IMF: Dövize müdahale etmeyin, faizi yükseltin

IMF, 2015 Yılı Dış Sektör Raporu'nda ülkelerin dış dengesizliklerini azaltmak için harekete geçmeleri gerektiğini belirtti.

[Karar]

Uluslararası Para Fonu (IMF), 2015 yılı Dış Sektör Raporu'nu yayınladı.

Dünyanın 28 büyük ülkesinin yanı sıra Euro Bölgesi'ndeki ekonomilerin ödemeler dengesi, reel döviz kurları, dış dengeleri, sermaye akımları ve uluslararası rezevlerindeki gelişmeleri kapsayan raporda global dengesizlikleri azaltmak için hala daha fazla ilerlemenin gerekli olduğuna dikkat çekildi.

Ülkelerde hedeflenen cari açık ile milli gelir oranı

Düşük petrol fiyatları ve farklılaşan para politikaları etkili 

Hem fazla hem de açık veren ülkelerin, aşırı dengesizlikleri azaltacak adımlar atmaya ihtiyaçları olduğunu vurgulayan IMF, düşük petrol fiyatları ve farklılaşan para politikalarının dış dengesizliklere mevcut tabloyu sekillendirdiğini belirtti.

IMF analizine göre, dünyanın büyük ekonomileri aşırı dış dengesizlikleri azaltma yönünde adımlar attığı takdirde, sürdürülebilir global büyüme ve finansal istikrar için koşullar iyileşebilecek.

Büyümeyi güçlendirebilir ve destekleyebilir

Öte yandan, söz konusu rapora göre, 2013 yılında, global düzeyde vadesiz mevduatlarda mütevazi bir daralma olmuş, 2014 yılında da bu sabit kalmıştı.

2001-2014 yılları arasında küresel boyuttaki vadesiz mevduat dengesizlikleri dağılımı (Dünya GSYİH'ının yüzdesi)

Son yıllarda, ülkelere göre bu dengesizlikler biraz dönmüş olsa da genelde aşırı dengesizliklerde azalma yaşandı. Bu daralma, bazı ülkelerde daha dar, bazı ülkelerde daha geniş olarak görüldü. 

IMF, bitmemiş bir politika gündeminde aşırı dengesizlik kalıntılarını azalmak için bütçe açığı ve fazlasının birlikte çalışması karşılıklı olarak büyümeyi güçlendirebileceğini ve destekleyebileceğini belirtti. 

Bu gelişmeler önemli ölçüde etkileyecek 

Rapora göre, son gelişmelerin 2015 yılında dış pozisyonları etkileyebileceğine dair iddialar şöyle: sert düşen petrol fiyatları, periyodik sapmalar ve ana ekonomiler arasındaki farklı para politikaları, ilgili döviz hareketleri. Bu gelişmeler dengesizlik eğilimini tersine çevirmese de, önemli ölçüde etki yapacak ve yeni konuları ortaya çıkaracak.

Petrol fiyatının düşüşünün etkileri, kısa vadeli değişiklik öngörü modelleri üzerinde hakimiyet sürerken, bunlar, dövizlerde dalgalanma ve muhtemel tüketim cevapları ile telafi edilecek.

Bazı durumlarda yüzde 10’a kadar olan reel efektif döviz kur oranlarındaki son değişimler, 2015 yılındaki vadesiz mevduatları etkileyecek.
 
Önde gelen dövizlerin son hareketlerinin ve para politikalarının planı, bu aşamada, dünya finans koşullarındaki rahatlama dahil olmak üzere faydalı bir birleşme noktası olarak dünya ekonomisi için yararlı gözüküyor. 

Türkiye, cari işlemler açığını daha da aşağı çekmeli 

Türkiye'nin döviz rezervlerinin halen düşük olduğuna işaret edilen IMF raporunda, "Uluslararası Net Yatırım Pozisyonu'nun cari açık yeterli derecede azaltılmadığı sürece kötüleşmeye devam edeceği" uyarısına yer verildi.

IMF, aynı zamanda yüksek dış finansman ihtiyacının, Türkiye'yi ters sermaye akımlarına karşı kırılgan hale getirdiğini vurgulayarak, şu tavsiyelerde bulundu:

"Cari açığın daha fazla azaltılması kırılganlıkların hafifletilmesi için gerekli. Para politikası, reel faiz oranlarını kesin olarak pozitif alanda tutulmalı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), net uluslararası rezervlerini artırmalı ve döviz kuruna yönelik müdahalelerini, aşırı dalgalanma dönemlerini yatıştırmak için sınırlandırmalı. Yüksek büyüme ve sürdürülebilir cari açık için özel sektör tasarruflarını artırmaya hedeflenen yapısal reformlara ihtiyaç var."

Yapısal reformlar sıkı maliye politikalarıyla desteklenmeli 

Raporda, bununla birlikte, yapısal reformların orta vadede sıkı maliye politikalarıyla desteklenmesi gerektiği belirtilerek, bunun kamu tasarruflarının artırılmasında önemli rol oynayacağı kaydedildi.

IMF, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3,1 ve gelecek yıl yüzde 3,6 büyümesini bekliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Merkez Bankası faiz artırımında sinyal verdi

Ekonomi Haberleri