IMF'den Türkiye raporu: Düşük döviz rezervi ekonomiyi zayıflatıyor

Türkiye ekonomisinin düşük döviz rezervi, yüksek dış finansman ihtiyaçları ve yüksek yurt içi döviz mevduatları nedeniyle şoklara karşı savunmasız olduğunu raporlayan IMF, Türkiye Varlık Fonu'nun da yönetim yapısında iyileştirme yapılması gerektiğini açıkladı.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 4. Madde Konsültasyon Raporu'nda, düşük döviz rezervlerinin Türkiye ekonomisini şoklara karşı savunmasız bıraktığı belirtildi. Raporda, "Düşük döviz rezervleri, yüksek dış finansman ihtiyaçları ve yüksek yurt içi döviz mevduatı ile birleştiğinde, ekonomiyi hem yurt içinde hem de yurt dışında şoklara ve değişikliklere karşı savunmasız bırakmaktadır" denildi.

TÜRKİYE VARLIK FONU'NUN YÖNETİM YAPISI İYİLEŞTİRİLMELİ

Öte yandan, raporda Türkiye Varlık Fonu ile ilgili de "Bütçe dışı ve diğer merkezi olmayan hükümet kurum ve kuruluşlarının kapsamı ve rolü, azami şeffaflık ve güçlü bir yönetişim çerçevesi ile dikkatle tanımlanmalı ve izlenmelidir. Bu bağlamda; Türkiye Varlık Fonu'nun yönetim yapısı da olası çıkar çatışmalarını sınırlandırmak için iyileştirilebilir" değerlendirmesi yapıldı.

"Ekonominin 2021'de pozitif büyümeye devam etmesi bekleniyor" ifadesine yer verilen raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 6 büyümesinin beklendiği açıklandı.

MERKEZ BANKASI'NIN DÖVİZ REZERVİ ERİDİ

Merkez Bankası tarafından açıklanan haftalık para banka verilerine göre, 2 Ekim 2020 haftasında brüt döviz rezervi, 42 milyar 420 milyon dolardan 41 milyar 409 milyon dolara geriledi. Bu rakamlar, MB'nin döviz rezervlerinin bir haftada 1 milyar 11 milyon dolar gerilediği anlamına geliyor.

Net uluslararası rezervler ise 2 Ekim'de bir önceki haftaya göre 148 milyon dolar düşüşle 16,8 milyar dolara geriledi.

Net rezervlerin 16,3 milyar dolar olduğu Mart 2004 yılından bu yana rezervler ilk kez bu seviyeye indi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

İş dünyasından ortak ses: Fiyat istikrarı sağlanmadan ekonomi canlanmaz
IMF'den Türkiye açıklaması: Yüzde 6 büyüyecek
Çin ekonomisi 2020'de büyüyen tek ekonomi oldu

Ekonomi Haberleri