İnfitar suresinin anlamı nedir? İşte Türkçe ve Arapça okunuşu

İnfitar suresinde kıyamet olaylarından, insanın Allah'a karşı sorumluluklarından, meleklerin kişilerin yaptığı her şeyi kaydettiğinden, iyilerin cennete, kötülerin cehenneme gideceğinden bahsedilir. İşte, İnfitar suresi hakkında bilgiler...

İnfitar suresi Kur'an-ı Kerim'in hem mushaftaki sıralamasına hem de iniş sırasına göre 82. suresidir. Sure 19 ayetten oluşur.

Mekke'de Nazi'at suresinden sonra, İnşikak suresinden önce indirildiğine inanılmaktadır. Sure, ismini ilk ayette geçen ve yarılmak anlamına gelen ve infetara fiilinin mastarı olan infitar kelimesinden alır.

İNFİTAR SURESİ NE ANLAMA GELİYOR?

İnfitar suresi, kıyamet sırasında görülecek ve tanık olunacak dehşet verici olayları anlatır. Kıyametten dolayı evrendeki değişimlerden bahsedilir.

Öldükten sonra dirilmeye ve dirilince hesap gününün yakın olduğuna dikkat çekilir. İtaat edenlerin ve inananların cennete, inkarcıların ve azgınların ise cehenneme gireceği belirtilir.

Surede, insanın Allah'a karşı sorumlulukları da yer alır. İnsanların yaptıkları her şeyin melekler tarafından kaydedildiğine değinilir.

Bu melekler insanların amellerini yazan Kiramen ve Katibin melekleridir. İnsanın aldanışı, pişmanlığı ve ikinci kez yaratılışı konularına da değinilir.

İNFİTAR SURESİ'NİN TÜRKÇE OKUNUŞU

İzessemaunfetaret. Ve izelkevakibun teseret. Ve izelbiharu fucciret. Ve izelkuburu bu'siret.

Alimet nefsun ma kaddemet ve ahharet. Ya eyyuhel'insanu ma ğarreke birabbikelkeriymi. Elleziy halekake fesevvake fe'adeleke.

Fiy eyyi suretin ma şae rekkebeke. Kella bel tukezzibune biddiyni. Ve inne 'aleykum lehafizıyne. Kiramen katibiyne.

Ya'lemune ma tef'alune. İnnel'ebrare lefiy na'ıymin. Ve innelfuccare lefiy cahıymin. Yasleneha yevmeddiyni.

Ve ma hum'anha biğaibiyne. Ve ma edrake ma yevmuddiyni. Summe ma edrake ma yevmuddiyni.

Yevme la temliku nefsun linefsin şey'en vel'emru yevmeizin lillahi.

İNFİTAR SURESİ'NİN ARAPÇA OKUNUŞU

İNFİTAR SURESİ'NİN ANLAMI

Gök yarıldığı zaman, yıldızlar saçıldığı zaman, denizler kaynayıp fışkırtıldığı zaman, kabirlerin içindekiler dışarı çıkarıldığı zaman, herkes yaptığı ve yapmadığı şeyleri bilecek.

Ey insan! Seni yaratan, şekillendirip ölçülü yapan, dilediği bir biçimde seni oluşturan cömert Rabbine karşı seni ne aldattı?

Hayır, hayır! Siz hesap ve cezayı yalanlıyorsunuz. Halbuki üzerinizde muhakkak bekçiler, değerli yazıcılar vardır.

Onlar yapmakta olduklarınızı bilirler. Şüphesiz, iyiler Naîm cennetindedirler. Şüphesiz, günahkârlar da cehennemdedirler.

Hesap ve ceza günü oraya gireceklerdir. Onlar oradan kaybolup kurtulacak da değillerdir.

Hesap ve ceza gününün ne olduğunu sen ne bileceksin? Evet, hesap ve ceza gününün ne olduğunu sen ne bileceksin?

O gün kimse kimseye hiçbir fayda sağlayamayacaktır. O gün buyruk, yalnız Allah'ındır.

İNFİTAR SURESİ'NİN TEFSİRİ

Kıyamet günü hakkında Tekvîr sûresinde anlatılanları pekiştirmek üzere burada o gün vuku bulacak bazı olaylardan söz edilerek insanlar uyarılmaktadır. Uzay boşluğundaki yıldızların düzenli hareketini sağlayan çekim kanununun kıyamet gününde yok olmasının bir sonucu olarak evrenin düzeninin bozulacağı, göklerin çatlayıp yarılacağı ve kozmik düzenin bozulacağı bildirilmiştir. (bkn. Furkan 25/25; Hâkka 69/16; Rahmân 55/37; Nebe' 78/19-20; Tekvîr 81/1-6)

Denizlerin birbirine katılmasını, dünyanın şiddetle sarsılması, dağların parçalanıp yok olması, denge ve düzenin bozulması gibi olaylar sonunda dünyayı denizlerin kaplaması şeklinde anlamak mümkündür.

Kıyamet günü hakkında Tekvîr suresinde anlatılanları pekiştirmek üzere burada o gün vuku bulacak bazı olaylardan söz edilerek insanlar uyarılmaktadır. Uzay boşluğundaki yıldızların düzenli hareketini sağlayan çekim kanununun kıyamet gününde yok olmasının bir sonucu olarak evrenin düzeninin bozulacağı, göklerin çatlayıp yarılacağı ve kozmik düzenin bozulacağı bildirilmiştir. (bkn. Furkan 25/25; Hâkka 69/16; Rahmân 55/37; Nebe’ 78/19-20; Tekvîr 81/1-6)

Denizlerin birbirine katılmasını, dünyanın şiddetle sarsılması, dağların parçalanıp yok olması, denge ve düzenin bozulması gibi olaylar sonunda dünyayı denizlerin kaplaması şeklinde anlamak mümkündür.

Bu ayetler hakkında, 'şiddetli sarsıntı neticesinde yerkürede meydana gelecek olan volkanik patlaklar ve derin çatlaklardan çıkan lav kütlelerinin deniz sularını kaynatacağı, taşıracağı, hatta buharlaştıracağı' şeklinde de yorum yapılmıştır. 

Kıyametin kopması sırasında meydana gelecek sayısız felaketlerin büyüklerinden birkaçı örnek olarak zikredildikten sonra "Kabirlerin altı üstüne getirildiğinde" mealindeki 4. ayetle konu insana getirilmiştir. Bu ayet genellikle o büyük altüst oluş esnasında kabirlerde toprak altında bulunan ceset parçalarının dışarı fırlatılacağı şeklinde yorumlanmıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Felak ve Nas suresi nasıl okunur? İşte Felak ve Nas suresi okunuşu
Münafikun Suresi Türkçe ve Arapça okunuşu ve anlamı
Ayetel Kürsi nasıl okunur, Türkçe anlamı nedir? İşte faziletleri...

Ramazan Haberleri