabilirsiniz
Söz konusu VPN uygulaması olunca kullanabileceğiniz belki 50'den falza Android VPN uygulaması vardır. Bu uygulamaların bir çoğu da benzer özellik ve kalite sunuyorlar. Kimileri ücretsiz olarak hizmet verirken, kimileri de aylık üyelik sistemi ile çalışıyor. Fakat yine de bazı servislerin sunmuş olduğu hizmet, kalitesi ve kullanım kolaylığı ile ön plana çıkıyor diyebilirim.
Android telefon ve tabletlerinize indirip kullanacağınız en iyi VPN ugulamaları ise aşağıdaki gibidir:
Hotspot Shield VPN
VPN programları arasında en popüler oan Hotspor Shield, sadece Android değil aynı zamanda PC ve iOS platformlarında da rahatlıkla kullanarak ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz güvenilir bir VPN servisi.
ZenMate
Tam da Türkiye'de Twitter ve YouTube'un yasaklandığı dönemde tarayıcı eklentisi olarak çıkartılan ZenMate, bir anda popüler olup, kullanıcılar arasında müthiş bir hızla yayıldı. Eğer basit kullanım arıyorsanız, ZenMate bu konuda en iyisi. Sadece online ol diyerek e-posta adresinizi ve şifrenizi yazıp VPN'e bağlanmanızı sağlayan ZenMate, farklı ülkelerden sunduğu sunucular sayesinde hızlı bir VPS servisi sunuyor. Bilgisayar kullanımında popüler olduktan sonra Anroid ve iOS versiyonları çıkartılan ZenMate'in uygulamaları da oldukça başarılı ve ücretsiz kullanım sunuyor.
Başım ağrımasın, rahat rahat VPN kullanayım diye düşünüyorsanız ZenMate'i tercih edebilirsiniz.
Hideman VPN
Yine PC ve MAC platformlarında popüler olan fakat mobil uygulamasını geliştirerek Android kullanıcılarına da hizmet vermeye başlayan Hideman VPN, ücretli olarak VPN servisi sağlayan uygulamalardan bir tanesi. Yaklaşık olarak yıllık 25 Dolara gelen Hideman, ZenMate ya da Hotspor Shield'a göre biraz daha karışık kullanıma sahip fakat standart bir kullanıcıysanız, herhangi bir karışıklık olmadığı için kolayca kullanabileceğinizi düşünüyorum.
DNS DEĞİŞTİRME
Başlat – Denetim Masası – Ağ ve internet – Ağ ve Paylaşım Merkezi – Bağdaştırıcı ayarları değiştirin – Wifi kullanıyorsanız o ağı seçin ya da kablolu kullanıyorsanız Yerel Ağ Bağlantısına sağ tıklayıp özellikler diyin. Daha sonra açılan sayfadaİnternet protokolü 4seçin ve uygulan olan DNS ayarlarından birini giriniz. Biz sizlere Google DNS ayarlarını öneriyoruz. Daha sonra ise çıkarken ayarları doğrula dedikten sonra tarayıcıları yeniden başlatınız. Artık erişim yasağı olan sitelere girebilirsiniz.
Android tablet ve cep telefonlarında DNS sunucu değiştirmek için şunları yapın
Android tablet veya Android cep telefonun menü tuşuna dokunun.
Settings / Ayarlara dokunun
Wi-Fi ağları bölümünde bağlı olduğunuz ağa uzunca dokunun.
Açılan menüden Modify Network Config. / Ağ Ayarlarını Değiştirin'e dokunun.
Show Advanced Options / Gelişmiş seçenekleri Göstere dokunun.
IP Settings / IP Ayarları bölümünden Static / Statik seçin.
Ekranı hafifçe aşağı kaydırın. DNS 1 ve DNS 2 ye En iyi ücretsiz DNS sunucular hangileridir? adresinden seçtiğiniz bir DNS sunucuyu girin (Google ve Yandex tercih edilebilir)
Save / Kaydet'e dokunun.
Aşağıda güncel DNS ayarlarına ulaşabilirsiniz.
Google – DNS Ayarları:
8.8.8.8
8.8.4.4
Open DNS Ayarları:
208.67.222.222
208.67.220.220
NORTON – DNS Ayarları:
198.153.192.1
198.153.194.1
Uydunet – DNS Ayarları:
62.248.80.161
62.248.80.162
Dnsadvantage – DNS Ayarları:
156.154.70.1
156.154.71.1
ScrubIt – DNS Ayarları:
67.138.54.100
207.225.209.66
GTEI – DNS Ayarları:
4.2.2.1
4.2.2.2
4.2.2.3
4.2.2.4
4.2.2.5
4.2.2.6
Facebook giriş nasıl yapılır? Facebook açılmıyor sorunu sık karşılaştığımız sorunlardan biri olarak karşımızda. Çözüm olarak DNS değiştirmeyi veya VPN kullanmayı deneyebiliriz. Çevremizdekilerle iletişime geçtiğimiz, fotoğraf ve video paylaştığımız Facebook giriş nasıl yapılır? Detaylı anlatımımızla DNS değiştirme ve VPN kullanımı haberimizde.
İnternete erişim yasaklandı mı? birkaç gündür internetin yavaşladığı ve bazen erişimin sağlanamadığından şikayet eden milyonlarca kullanıcı BTK sorgulama sayfasına akın etti. Peki internet hızı neden düştü? İnternete erişim sağlamak için neler yapılmalı? VPN nasıl kullanır ve DNS nasıl değiştirilir? Ayrıntıları ve önemli bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.