Günümüzün önemli sağlık sorunlarından biri olan insülin direncini doktorlar, kan şekerini ayarlayan insülin hormonunun dokulardaki etkisinin azalması olarak tanımlıyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Rüştü Serter, insülin direncini kırmanın yollarını anlattı, önemli önerilerde bulundu. Serter “İnsülin direnci zamanında tespit edilip kontrol altına alınmazsa diyabet, kalp ve damar hastalıkları gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir” dedi.
1-) Mutlaka spor yapın
Prof. Dr. Serter “Gün içinde hareket eksikliği, egzersiz yapılmaması, bu sebeple alınan kalorilerin vücutta yağ olarak birikmesi obeziteye, buna paralel olarak da insülin direncine yol açabiliyor. Dolayısıyla günlük hareket miktarını artırmanız çok önemli. Asansör yerine merdiven kullanın, yakın mesafeli bir yere araba yerine yürüyüş yaparak gidin. Zamanınız kısıtlıysa haftada en az 3 gün 45’er dakika tempolu yürüyüş yapın” sözlerini kaydetti.
2-) Doymadan kalkın
Yemeğin büyük porsiyonlarda tüketilmemesine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Serter “Azar azar sık yiyin. Masaya doymak için değil, açlığınızı gidermek için oturun. Aşırı kalorili, yağ içeren veya atıştırmalık hazır gıdalardan uzak durun” uyarılarında bulundu.
3-) Günde 8 bardak su şart
İnsülin direnciyle mücadelede sağlıklı bir şekilde kilo vererek ideal kiloya ulaşılması gerektiğini söyleyen Serter, bunun çok önemli bir adım olduğunu vurguluyor: “Metabolizmanızı hızlandırmak için her gün en az 8 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.”
4-) Beyaz ekmekten uzak durun
Glisemik indeksi yüksek besinlerin, insülin direncini artırdığını söyleyen Serter “Beyaz ekmek, patates, pirinç, hazır meyve suları, şerbetli tatlılar gibi rafine şekerlerle hazırlanmış besinler glisemik indeksini yükseltir” diye konuştu.
5-) Stres tehlikeli
Prof. Dr. Serter, stresin insülin direncine etkisini şöyle anlattı: “Sürekli stres altında olan kişilerde stres hormonları olan adrenalin ve kortizol daha fazla salgılanıyor. Bu hormonlar da insülin direncini kolaylaştırıyor.”
6-) Deliksiz uyumak gerek
İnsülin direncini kırmak için yeterli ve kaliteli uyumanın önemli olduğunu hatırlatan Serter şöyle devam etti: “Uyku apnesi varsa tedaviyle düzeltilmeli. Çünkü uyku apnesinde vücutta oksijen eksikliği gelişiyor, bu da insülin direncine ve kalp hastalıklarına yol açabiliyor” açıklamasında bulundu.