Uluslararası Para Fonu (IMF) yayınladığı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun Türkiye ile ilgili bölümünde, 2020 yılı için yüzde 5 küçülme tahmininde bulundu.
IMF raporunda Türkiye'de gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) 2020 yılında yüzde 5 küçüleceği tahminine yer verdi. IMF Türkiye ekonomisinin 2021 yılında ise yüzde 5 büyüyeceğini öngördü.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomik Program'da (YEP) ise Türkiye'nin pandeminin vurduğu 2020 yılını binde 3 büyüme ile kapatması bekleniyor. Ekonomi yönetiminin gelecek yılki büyüme hedefi ise yüzde 5,8 seviyesinde. Programda, 2022 ve 2023 yılları için öngörülen büyüme oranı ise yüzde 5 olarak belirlenmişti.
IMF'NİN ENFLASYON TAHMİNİ DE FARKLI
BBC'nin aktardığına göre, IMF’nin Türkiye için enflasyon tahmini bu yıl ve gelecek yıl için yüzde 11,9 seviyesinde bulunuyor. YEP'te ise enflasyon hedefi 2020 için yüzde 10,5, 2021 için yüzde 8 ve 2022 için yüzde 6 olarak belirlendi.
YEP'E EKONOMİSTLERDEN VE MUHALEFETTEN ELEŞTİRİLER
Bakan Berat Albayrak'ın açıkladığı ekonomi programına ekonomistlerden muhalefetten sert eleştiriler gelmişti.
Gelecek Partisi Kurucu Üyesi ekonomist İbrahim Turhan, Bakan Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomik Program'la (YEP) ilgili sert eleştiriler getirmişti.
Twitter hesabından ekonomi yönetiminin yaptığı hataları sıralayan Turhan "Demek ki neymiş; Arefe günü yalan söyleyenin bayram günü yüzü kara çıkarmış. ... Umarım ders olmuştur" demişti.
SWAP YASAĞI OLMUYORMUŞ!
Demek ki neymiş; - döviz alımına yüksek vergi koyarak “dış mihrakların operasyonunu çökertmek” buraya kadarmış, - TL mevduatın reel getirisini törpüleyecek vergilerle bu iş olmuyormuş, - swapları yasaklayarak “Londra’daki komployu bozma” efelenmesi rezervler bitinceye kadarmış,
FAİZ-ENFLASYON HESABI GERÇEĞE ÇARPTI
Demek ki neymiş; - bir rasyo icat edip kredi vermeye zorlama, dış açık patlayıncaya kadarmış, - “faizi düşürürsün, enflasyon düşer” iddiası gerçeğin duvarına çarpıncaya kadarmış, - “faizi artırmak faiz lobisinin tezgahıdır, hainliktir” zırvası enflasyonun ipi kaçıncaya kadarmış,
ALİ CENGİZ OYUNUYLA BURAYA KADAR
Demek ki neymiş; - makro iktisat bilmeden, sadece finansal mühendislikle, Ali Cengiz oyunlarıyla ekonomi yönetimi kuru 27 ayda 4,50’den 7,85’e çıkarıp sonra da “bakamayacak” hale gelinceye kadarmış - ciddiyetsiz, yukarıdan bakan davranışlar sergileme iş ciddiye bininceye kadarmış
DEMEK Kİ UZAKTAN KUMANDAYLA OLMUYORMUŞ
Demek ki neymiş; - ekonomiyi uzaktan kumanda ile yönetme, deli gömleği giydirme hırsı “zor oyunu bozar” sözüne gelinceye kadarmış, - aklı eren herkes “yapmayın, ters teper” dediği halde büyük iddialarla dayatılan kararlardan yüzgeri etmek ekonomi yerle bir oluncaya kadarmış,
Demek ki neymiş; Arefe günü yalan söyleyenin bayram günü yüzü kara çıkarmış. ... Umarım ders olmuştur.
