İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, "Askeri operasyonun oylanmasını istiyoruz. Fakat meseleyi ilerletmeye devam etmemiz gerekiyor" dedi.
Fallon, İngiltere’nin Suriye’de olası hava operasyonlarına katılabilmesi için yeterli sayıya ulaşılıp ulaşılmadığı sorusuna, "Henüz değil. Fakat bunun üzerinde çalışmaya devam etmemiz gerekiyor" şeklinde cevap verdi.
"Paris saldırıları İngiltere için de risk"
Paris’teki terör saldırılarının İngiltere için de risk oluşturduğunu belirten Fallon, "Kendimizi de korumamız gerekiyor. Zaten en baştaki hedefiz. Savaşta riskler vardır fakat IŞİD’e karşı bir şey yapmayarak, caddelerimizi Paris’te gördüğümüz gibi bir katliama karşı açık bırakmakta daha büyük bir risk var" ifadelerini kullandı.
Son yaşananlarla birlikte İngiliz Parlamentosu’ndan Suriye konusunda farklı bir karar çıkabileceğine işaret eden Fallon, "İngiliz hava kuvvetleri Irak’ta fark yaratıyor. IŞİD’in daha sert bir şekilde vurulması gerekiyor. Bunlar müzakere edebileceğiniz insanlar değil. Bunların hakkından sadece güç kullanarak gelebilirsiniz" şeklinde konuştu.
Corbyn: Hava operasyonları radikalleşmeyi artırır
Yine BBC'ye konuşan muhalefetteki İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Jeremy Corbyn ise İngiltere’nin Suriye’de hava operasyonları yapmasının radikalleşmeyi artırabileceği uyarısında bulundu.
Corbyn, Irak’ta daha önceden yaşananların örnek teşkil ettiğini hatırlatarak, "Bombalar ne kadar iyi hedeflenmiş olurlarsa olsunlar büyük oranda sivil zayiata neden oluyor. Ayrıca ikinci bir plan da yok. Bu operasyonları arkadan destekleyecek bir kara gücü de yok. Hükümet zaten kara kuvvetini devre dışı bırakmıştı" dedi.
"IŞİD'le mi savaşacağız, Esad'la mı?"
Corbyn, "Orada Özgür Suriye Ordusu içerisindeki gruplara dayanmak zorunda kalacağız. Onlarda bölgede yüzlerce kilometre ötede ve asıl amaçları da zaten Esed’e karşı savaşmak. Hükümet bizden şimdi Suriye’de IŞİD karşıtı güçlere katılmamızı istiyor. Fakat bundan iki yıl önce bizden Esed karşıtı koalisyona katılmamızı istemişlerdi. Taraflarını değiştiriyor gibi görünüyorlar" ifadelerini kullandı.
Corbyn, pazartesi gölge kabine üyeleriyle bir araya gelerek bu konuda parti içinde mutabakat sağlamaya çalışacaklarını kaydetti.
Cameron, parlamentoda net bir çoğunlukça kabul edileceğine emin olmadıkça Suriye ile ilgili teklifi gündeme getirmeyeceklerini açıklamıştı.
Corbyn'in liderliğini yaptığı İşçi Partisi'nin 650 sandalyeli Avam Kamarası'nda 231 milletvekili bulunuyor ancak gölge kabine içinde de parti grubunda da hükümetin Suriye'ye operasyon teklifine destek vereceklerini kamuoyu önünde açıklayan çok sayıda partili var.
Parlamento 2013'te reddetti
İngiltere Başbakanı David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti milletvekillerinin çoğunlukta bulunduğu Dış İlişkiler Komisyonu, bu ay başında yayımladığı raporda, İngiltere'nin Suriye'deki IŞİD hedeflerine hava saldırısı düzenlemektense, Suriye'deki iç savaşın sona erdirilmesi çabalarına odaklanması gerektiğini bildirmişti.
Raporda, Suriye'de askeri bir müdahale için yasal zemin bulunmadığı görüşüne de yer verilmişti.
İki yıl önce hükümetin "Suriye'ye askeri müdahaleyi de kapsayabilecek güçlü bir insani tepkinin verilmesi gerektiği" yönündeki prensip önergesi Avam Kamarası'nda 272'ye karşı 285 oyla reddedilmişti.
İngiltere, sadece Irak'taki operasyonlara katılıyor
Cameron'ın, Irak'ta IŞİD'e karşı uluslararası koalisyon bünyesinde yürütülen operasyonların Suriye'yi içine alacak şekilde genişletilmesini öngören bir tasarıyı parlamentoya birkaç hafta içinde getirmesi bekleniyor.
İngiltere, 63 ülkeden oluşan uluslararası koalisyonun terör örgütü IŞİD'e karşı yürüttüğü hava operasyonunun sadece Irak ayağına katılıyor.
Parlamentodaki muhtemel bir Suriye oylamasının, İşçi Partisi içindeki tartışmayı büyütüp krize dönüştürebileceği belirtiliyor.
LONDRA/AA