İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji uzmanlarından Prof. Dr. Mitat Bahçeci, kilo veremeyenlerin, hareketsiz yaşamla kilo alanların 'insülin direnci'ni gerekçe gösterdiklerini söyledi.
Endokrinoloji uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci.
Prof. Dr. Bahçeci, "Hasta, 'Bende insülin direnci olduğu için kilo veremiyorum' diyor. Hayır, insülin direnci olduğu için kilo veremiyor değilsiniz, kilo vermediğiniz için insülin direnci var ve insülin direnci uyumlu hastalıklarla çok yakın ilişki içinde. Çaresi ise kilo vermek" dedi.
İnsülinin eksikliği değil etkisizliği
Son yıllarda dillerden düşmeyen 'insülin direnci' hakkında doğru bilinen yanlışlara dikkat çeken endokrinoloji uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, önemli uyarılarda bulundu. İnsülinin pankreastan salgılanan ve kan şekerinin hücrenin içerisine girmesini sağlayan bir hormon olduğunu belirten Prof. Dr. Bahçeci şunları kaydetti:
"İnsülinin eksikliğinde ya da etkisizliğinde şeker hücre içerisine giremiyor ve kan şekeri artıyor. Kullanılamadığı için dolaşımındaki şeker artıyor, diyabet ortaya çıkıyor. İnsülinin eksikliğine değil de etkisizliğine insülin direnci diyoruz. Bir birim insülinin etki gücünün azalmasına, bunu kompanse etmek için pankreasın daha fazla insülin salgılamasına insülin direnci diyoruz. Bir kişinin kanında ister şeker olsun ister olmasın, insülin düzeyi ne kadar yüksekse insülin yeteri kadar etki edemiyor, yani insüline karşı bir direnç söz konusu."
Çaresi kilo vermek
İnsülin direncinin en büyük nedeninin obezite olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bahçeci şöyle devam etti:
"Hasta kilo veremeyince suçlu arıyor, 'Bende insülin direnci olduğu için kilo veremiyorum' diyor. Hayır insülin direnci olduğu için kilo veremiyor değilsiniz, kilo vermediğiniz için insülin direnci var. Bu insülin direnci daha ilerlerse şeker hastalığına dönüşüyor.
Ama daha erken dönemde ise şeker normal olduğu halde bir sürü hastalık ortaya çıkıyor. Kalp hastalığı, meme kanseri, kalın bağırsak kanseri, yüksek tansiyon, metabolik sendrom gibi bir sürü hastalık insülin direnci ile ilişkili. İnsülin direnci neden değildir, obezitenin, hareketsiz yaşamın sonucudur. Çaresi ise kilo vermek.
Ne kadar kilo almaktan uzak durursak, sağlıklı beslenirsek o kadar insülin direnci azalacaktır. Mutlaka hareketli yaşam tarzını benimsememiz gerekiyor. Günde yarım saat kadar, haftada en az 5 gün yapılan yürüyüş, hiçbir kilo kaybına yol açmadan bile insülin direncini güçlü bir ilaç kadar ortadan kaldırıyor."
İZMİR/DHA