EKONOMİST HAKAN KARA: YEP'İ HİÇ YAYINLAMAYIN DAHA İYİ
Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Merkez Bankası eski Baş ekonomisti Hakan Kara, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'na ilişkin, “YEP bu haliyle devam edecekse artık yayınlanmaması daha sağlıklı olabilir. Bir koordinasyon aracı olarak yarardan çok zarar veriyor. Kurumları içsel tutarlılığı zayıf bir politika bileşimini uygulamaya teşvik ederek itibarlarını daha da zayıflatıyor” açıklamasında bulunmuştu.
“YEP TATMİN EDİCİ DÜZEYDEN UZAK KALDI”
Hakan Kara, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:
YEP projeksiyonlarının içsel tutarlılığı tatmin edici düzeyden uzak kaldı. Makro büyüklüklerle ilgili bazı görüşlerim:
2020 tahminleri: Büyüme 0,3, enflasyon 10,5, cari açık/GSYİH 3,5
0,3 büyüme mevcut eğilimlere bakınca ulaşılabilir görünüyor; belki az negatif olabilir.
“CARİ AÇIK YIL SONUNA DAHA YÜKSEK GERÇEKLEŞİR”
Ancak büyüme bu şekilde sıfıra yakın olursa cari açık/GSYİH oranı yıl sonunda daha yüksek (yüzde 5) civarında gerçekleşir. Ayrıca bu büyüme ve kur ile enflasyonu yüzde 10,5 değil 13 civarında beklemek daha makul olur.
2021: Büyüme yüzde 5,8, enflasyon 8, cari açık/GSYİH 1,9
Turizm seneye ikinci yarıda normalleşirse büyüme ve cari açık tahmini makul görünüyor. 2021’de cari denge için iyimserim. Sebebini dün Dünya’ya yazdım. Enflasyonda ise iyimser değilim, mevcut duruşla tek hane zor.
İşsizlik tahminini yorumlamıyorum çünkü yıllardır projeksiyondan ziyade bir temenniden öte gitmiyor. Verilen işsizlik rakamları büyüme tahminleri ile uyumlu görünmüyor. Son üç yıldaki istihdam kaybının telafi edilmesi için YEP boyunca büyümenin ortalama yüzde 7-8 olması lazım.
YEP bu haliyle devam edecekse artık yayınlanmaması daha sağlıklı olabilir. Bir koordinasyon aracı olarak yarardan çok zarar veriyor. Kurumları içsel tutarlılığı zayıf bir politika bileşimini uygulamaya teşvik ederek itibarlarını daha da zayıflatıyor.
SİYASİLERDEN SERT TEPKİ
Bakan Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Paketi’nde; enflasyon, işsizlik, cari açık ve büyüme rakamlarında pembe tablo çizilmişti. Ancak hedeflere ilişkin bir yol haritası ortaya konmayınca siyasilerden ve ekonomistlerden tepki de gecikmemişti. İşte YEP' yönelik eleştiriler...
BABACAN: TÜRKİYE’NİN FAKİRLEŞTİĞİ TESCİL EDİLDİ
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan YEP’e ilişkin Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Açıklanan ekonomik program Türkiye’nin fakirleştiğini hem tescil hem de ilan etmiştir” demişti.
KILIÇDAROĞLU: YATIRIMLAR DÜŞTÜ, İŞSİZLİK ARTTI
Kılıçdaroğlu ise YEP’e ilişkin yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer vermişti:
"Faizler inince, enflasyon düşecekti, Türk Lirası değer kazanacak, dolar - euro düşecekti. Yatırımlar artacak, işsizlik azalacaktı. Faizleri indirmedi diye Merkez Bankası başkanı bile görevden alındı. Ama gelişmeler tam tersine oldu. Enflasyon arttı. Dolar - euro karşısında TL kar gibi eridi. Yatırımlar düştü, işsizlik arttı."
AKŞENER: 2023 HEDEFLERİ ÇÖP OLDU
İYİ Parti Genel Başkanı Merak Akşener de sosyal medya hesabı üzerinden YEP’e tepki göstermişti. Akşener, "AK Parti 2011 yılından beri, 7 seçimdir, 2023 hedefleri diyerek milletimizden oy aldı. Bugün açıklanan Yeni Ekonomi Programı'yla 2023 hedeflerinin 'çöp' olduğunu itiraf etti. Yazık oldu milletimizin hayallerine..." ifadelerini kullanmıştı.