İngiltere'de Parlamento'nun alt kanadı olan Avam Kamarası'nın İçişleri Komisyonu'nda konuşan İçişleri Bakanı Amber Rudd, ABD Başkanı Donald Trump'ın vize yasağının, IŞİD'e propaganda fırsatı olabileceğini belirtti.
MESAFE KOYMA ÇABASI
Yasağın 'Müslümanlara yönelik olmadığını' ancak yine de böyle algılanabileceğini vurgulayan Rudd, sözlerini şöyle sürdürdü: "IŞİD zorluk çıkaracak, insanları radikalleştirecek bir ortam yaratacak, insanları kendi tarafına çekecek her türlü fırsattan yararlanacaktır."
BBC'nin haberine göre Rudd'un açıklamaları, İngiliz hükümetinin ile Trump'ın son yasağı ile arasına bir mesafe koyma çabası olarak görülüyor.
İngiltere Başbakanı Theresa May, Trump'ın yasağına hızla tepki göstermdiği için eleştirilmişti.
TRUMP'IN TARTIŞMALI ZİYARETİ
Theresa May, geçen hafta Trump'ı ziyareti sırasında ABD'nin yeni başkanını İngiltere'ye davet etmişti. İngiltere'de Trump'ın ziyaretinin iptal edilmesi için internette yaklaşık 1,7 milyon imza toplanmıştı. Bir dilekçenin İngiltere'de parlamento gündemine alınması için 100 bin imza yetiyor. Milletvekillerinin bu dilekçe üzerine Trump'ın ziyaretini 20 Şubat'ta Parlamento gündemine alacakları açıklandı.
BAŞKAN SEÇİLMEDEN IRKÇI DİLEKÇESİ
İngiltere Başbakanlık Sözcüsü ise Trump'ın ziyaretiyle ilgili olarak, ziyaretin aylar sonra gerçekleşeceğini ve davetin de geciktirileceğini ancak Başbakan May'in Trump'ı ağırlamayı beklediğini belirtti. Trump daha başkan adayıyken "ırkçı" olduğu iddia edilen ifadeleri yüzünden İngiltere'ye girişinin yasaklanması istenen bir dilekçeye konu olmuştu.
Avam Kamarası üyeleri Ocak 2016'da dilekçeyi ele almış ancak Trump'ın girişine yasak getirmemişti. Trump'a en son yöneltilen tepkiler arasında Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın birlik üyesi 27 ülkenin liderlerine gönderdiği mektup yer alıyor. Tusk, mektubunda yeni ABD yönetimini, "AB'ye yönelik dış tehditler" arasında saydı.