[Karar]
VOLGA KUŞÇUOĞLU
İngiltere’de Avrupa Birliği’nden ayrılmanın oylanacağı referanduma üç gün kaldı. “Brexit” olarak bilinen referandum için ülkede ‘kırılma noktası’ tabiri kullanılıyor. “Brexit”, Britanya ile İngilizce’de ‘çıkış’manasına gelen ‘exit’ sözcüğünün birleşiminden oluşuyor.
AB’de kalma yanlıları ise Britanya ile ‘kalma’ sözcüğünün İngilizcesi olan ‘remain’i birleştirerek “Bremain” tabirini kullanıyor. AB’nin yarım yüzyılı aşan tarihindeki en büyük ‘kırılma noktası’ olan referandum öncesi, İngiliz medyası da safını belli etmeye başladı. Ülkedeki medya kuruluşlarının, önemli siyasi olaylar karşısında tavırlarını açıkça belli etmesi Ada’da bir gelenek.
‘ORTAK ÇÖZÜM’ MESAJI
Ülkenin medya kuruluşlarının pazar günkü sayılarına bakıldığında, AB’de kalma görüşünün ağır bastığı görülüyor. Muhafazakar bulvar basınının önde gelen gazetelerinden Daily Mail, iki sayfalık yazısında “Daha güvenli, daha özgür, daha müreffeh ve hatta daha da Büyük bir Britanya için kalma oyu vermenizi öneriyoruz” denildi. Gazete, Britanya’nın hala büyük bir ulus olmasına rağmen, eskiden olduğu gibi dünyadan tecrit edilmiş halde yaşayacak güce sahip olmadığını belirtti.
Sosyal demokrat eğilimli Guardian’ın pazar günleri çıkardığı Observer gazetesi, “Daha enternasyonel, liberal ve açık bir Britanya için AB’nin bir parçası olmalıyız” başlığını kullandı. AB’de kalmanın sorunları bir anda çözmeyeceğini vurgulayan Observer, buna karşın sorunların Avrupa ülkeleriyle birlikte çalışılarak daha kolay çözülebileceğini ifade etti. Muhafazakar medyanın önde gelen gazetelerinden Telegraph, tavrını “Brexit”ten yana koydu. Gazete, İngiltere’nin AB’den ayrılacak tekrar kendi kararlarını vermekte özgür olacağını savundu.
İNGİLTERE LİDER OLMALI’
Times, “Referandumdan çıkacak en iyi sonucun Britanya liderliğinde egemen Avrupa devletlerinin yeni bir ittifakı” olacağını belirterek tavrını AB’de kalmaktan yana koydu. Times’ın pazar baskısı ise “Brexit” diyerek şaşırttı.
‘AYRILALIM’ DİYENLER NE DİYOR, ‘KALALIM’ DİYENLER NE DİYOR?
Sığınmacı krizi
Brexit yanlıları, AB’deki serbest dolaşım hakkının sığınmacı krizinin kontrol altına alınmasını imkansız hale getirdiğini savunuyor. AB’de kalma taraftarları ise ayrılmanın sınır kontrollerini Fransa’nın Calais kentinden İngiltere’nin Dover bölgesine taşıyacağını, böylece sorunun daha da büyüyeceği görüşünde.
Savunma ve güvenlik
“Brexit” diyenler, yakında İngiliz ordusundan AB adına görev yapmasının talep edileceğini, bunun da ordunun bağımsızlığını sarsacağını söylüyor. “Bremain” kanadı ise IŞİD ve Rusya gibi ‘bütün Avrupa’ya yönelik tehditlerle’ mücadelenin de birlikte yapılması gerektiği fikrinde.
Ulusal egemenlik
AB’den ayrılmayı savunanlar, İngiliz Parlamentosu’nun ve mahkemelerinin artık bağımsız olmadığını, kuralları AB’nin dikte ettiğini savunuyor. ‘Kalalım’ diyenlerse bu sorunu AB’de kalarak çözmenin mümkün olduğunu ve küresel dünyada izolasyonun “Büyük Britanya’yı küçülteceğini” söylüyor.
Ekonomi ve ticaret
AB’de kalma yanlıları, İngiltere’nin ihracatının büyük bölümünün Avrupa’ya yapıldığına dikkat çekiyor. IMF ve OECD gibi uluslararası kuruluşlar da İngiltere’nin kalmasından yana. “Brexit” diyenlerse Londra’nın Avrupa’nın finans merkezi olmaya devam edeceği iddiasında.