İngiltere: Litvinenko'nun ölüm emrini Putin verdi

2006 yılında İngiltere'de polonyumla zehirlenerek öldürülen eski KGB ajanı Aleksander Litvinenko'yla ilgili soruşturmayı yürüten mahkeme, ölüm emrini 'muhtemelen' Putin'in onayladığını açıkladı. İngiltere Başbakanlığı, mahkemenin açıklamasını "son derece rahatsız edici" olarak niteledi.

[Karar]

Eski KGB ve FSB ajanı Aleksander Litvinenko'nun ölümünü araştıran İngiliz mahkemesi, suikast operasyonunun "muhtemelen" Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylandığını açıkladı.

Putin yönetimiyle ters düştükten sonra İngiltere'ye kaçan Litvinenko, Londra'da eski KGB ajanlarıyla bir otelin barında gerçekleştirdiği buluşmadan sonra zehirlenmişti. Eski casusun çayına, radyoaktif polonyum-210 maddesi karıştırıldığı ortaya çıkmıştı.


Radyoaktif maddeyle zehirlenen Litvinenko, bu fotoğrafıyla gündeme oturmuştu.

Putin ve FSB başkanı suikastin içinde

Reuters'te yer alan habere göre İngiltere'de olayla ilgili soruşturmayı yürüten yargıç Robert Owen, suikastin Rus istihbarat örgütü FSB tarafından yönetildiğini ve eski KGB ajanları Dimitri Kovtun ile Andrey Lugovoy tarafından gerçekletirildiğini belirtti. Yargıç, Putin'in olaydaki rolünü ise şu ifadelerle açıkladı:

"Ulaşabildiğim bütün kanıtları ve analizleri göz önünde bulundurduğumda, FSB tarafından Bay Litvinenko'nun öldürülmesi için yapılan operasyonun muhtemelen Bay Patruşev (dönemin FSB başkanı) ve Bay Putin tarafından onaylandığı sonucuna ulaşıyorum."

Malvarlığına el kondu

İngiliz hükümeti, Alexander Litvinenko'nun ölümüyle ilgili yayınlanan raporun ardından eski Rus ajanının ölümünden sorumlu tutulan Dimitri Kovtun ve Andrei Lugovoy'un mal varlıklarını dondurma kararı aldı. İçişleri Bakanı Theresa May, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Bu soruşturmanın hukuki bir yaptırımı yok ancak sonuçlarının Litvinenko'nun ailesi için bir takım gerçekleri ortaya koyduğunu umuyorum. Soruşturma birçok delile dayandırılarak kaleme alınmıştır. Soruşturma, Litvinenko'nun, Dimitri Kovtun ve Andrei Lugovoy tarafından kasten zehirlendiğini ortaya koymaktadır. Soruşturma ayrıca, Kovtun ve Lugoyov'un başkaları adına hareket ettiklerini ortaya koymaktadır. Rusya İç İstihbarat Servisi FSB için hareket ettiklerine yönelik güçlü bir ihtimal vardır. Soruşturma, Litvinenko'yu öldürme operasyonunun muhtemelen o dönemde FSB'nin başında olan Nikolay Patrushev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylandığı sonucuna varmıştır."

Litvinenko'nun eşi: Rusya'ya yaptırım uygulanmalı

Öte yandan Litvinenko'nun eşi Marina, mahkeme başkanının açıklamalarının ardından Rusya'ya bu suikast nedeniyle yeni yaptırımlar uygulanması gerektiğini söyledi.


Litvinenko çiftinin 2000 yılında çekilmiş bir fotoğrafı.

Başbakanlık: Rahatsız edici

Yargıcın olayla ilgili bulgularını açıklamasının ardından bir bildiri yayımlayan İngiltere Başbakanlık Ofisi, raporun "son derece rahatsız edici" olduğunu belirtti.

Litvinenko, ölüm döşeğinde yattığı dönemden beri kendisinin ölüm emrini Putin'in verdiğini iddia etmişti. Kremlin yönetimi ise iddiaları reddediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İngiltere'de en az 30 Rus ajanı var iddiası gündemi sarstı
Putin: Sovyetler Birliği'nin çökmesinin nedeni Lenin'dir

Dünya Haberleri