İnşaatın kaderi demirdeki 20 patronun elinde

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Demir çelik fiyatlarındaki aşırı yükselişe çözüm bulunamamış, inşaat sektörünün kaderi adeta 20 civarında demir çelik entegre tesis sahiplerinin insafına terk edilmiştir” dedi.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu’nun (İMKON)  3. Olağan Genel Kurulu, Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Genel Kurul’da konuşan İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, müteahhitlik sektörünü düzenleyen Müteahhitlik Hizmet Kanunu’nun bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi. İnşaat sektörünün sorunlarına değinen Tellioğlu, demir fiyatlarındaki artışın inşaat sektörünü bitirme noktasına getirdiğini ifade etti. Tellioğlu, “Son 1 yıldır kilogram fiyatı 1,45 liradan yaklaşık 3 liraya yükselen demir çelik ürünleri müteahhitlik sektörünün belini büküyor. Bununla birlikte inşaat sektöründe kullanılan malzemelere gelen zamların yüzde 50’yi aşması piyasanın ve satışların da durgun olduğu inşaat sektörüne büyük darbe vurmuştur. Demir çelik fiyatlarındaki aşırı yükselişe çözüm bulunamamış, inşaat sektörünün kaderi adeta 20 civarında demir çelik entegre tesis sahiplerinin insafına terk edilmiştir” diye konuştu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna da başkentte inşaat sektörünün hafriyatla ilgili sorunlarının belediye şirketi vasıtasıyla çözüleceğini belirtti. Sektörle iş birliği yaparak düzenli, kaliteli, huzurlu, adaletli bir iş ortamı oluşturmak için çalıştıklarını vurgulayan Tuna, “Müteahhitlerimiz yurtiçi ve yurtdışı faaliyetlerde birlikte hareket etsin, ortaklıklarını güçlendirsinler. El ele vererek şehrimizi, ülkemizi daha da ileri taşımak için hep birlikte çalışmalıyız” ifadesini kullandı. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da yeni yönetim olarak inşaat sektörünün sıkıntılarını çözmek için çalışacaklarını bildirdi. İMKON’un inşaat sektörünün en büyük çatı örgütü olduğuna dikkati çeken Baran, şunları kaydetti: “İnşaat sektörü sadece yapıları değil, ülkemizin geleceğini de inşa ediyor. Nüfus artışına ve şehirleşmeye paralel olarak konut ihtiyacının, devletin baraj, yol, köprü gibi yatırımlarının sürekli arttığı ülkemizde inşaat sektörü de gittikçe büyüyor. Müteahhitlik firmalarımız dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteriyor ve göğsümüzü kabartan başarılara imza atıyor. Bu kadar önemli bir sektörün ayakta tutulması, müteahhitlerimizin önündeki bürokratik engellerin kaldırılması, sektörün disipline edilmesi, her önüne gelenin müteahhitlik yapmasının önüne geçilmesi gerekiyor.” 

MALİYETLER YÜKSELİŞTE

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 Şubat dönemi inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; inşaat maliyet endeksi (İME), 2018 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1.16, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.20 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1.57, işçilik endeksi yüzde 0.30 yükseldi. Ayrıca, bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 18.48, işçilik endeksi yüzde 14.56’ya ulaştı. Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 1.29, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.18 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,83, işçilik endeksi yüzde 0.22 arttı. Ayrıca, bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 18.58, işçilik endeksi yüzde 14.42 çıktı.

FİYATLAR 6 AYDIR GÜLDÜRMÜYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz günlerde açıkladığı ‘Konut Fiyat Endeksi’ sonuçlarına göre endeks şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.09’luk bir artış gösterdi. Endeks, şubat ayında da enflasyondaki artışın altında kalarak konutta 6 aydır yetersiz fiyat artışını gözler önüne serdi. Şubat ayında enflasyon yüzde 0.73’lük artışla yüzde 10.26 seviyesinde yer almıştı. Konut fiyatlarında artış son olarak ağustosta yüzde 11.3 ile enflasyonun üzerinde yer almıştı. Ağustosta enflasyon yıllık 10.68 seviyesindeydi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Ekonomideki güvene sipariş ve satış çelmesi
Son dakika! Güven endeksi 3 sektörde düştü
Konutta fiyat arttı stok azaldı

Ekonomi Haberleri